Τα Τοπικά Συμβούλια, ή κατά την επίσημη ορολογία, Δημοτικές Κοινότητες, είναι τα σημαντικότερα όργανα των σύγχρονων Δήμων. Είναι αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη, που εντοπίζουν γρήγορα τα προβλήματα, που ενημερώνουν τα Δημοτικά Συμβούλια και τις διοικήσεις των Δήμων και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.

Όπως έγραψα σε άρθρο μου στην εφημερίδα «Μακεδονία» (στο portal της εφημερίδας «Μακεδονία»), , τώρα, με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας να πλήττουν το σύνολο της κοινωνίας, υπάρχει ακόμη πιο μεγάλη ανάγκη για δραστήρια Τοπικά Συμβούλια.

Δυστυχώς όμως, η σημερινή διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, επιμένει να αγνοεί τα Τοπικά Συμβούλια και τα εκλεγμένα προεδρεία τους.

Αδιαφορεί για τα θεσμοθετημένα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ώρα που η ίδια η Πολιτεία αναγνωρίζει το σημαντικό τους ρόλο για την πρόοδο και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Απόδειξη ότι από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, οι συνδυασμοί είναι πλέον υποχρεωμένοι να αναγράφουν στα ψηφοδέλτιά τους όχι μόνο τον υποψήφιο Δήμαρχο και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και τους υποψήφιους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων.

Παρόλα αυτά, η παρούσα Δημοτική Αρχή, αντί να υποστηρίζει το θεσμό, κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τη λειτουργία του.

Τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου Θερμαϊκού υπολειτουργούν. Η φωνή τους δεν ακούγεται, η γνώμη τους δεν ζητείται και οι προτάσεις τους πέφτουν στο κενό. Άξιοι και ικανοί άνθρωποι που νοιάζονται για τον τόπο τους, έχουν μπει στο περιθώριο.

Σε αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν σήμερα, ως Δήμαρχος Θερμαϊκού, αναβάθμισα τη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων. Τους παραχώρησα συνολικά 39 αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων και αρμοδιότητες σε κρίσιμους τομείς για το Δήμο μας, όπως είναι η τουριστική ανάπτυξη, η αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου, η Κοινωνική Πολιτική.

Είναι καιρός να δώσουμε ένα ηχηρό τέλος στη σημερινή οπισθοδρόμηση.

*Για να μπορούν να λειτουργήσουν τα Τοπικά Συμβούλια με αξιοπρέπεια και με το σεβασμό που επιβάλλεται στο θεσμό.

* Για να έχουν γραφεία προκειμένου να μπορούν να συνεδριάζουν και να μπορούν ν΄ απευθύνονται οι πολίτες στα εκλεγμένα μέλη τους.

* Για να έχουν γραμματειακή υποστήριξη και τις τεχνολογικές δυνατότητες για να επιτελέσουν το ρόλο τους.

*Για να αποκτήσουν αρμοδιότητες.

*Για να ακούγονται οι προτάσεις τους.

Η συνεργασία Δημοτικής Διοίκησης και Τοπικών Συμβουλίων, είναι προς όφελος όλων και κυρίως προς όφελος των συμπολιτών μας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.