Τρία  και πλέον  χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που εγκρίθηκαν  1.740.153 ευρώ από  το ΕΣΠΑ (2014 – 2020) για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου-Open Mall» της Περαίας. Το μόνο που υπάρχει έως σήμερα είναι σχέδια επί χάρτου. 

Η Δημοτική Διοίκηση δείχνει κωλυσιεργία για την υλοποίηση του  έργου και ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση ή μέρος αυτής είναι πλέον ορατός!

Πρόκειται για ένα έργο που εξασφάλισε  η δική μας  Δημοτική  Αρχή το 2018,  αξιοποιώντας την πρόσκληση του ΕΣΠΑ για 'Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου' , σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.  Βασικός στόχος είναι  ο εκσυγχρονισμός  των υποδομών,  σε εμπορικές περιοχές, με έξυπνες, πράσινες και καινοτόμες πρακτικές, που θα τις αναβαθμίσουν πολύ περισσότερο. 

Εμείς επιλέξαμε την κεντρική εμπορική  περιοχή  της Περαίας, ώστε το έργο ν΄ αναπτυχθεί  μεταξύ των οδών Ρωμανού, Αμπελοκήπων, Ιωνίας, Κρήτης, Ανθέων, Δημοκρατίας, Κουντουριώτου, Ελευθερίας, 26ης Οκτωβρίου, Μακεδονίας, 25ηςΜαρτίου και Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας.

Καταθέσαμε φάκελο τον Οκτώβριο του 2018. Η πρόταση μας εγκρίθηκε και το έργο εντάχθηκε στις 28 Ιουνίου 2019 προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Με  εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, τα οφέλη θα είναι άμεσα για  τις 89 εμπορικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνει η περιοχή παρέμβασης, για το σύνολο του καταναλωτικού κοινού, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού.

 Στο πρόγραμμα προβλέπονται δράσεις όπως :

1.Διαμόρφωση δημοτικού χώρου στάθμευσης στη θέση «Κοχύλι», όπου είχαμε και  καταθέσαμε έτοιμη μελέτη.

2.Προμήθεια ηλεκτρικού λεωφορείου.

3.Προμήθεια ηλεκτρικού απορριμματοφόρου.

4.Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (πινακίδες, κάδοι, καθιστικά, γλάστρες κ.ά).

5.Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης πόλης» και βιώσιμης κινητικότητας (free wifi, δύο σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων).

6.Προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών 38  κοινόχρηστων ποδηλάτων.

7.Προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων.

8.Χρήση εφαρμογών «έξυπνης» πόλης για προβολή και ανάδειξη της περιοχής σε σημείο κατατεθέν (Παγκάκια με WiFi Sensors, δωρεάν ασύρματο δίκτυο, σύστημα διαδικτυακής πύλης προβολής δεδομένων «έξυπνης πόλης»).

Στην αρχή της θητείας της η διοίκηση διαβεβαίωνε δημοσίως ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση  του έργου. Συγκεκριμένα, στις 3/12/2020 δήλωνε στο «Voria.gr» : « Είμαστε αποφασισμένοι να το προχωρήσουμε και να το υλοποιήσουμε. Είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της Περαίας, θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα στο εμπόριο, ενώ θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο στην αγορά, με οφέλη σημαντικά για τους καταστηματάρχες, αλλά και τους πολίτες, καθώς προβλέπει και σειρά πεζοδρομήσεων σε πολλά σημεία, αμφιθέατρο στο κέντρο της Περαίας, στην παραλία, καλλωπισμό των προσόψεων των καταστημάτων από τους καταστηματάρχες, υπόγειους κάδους κ.ά.».

Αυτή  ήταν μάλλον και η τελευταία δημόσια αναφορά της στο Open Mall της Περαίας.

Και είναι απορίας άξιο, γιατί ένα τόσο σημαντικό έργο προς όφελος του δήμου και των δημοτών  που  θα  αναβαθμίσει  τη λειτουργικότητα κα την  αισθητική του δημόσιου χώρου, που θα ενισχύσει και θα τονώσει  την οικονομική δραστηριότητα, καρκινοβατεί

Η παρούσα Δημοτική Διοίκηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, στον εμπορικό κόσμο και την κοινωνία της Περαίας,  για την αναβλητικότητα που επιδεικνύει.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.