Για προσπάθεια συγκάλυψης και αποσιώπησης των μεγάλων ελλειμμάτων στα δημοτικά ταμεία, κατηγόρησε τη Δημοτική Διοίκηση, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πορεία», Γ. Μαυρομάτης, κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο , του ισολογισμού του Δήμου Θερμαϊκού για το 2021. Κατήγγειλε αλόγιστη διασπάθιση δημοτικών πόρων και αδράνεια στην είσπραξη νομοθετημένων εσόδων, στις οποίες επιδίδονται συστηματικά οι Διοικούντες, και προσπάθεια να καλυφθούν με «τερτίπια» στη σύνταξη του ισολογισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρομάτης αποκάλυψε ότι :

• Τα μικρά κέρδη των 576.000 ευρώ που εμφανίζει ο Δήμος το 2021 στα αποτελέσματα χρήσεως, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματική εικόνα. Κι αυτό γιατί, έσοδα προηγούμενων ετών, ύψους 1.793.138 ευρώ παρουσιάστηκαν στη χρήση του 2021, γεγονός απαγορευτικό, προκειμένου να εμφανιστεί θετικό ταμειακό απόθεμα. Στην πραγματικότητα, η χρήση του 2021 είναι ελλειμματική κατά 1.217,138 ευρώ, παρά τη γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό (από 6.714.886 το 2020 σε 8.906.440 το 2021, δηλαδή αύξηση € 2.191.554 ή 25%).

• Αυξήθηκαν ιλιγγιωδώς οι επισφαλείς απαιτήσεις σε 5.3 εκ. ευρώ και ποσοστό που αγγίζει το 81,4% στις νομοθετικά κατοχυρωμένες εισπράξεις – έσοδα του δήμου, εξαιτίας της ολιγωρίας και της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής στη διεκδίκησή τους. Με ορατό τον κίνδυνο το προβλεπόμενο ποσό των 5,3 εκ. ευρώ να μην εισπραχθεί ποτέ.

• Σε ό, τι αφορά στην Τουριστική Επιχείρηση του Δήμου, στον ισολογισμό του 2021, εμφανίζεται με το ποσό των 194.400 ευρώ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση, τελεί υπό εκκαθάριση, ως εκ τούτου δεν έχει έσοδα και παρότι είναι ζημιογόνος, δεν περιγράφεται ως τέτοια στον ισολογισμό. Όσο για το ποσό των 194.400 ευρώ, είναι το κεφάλαιο που είχε βάλει ο Δήμος για τη σύσταση και λειτουργία της, το οποίο έχει ήδη εξανεμιστεί.

• «Κόλαφο» για τη Διοίκηση του Δήμου αποτελεί και η υπόδειξη στην έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή που την καλεί να προχωρήσει σε «μια διαδικασία καταγραφής και συγκέντρωσης όλων των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και των ενδεχόμενων υποχρεώσεων που πιθανό κληθεί να διευθετήσει με καταβολή χρηματικών ποσών στο άμεσο μέλλον και όπου απαιτείται, να σχηματίσει αντίστοιχη πρόβλεψη για κάθε υπόθεση αντίστοιχα».

«Ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης του 2021 που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δικαιώνει όλα όσα έχουμε καταγγείλει μέχρι σήμερα για αδυναμία είσπραξης εσόδων και κατασπατάληση πόρων, χωρίς να παραχθεί έργο. Είναι αδιανόητο να έχουν αυξηθεί κατά 2.191.554 ευρώ, οι τακτικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο για το 2021 και η χρήση του 2021 για το Δήμο να είναι ζημιογόνος. Επί της δικής μας Διοίκησης (2015 – 2019), οι τακτικές επιχορηγήσεις ήταν μικρότερες, παρόλα αυτά με χρηστή και διαφανή διοίκηση καταφέραμε να έχουμε σημαντικά έσοδα στα δημοτικά ταμεία, παραδίδοντας πόρους ύψους 17 εκ. ευρώ, στους σημερινούς Διοικούντες μαζί με ώριμες μελέτες για αναπτυξιακά έργα»,, υπογραμμίζει ο κ. Μαυρομάτης.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.