Η FIFPro, το παγκόσμιο συνδικάτο των ποδοσφαιριστών, δηλώνει πως είναι «σοκαρισμένο και αηδιασμένο» από τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ώρες και υποστηρίζουν ότι ο επαγγελματίας Ιρανός ποδοσφαιριστής Αμίρ Νασρ-Αζαντάνι βρίσκεται αντιμέτωπος την ποινή της εκτέλεσης λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Σε όλη την ιρανική επικράτεια υπήρξαν αιματηρές διαμαρτυρίες μετά το θάνατο της νεαρής γυναίκας που άφησε την τελευταία της πνοή τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ κρατούνταν από την αστυνομία ηθών της χώρας. Είχε συλληφθεί γιατί δεν ήταν συμμορφωμένη με τον ισλαμικό κώδικα ένδυσης.

Με μήνυμα που ανάρτησε η FIFPro στον λογαριασμό της στο Twitter το βράδυ της Δευτέρας (12/12), υποστηρίζει: «Η FIFPro είναι σοκαρισμένη και αηδιασμένη από τις αναφορές πως ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Αμίρ Νασρ-Αζαντάνι αντιμετωπίζει την ποινή της εκτέλεσης λόγω της συμμετοχής του σε διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και βασικών ελευθεριών στη χώρα του. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τον Αμίρ και ζητούμε την άμεση αφαίρεση της ποινής».

Ο Αμίρ Νασρ-Αζαντάνι, δεξιός μπακ, που στο παρελθόν έπαιξε σε σημαντικές ομάδες του Ιράν όπως η Τράκτορ Σάζι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα IranWire, ο Νασρ-Αζαντάνι κατηγορείται για το θάνατο του συνταγματάρχη Εσμαΐλ Σεράγκι και δύο ακόμη μελών της παραστριωτικής οργάνωσης Μπασίτζ. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τον προηγούμενο μήνα ο Νασρ-Αζαντάνι και άλλοι δύο ομολόγησαν υπό πίεση τις πράξεις του σε παρουσία τους στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Μάλιστα, για τον Νασρ-Αζαντάνι φέρεται να ενδιαφέρθηκε και ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ και του Πανιωνίου και Ιρανός διεθνής, Μασούντ Σοτζάεϊ με ποστάρισμά του στον λογαριασμό του στο Instagram, το οποίο όμως πλέον έχει σβηστεί.



Χθες Δευτέρα (12/12), εκτελέστηκε δημοσίως και δεύτερο άτομο στο Ιράν, το οποίο συνδεόταν με τις διαδηλώσεις που συνταράσσουν τη χώρα εδώ και τρεις μήνες.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως τουλάχιστον 470 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και άλλοι 18.000 έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τουλάχιστον άλλοι 23 διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο κι αναμένουν την εκτέλεσή τους, πέραν των δύο που θανατώθηκαν ήδη.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.