Φωτογραφία του Tyler Durden

Καθώς ο κόσμος κινείται προς την κατεύθυνση καθαρών μηδενικών εκπομπών, η ανθρωπότητα χρειάζεται επειγόντως βιώσιμες και οικονομικά προσιτές πηγές ενέργειας.

Όπως περιγράφει παρακάτω ο Bruno Venditti του Visual Capitalist, μία από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες, η σύντηξη, έχει προσελκύσει την προσοχή κυβερνήσεων και ιδιωτικών εταιρειών όπως η Chevron και η Google.

Στην πραγματικότητα, το Bloomberg Intelligence έχει εκτιμήσει ότι η αγορά σύντηξης μπορεί τελικά να αποτιμηθεί στα 40 τρισεκατομμύρια δολάρια.


Η παραγωγή ενέργειας μέσω της πυρηνικής σύντηξης αποτελεί μακρόχρονη φιλοδοξία των επιστημόνων και των ειδικών σε θέματα ενέργειας και έχει πρωταγωνιστήσει σε μυθιστορήματα και ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη σύντηξη πυρήνων μεταξύ τους, η οποία εκλύει ενέργεια - η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παρέχει θεωρητικά άφθονη ενέργεια στη γη.

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική σύντηξη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αξιοποιήσιμη κλίμακα, ωστόσο η αναπαραγωγή της αντίδρασης στη Γη είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς απαιτεί τεράστιες ποσότητες θερμότητας και πίεσης.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταφέρει να παράγουν περισσότερη ενέργεια από την αντίδραση απ' όση χρειάζεται για να πυροδοτηθεί η αντίδραση.

Αλλά τώρα, αναφέρουν οι FT, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων ενός πρόσφατου πειράματος, οι επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στην επιδίωξη της απεριόριστης, μηδενικού άνθρακα ενέργειας, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά καθαρό ενεργειακό κέρδος σε μια αντίδραση σύντηξης.


Το ομοσπονδιακό Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, το οποίο χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται σύντηξη αδρανειακής περιορισμού, η οποία περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό ενός μικροσκοπικού σφαιριδίου πλάσματος υδρογόνου με το μεγαλύτερο λέιζερ στον κόσμο, πέτυχε καθαρή αύξηση της ενέργειας σε ένα πείραμα σύντηξης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσαν οι άνθρωποι.

Αν και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από σύντηξη απέχουν ακόμη δεκαετίες, οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Οι αντιδράσεις σύντηξης δεν εκπέμπουν άνθρακα, δεν παράγουν ραδιενεργά απόβλητα μακράς διάρκειας και ένα μικρό φλιτζάνι υδρογόνου θα μπορούσε θεωρητικά να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για εκατοντάδες χρόνια.

Η αντίδραση σύντηξης στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης παρήγαγε περίπου 2,5 μεγατζάουλ ενέργειας, που ήταν περίπου το 120% της ενέργειας των 2,1 μεγατζάουλ στα λέιζερ, δήλωσαν οι άνθρωποι με γνώση των αποτελεσμάτων, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα εξακολουθούν να αναλύονται.



Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ και η υφυπουργός για την πυρηνική ασφάλεια Τζιλ Χρούμπι θα ανακοινώσουν "μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη" στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore την Τρίτη.

"Αν αυτό επιβεβαιωθεί, γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής", δήλωσε ο Dr Arthur Turrell, φυσικός πλάσματος, του οποίου το βιβλίο The Star Builders καταγράφει την προσπάθεια για την επίτευξη της ενέργειας σύντηξης.

"Οι επιστήμονες αγωνίζονται να δείξουν ότι η σύντηξη μπορεί να απελευθερώσει περισσότερη ενέργεια από όση εισάγεται από τη δεκαετία του 1950 και οι ερευνητές του Lawrence Livermore φαίνεται ότι έχουν τελικά και απόλυτα συντρίψει αυτόν τον στόχο δεκαετιών. "

Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι - θα μείνει ευχαριστημένη η Γκρέτα

Με την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση να αναμένεται να αυξηθεί κατά 47% τα επόμενα 30 χρόνια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, να είναι διακοπτόμενες και να χρειάζονται μια πηγή καθαρής ενέργειας βασικού φορτίου για να τις συμπληρώσουν, η σύντηξη, όταν (όχι αν) εφαρμοστεί εμπορικά, θα μπορούσε να προσφέρει καθαρή, άφθονη, αξιόπιστη και ανταγωνιστική ως προς το κόστος ενέργεια.


πηγή:  zerohedge 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.