Αναδημοσιεύω δύο απόψεις σχετικά με την ζωή και την ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, που νομίζω πως και οι δύο έχουν την βαρύτητα και την αξία τους και που συμφωνώ και με τις δύο.

Ως πρωίμιο όμως θα αναφερθώ στο αίσθημα ξεφτίλας και αποτροπιασμού που με διακατέχει απέναντι στις άθλιες κυβερνήσεις της πατρίδας μας διαχρονικά, για την εγκατάλειψη του κτήματος Τατοΐου (όπως και τόσων δημοσίων εκτάσεων και κτιρίων - φιλέτων που με σύστημα απαξιώνουν προκειμένου να τα ξεπουλήσουν με ευτελές τίμημα σε φιλαράκια τους και να μεταβιβάσουν τα έσοδα στους δανειστές- δυνάστες μας)  και την σπουδή που επιδεικνύει τις τελευταίες μέρες και ώρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μεταμορφώσει το έκτρωμα σε τόπο υποδοχής αυτών που θα συνοδεύσουν τον Κωνσταντίνο στην τελευταία του κατοικία.

Θεωρώ πως είμαστε μια γελοία χώρα, με γελοίους κυβερνήτες αλλά και κακόμοιρους πολίτες που τους εκλέγουμε αδιαμαρτύρητα και μοιρολατρικά.



Απόηχοι, από τη συμπεριφορά μας απέναντι στον νεκρό τ. βασιλιά μας

Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη



Ούτε η οικογένειά μου, ούτε εγώ η ίδια υπήρξαμε βασιλικοί. Στο δημοψήφισμα ψήφισα εναντίον του θεσμού της βασιλείας. Ωστόσο, λυπάμαι ειλικρινα για αυτην την εικόνα της απόλυτης μιζέριας, της εκδικητικότητας, αλλά και της μικροπρέπειας με την οποία επιλέξαμε να αποχαιρετήσουμε τον νεκρό τέως βασιλιά μας.

Όπως και να το κάνουμε, ο απελθών ανήκει στην ιστορία μας, που έχει σελίδες δόξας, αλλά και σκότους. Οπωσδήποτε, τα όποια κρίματά του τέως δεν νομίζω ότι υπερβαίνουν τα αντίστοιχα πολλών από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις μας.

Θεωρώ, γι αυτό ότι είναι άστοχο, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, που θα έπρεπε να σηκώσουμε ανάστημα απέναντι όλων όσοι μας έχουν οδηγήσει σε κατάσταση αποικίας χρέους, προβάλλοντας με άνεση ένα κομμάτι της ιστορίας μας, να έχουμε επιλέξει αυτή την τόσο θλιβερή συμπεριφορά. ΚΡΙΜΑ!



Χουντοβασιλικοί!

Στέφανος Πρίντσιος



Μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Κόλλια, που έγινε στις 6 το απόγευμα της 21ης Απριλίου 1967, τραβήχτηκε η «πολυσυζητημένη φωτογραφία» του βασιλιά με τα μέλη της χουντικής κυβέρνησης Η φωτογράφηση του βασιλιά με την κυβέρνηση των δικτατόρων έδρασε νομιμοποιητικά για τη Χούντα.

Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος: «Εκ του αποτελέσματος η απόφασή μου αυτή δεν κρίνεται ως ορθή, αφού δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως παρερμηνεύτηκε στον απόλυτο βαθμό».

Δεν είχε περάσει ούτε μία εβδομάδα από το πραξικόπημα και την Τετάρτη 26 Απριλίου ο Κωνσταντίνος πήρε μέρος στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χούντας όπου δήλωσε μεταξύ άλλων: "Πράγματι η Ελλάς κατά τον τελευταίον καιρόν εδοκιμάσθη σκληρότατα. Οι δημοκρατικοί θεσμοί του πολιτεύματος είχον υποσκαφθή. Το Έθνος, η Βασιλεά, αι Ένοπλαι Δυνάμεις, η Δικαιοσύνη εθίγοντο συνεχώς... Και η δική μου διακαής επιθυμία είναι η ταχυτέρα δυνατή επάνοδος της χώρας εις τον κοινοβουλευτισμόν".

Άρα ιστορικά έχει καταγραφεί ότι ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος συνέδραμε αποφασιστικά στην κατάλυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και στην εγκαθίδρυση της χούντας, εξ ου και ο όρος χουντοβασιλικοί.

Ας μην ξεχνάμε ότι όπως ο Κωνσταντίνος υπήρξε βασιλιάς , έτσι και ο Παπαδόπουλος υπήρξε πρωθυπουργός και πρόεδρος Δημοκρατίας, χωρίς όμως να παραστεί στην κηδεία του επίσημος κυβερνητικός εκπρόσωπος.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.