Την ώρα που δεκάδες υγρότοποι απειλούνται με υποβάθμιση ή και εξαφάνιση, συχνά στο όνομα μιας κακώς νοούμενης "ανάπτυξης", υπάρχουν ευτυχώς και περιπτώσεις που μας κάνουν να αισιοδοξούμε!

Οι παράκτιοι υγρότοποι του ποταμού Ανθεμούντα (Τσαΐρια ή Παράκτιο Έλος Περαίας και Παράκτιο Έλος Μίκρας) εξακολουθούν να αντιστέκονται, όσο σκληρά κι αν προσπάθησαν να τους αποξηράνουν από το 1940 ως σήμερα.


Πρόσφατα σχέδια για δημιουργία «Βιομηχανικού-Τεχνολογικού Πάρκου» εντός της υγροτοπικής περιοχής, προκάλεσαν την κινητοποίηση πολιτών και φορέων που οδήγησε σε μια ιστορική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία αποφεύχθηκε η εξαφάνιση ενός σημαντικού ενδιαιτήματος για το απειλούμενο Νεροχελίδονο, και άλλων προστατευόμενων ειδών, που αποτελεί κριτήριο για την ένταξη του υγρότοπου στις περιοχές #Natura2000.

Στο σκεπτικό της γνωμοδότησης τονίζεται ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και οι ισχύοντες νόμοι και Συμβάσεις προστατεύουν τους υγρότοπους ανεξάρτητα εάν αυτοί έχουν υπαχθεί σε ειδικά θεσμοθετημένο προστατευτικό καθεστώς, και άρα η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για τη διατήρηση ΟΛΩΝ των υγροτόπων που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς προστασίας.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.