Μια περιοχή υψηλής αρχαιολογικής σημασίας στη Σιθωνία Χαλκιδικής καταστράφηκε στο βωμό της απληστίας και του χρήματος. Και είναι ενδεικτική του ρόλου που διαδραματίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην περιοχή όπου «ποιούν τη νήσσαν».

Η περιοχή που βρίσκεται από το 1812 το Μετόχι της Μονής Ζωγράφου που ανήκει στο Αγιον Όρος βρίσκεται στο Δήμο Σιθωνίας. Η διοίκηση της Μονής είχε δώσει προς ενοικίαση συγκεκριμένη έκταση σε εταιρία βουλγαρικών συμφερόντων για την δημιουργία μπιτς μπαρ που βρίσκεται σε αδειοδοτημένο κάμπινγκ στην περιοχή. Κι εδώ αρχίζουν οι αυθαιρεσίες.



Τον Απρίλη του 2019, η εταιρεία δεν περιορίστηκε στην αδειοδοτημένη περιοχή αλλά τοποθέτησε τροχοβίλες καταστρέφοντας δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης χωρίς ποτέ να πάρει άδεια από την υπηρεσία πολεοδομίας του Δήμου Σιθωνίας όπου επικεφαλής της διοίκησης ήταν ο Γιάννης Τζίτζιος. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη Δ.Δ. (δάση και δασική έκταση) ενώ ο χώρος που μεταφέρθηκαν τα μπάζα και τα χώματα είναι περιοχή Νατούρα. Για να τοποθετηθούν οι τροχοβίλες χρειάστηκε να γίνουν χωματουργικές εργασίες με ένα τεράστιο σκάμμα. Μάλιστα οι υπηρεσίες υπολόγισαν τις παράνομες εκσκαφές στα 21.000 κυβικά χώματος. Όλος αυτός ο όγκος μεταφέρθηκε κατά 50% στη θάλασσα(!) και κατά 50% στη ζώνη Νατούρα προκαλώντας οικολογική καταστροφή σε έναν ιδιαίτερο χώρο της Σιθωνίας. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες της αντιπολίτευσης του Δήμου Σιθωνίας όλες οι υπηρεσίες, Δασαρχείο, Πολεοδομία, Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν παρενέβησαν αφήνοντας το έργο να ολοκληρωθεί. Μόνο αφότου ολοκληρώθηκαν οι τροχοβίλες κι η εταιρεία αιτήθηκε διαμόρφωση του χώρου και μετά από αφόρητες πιέσεις και καταγγελίες τόσο από την αντιπολίτευση του Δήμου όσο και από την Ιερά Μονή Ζωγράφου, επενέβη το Δασαρχείο ύστερα από τρία χρόνια και επέβαλε πρόστιμο μόλις 18.000 ευρώ για την καταπάτηση δασικής έκτασης ενώ στην ουσία σκάφθηκε ολόκληρο βουνό.

Η αρχαιολογική υπηρεσία παρενέβη κι αυτή μετά την ολοκλήρωση του έργου. Η αστυνομία παρενέβαινε κάθε φορά που γινόταν καταγγελία αλλά ποτέ δεν σταμάτησε το έργο.

Κοντολογίς, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ήταν εις γνώση της οικολογικής καταστροφής που συντελούνταν, άφησαν το έργο να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί χωρίς η εταιρεία να έχει καμία άδεια στα χέρια της για τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Αφότου ολοκληρώθηκε, η εταιρεία προσπάθησε να νομιμοποιήσει το έργο μέσω του νόμου περί αυθαιρέτων.

Τα στοιχεία της εφημερίδας είναι στη διάθεση του αρμόδιου αντιεισαγγελέα.

πηγή: karfitsa.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.