Η οικονομική κακοδιαχείριση δεν έχει τέλος στο Δήμο Θερμαϊκού, υπό τη σημερινή Δημοτική Διοίκηση.

Και ως φαίνεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης, βαδίζει στα ίδια ακριβώς …χνάρια.

Το αποτέλεσμα είναι να παίζεται εσωτερικά, ένα κακόγουστο κρυφτούλι ανάμεσα στη Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού και την παρούσα Δημοτική Διοίκηση, για την τακτοποίηση των μεταξύ τους οικονομικών υποχρεώσεων. Ένα περίεργο και αδικαιολόγητο κρυφτούλι που έχει σοβαρές συνέπειες στα οικονομικά του Δήμου και κατ’ επέκταση στους πολίτες.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι «κόντρες» τους θα φτάσουν σύντομα και στα δικαστήρια! Ήδη η ΔΕΥΑΘ έλαβε ομόφωνη απόφαση να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο εναντίον του Δήμου για να μην πληρώσει αυτά που οφείλει!

Όλα ξεκίνησαν από ένα δάνειο ύψους 396.000 ευρώ που ζήτησε η ΔΕΥΑΘ για την κάλυψη λειτουργικών της εξόδων. Το Υπουργείο Εσωτερικών το ενέκρινε υπό την προϋπόθεση ότι η αποπληρωμή θα γίνει με παρακράτηση του αντίστοιχου ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που δικαιούται ο Δήμος, σε δεκαοκτώ (18) μηνιαίες δόσεις (22.000 ευρώ το μήνα) αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2021.

Πράγματι η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. έλαβε από το Δήμο Θερμαϊκού το ποσό των 396.000 ευρώ, οποίο ανέλαβε και να το επιστρέψει στο Δήμο σε 18 ισόποσες δόσεις των 22.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. αναγνωρίζει ότι χρωστά προς το Δήμο Θερμαϊκού συνολικά 242.000 ευρώ.

Τα «βρήκε σκούρα» όμως, όταν πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου, της έστειλε ένα «φιρμάνι» ότι χρωστά στο Δήμο (βεβαιωμένες οφειλές) 198.000 ευρώ για τις δόσεις του δανείου.

Δηλαδή πήρε το δάνειο, αλλά δεν πληρώνει τις δόσεις.

Και επιπλέον από τον Απρίλιο του 2022, έχει αφήσει απλήρωτους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα αντλιοστάσια νερού του Δήμου!

Που πήγαν λοιπόν τα 396.000 ευρώ του δανείου;

Γιατί η ΔΕΥΑΘ δεν πληρώνει τις δόσεις του δανείου;

Μήπως δεν έχει έσοδα;

Ή μήπως η κακοδιαχείριση είναι τέτοια που δεν μπορεί να καλύψει ακόμη και τις πιο τυπικές υποχρεώσεις της;

Η υπόθεση όμως έχει και συνέχεια…

Η ΔΕΥΑΘ «παίζει το χαρτί» του συμψηφισμού των οφειλών της με οφειλές του Δήμου προς αυτήν και μάλιστα ξαφνικά, ανακάλυψε μια οφειλή, πριν από 16 χρόνια, προς τη ΔΕΥΑ Μηχανιώνας, όταν ο Δήμος Μηχανιώνας ήταν αυτόνομος, ύψους 198.000 ευρώ, που θεωρεί ότι μετά τη συνένωση του «Καλλικράτη» , είναι οφειλή προς αυτήν (ΔΕΑΥ Θερμαϊκού). Και με αυτό το αστείο χαρτί προσπαθεί να διαπραγματευτεί συμψηφισμό.

Παρόλα αυτά, το δ.σ. της ΔΕΥΑΘ στις 23 Ιανουαρίου 2023 αποφάσισε ομόφωνα «την άσκηση προσφυγής ενώπιον Διοικητικού Πρωτοδικείου, κατά του με αρ. 0647: ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟΥ Δ.Ε.Υ.Α.Θ. ΑΠΟ ΤΟ ΤΠΔ, βεβαιωτικού καταλόγου του Δήμου Θερμαϊκού, συνολικού ποσού 198.000,00€».

To μόνο σίγουρο είναι ότι «το αλαλούμ» που επικρατεί είναι σε βάρος του Δημοτικού Ταμείου.

Δημοτική Διοίκηση και ΔΕΥΑ, επιβεβαιώνουν «το μπάχαλο» στα οικονομικά του Δήμου.

Εάν δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη και σειρά τα πιο απλά, όταν «σκοτώνονται» για τους μεταξύ τους λογαριασμούς, πώς να περιμένουμε να ασχοληθούν με τα πιο σημαντικά, λόγου χάριν να σταματήσουν τις σπατάλες;

Αυτοί που μαλώνουν ανερυθρίαστα για τις δόσεις ενός δανείου, είναι ικανοί να αποδώσουν το Δήμο Θερμαϊκού οικονομικά δυναμικό και εύρωστο;



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.