Οι δημοσιογράφοι Αθηνών με σημερινή τους ανακοίνωση μαζί με την συμπαράστασή τους στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών επιχειρούν να κάνουν μια αυτοκριτική της λειτουργίας της πλειονότητας του κλάδου, που είτε υποβάθμισε και ουσιαστικά "έθαψε" αντί να προβάλλει προειδοποιήσεις εργαζομένων είτε  περιορίστηκε
 να λειτουργεί στο πλαίσιο επιχειρήσεων και με όρους τηλεθέασης και επισκεψιμότητας, αποδεχόμενοι να υφίσταται περιορισμούς (ή και κυβερνητικό πατρονάρισμα με πετσωμένες οικονομικές βοήθειες - λέμε εμείς ως συμπλήρωμα).
Καλοδεχούμενη ή και λυτρωτική η αυτοκριτική των δημοσιογράφων αλλά καλό θα είναι να δούμε και τη συνέχεια έμπρακτης διόρθωσης των "στρεβλώσεων" του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Πριν όμως από την ανακοίνωση που δημοσιεύουμε παρακάτω, ας δούμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις δύο συστημικών συναδέλφων τους που εξόργισαν το πανελλήνιο με τους προκλητικούς σχολιασμούς τους αλλά και μια ανθρώπινη απάντηση ενός γονέα νεαρού που χάθηκε άδικα στο πολύνεκρο δυστύχημα.

Ο Άρης Πορτοσάλτε μιλάει για τραγωδίες του παρελθόντος, λέγοντας πως οι "θυσίες"  βελτίωσαν τον τόπο και τις υποδομές της χώρας.

Ο κυνικότατος σχολιασμός του Παύλου Τσίμα πως οι θυσίες δεν είναι άδικες ..... φτάχνονται υποδομές της χώρας!!! 


Και η απάντηση από τα χείλη του κ. Ασλανίδη, πατέρα αδικοχαμένου νεαρού, θύματος στην τραγική σύγκρουση των τρένων.


Η ανακοίνωση των Δημοσιογράφων της Αθήνας:

Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας συμμετέχουν, όπως και ολόκληρη η χώρα, στο βαρύτατο πένθος για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και συμπαρίστανται στην οδύνη των οικογενειών και των οικείων τους.

Η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει, με οδυνηρότατο τρόπο αυτή τη φορά, τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους δεν είχαν την κάλυψη που αναλογούσε στην σοβαρότητα του ζητήματος και τα λίγα, αλλά υπαρκτά, ρεπορτάζ δημοσιογράφων, ΜΜΕ και ερευνητικών δημοσιογραφικών ομάδων δεν αναπαρήχθησαν.

Όσο τα ΜΜΕ απομακρύνονται από την αποστολή τους να ελέγχουν την εξουσία, όσο στην ιεράρχηση των ειδήσεων κυριαρχούν κριτήρια άσχετα με την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, όσο οι επιχειρήσεις ΜΜΕ περιορίζονται να λειτουργούν απλώς ως επιχειρήσεις και με όρους τηλεθέασης και επισκεψιμότητας, όσο οι δημοσιογράφοι υφίστανται περιορισμούς στο να ερευνούν, τόσο θα αποδυναμώνονται οι θεσμικές εγγυήσεις για την λειτουργία του κράτους. Η στείρα αναπαραγωγή non paper, ακόμη και αυτές τις τραγικές ώρες, από μερίδα ενημερωτικών σελίδων, είναι άλλο ένα δείγμα δημοσιογραφικής στρέβλωσης.

Ο δημοσιογραφικός κλάδος αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ θεωρούν ότι διερμηνεύουν τη βούληση των δημοσιογράφων, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι τα αίτια και οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη φρίκη θα ερευνηθούν σε βάθος, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και τεκμηρίωση. Ακριβώς όπως συμβαίνει αυτές τις ώρες από την πλειονότητα των συναδέλφων, ιδιαίτερα όλων όσοι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», άυπνοι, υπό δραματικές συνθήκες.

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023


ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.