Οι σκανδαλώδεις συμβάσεις με ιδιώτες, που προσφέρουν σχεδόν μηδενική έκπτωση και εισπράττουν πλουσιοπάροχα, εκατομμύρια ευρώ από τη Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, έχουν γίνει…σύστημα την τελευταία τετραετία.

Ο επί των ημερών μας εύρωστος οικονομικά Δήμος (στο 10% των οικονομικά υγιέστερων σε όλη τη χώρα σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ), σήμερα βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι το 2019 παραδώσαμε τα δημοτικά ταμεία με «ζεστό χρήμα» 20.000.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση είναι υψηλότερη τα τελευταία αυτά χρόνια.

Ο «λίγος» κύριος Δήμαρχος δεν μπόρεσε (ή δεν θέλησε;) να διαχειριστεί με σύνεση, τους πόρους των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που υπήρχαν και συνεχίζουν να εισρέουν στο Δήμο, με μοναδικό γνώμονα το όφελος των κατοίκων και του τόπου.

Προτίμησε να τα… σκορπάει με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

Προκηρύσσοντας διαγωνισμούς πρόσκλησης ιδιωτών για το οτιδήποτε. Το παράδοξο δε, που δημιουργεί ακόμη πιο σοβαρούς προβληματισμούς και ανησυχίες, είναι το γεγονός, ότι μονίμως αυτά τα τέσσερα χρόνια της θητείας του, υπογράφει συμφωνίες – συμβάσεις με ιδιώτες που δεν προσφέρουν έκπτωση πάνω από 1% ή το πολύ 2,5%. Δηλαδή, αστείες εκπτώσεις ανάξιες λόγου.

Πρόκειται για μια πολύ περίεργη πρακτική που σπανίως συναντάται σε άλλους Δήμους.Το σύνηθες είναι οι διαγωνισμοί να κηρύσσονται άγονοι και να επαναλαμβάνονται όταν οι προσφερόμενες εκπτώσεις είναι τόσο χαμηλές.

Αδιαφορία, άγνοια, ανοησία, ή σκοπιμότητα;

Θα το κρίνουν οι πολίτες πολύ σύντομα.

Πάντως το «φθηνό» επιχείρημα των Διοικούντων ότι δεν υπάρχει δήθεν ενδιαφέρον συμμετοχής στους διαγωνισμούς και ότι αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις με τον μοναδικό που κάθε φορά καταθέτει προσφορά, δεν πείθει.

Και ειδικά στον τομέα της καθαριότητας όπου ο Δήμος καταβάλλει πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ, με ελεγχόμενη την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το ακόλουθο παράδειγμα είναι πολύ διαφωτιστικό.

Τον Μάϊο του 2019, η δική μας Διοίκηση στο τιμόνι του Δήμου, υπέγραψε σύμαβαση, μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, για την ανάθεση των «υπηρεσιών αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης απορριμμάτων του Δήμου Θερμαϊκού για είκοσι τέσσερις (24) μήνες», με προϋπολογισμό 3.034.000 ευρώ. Υπογράψαμε σύμβαση με τον ανάδοχο που προσέφερε έκπτωση 22,15% και έτσι ο Δήμος πλήρωσε συνολικά 2.369.020,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%.

Όταν ολοκληρώθηκε αυτή η σύμβαση μετά από δύο χρόνια τον Μάϊο του 2021, ο σημερινός Δήμαρχος, υπέγραψε σύμβαση για τρία χρόνια, με εργολάβο που του προσέφερε έκπτωση μόλις 1%. Το κόστος για το Δήμο εκτινάχθηκε στα 7,5 εκ. ευρώ.

Η …άγνωστη λεπτομέρεια είναι ότι ο ίδιος εργολάβος ανέλαβε τις υπηρεσίες αποκομιδής και στις δύο συμβάσεις! Πως έγινε στην πρώτη, επί των ημερών μας, να δίνει έκπτωση 22,15% και στη δεύτερη να δίνει μόλις 1%;

Κύριε Δήμαρχε έχετε να πείτε κάτι στους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού;




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.