Πιεσμένη από τα υψηλότερα επιτόκια και την επιβράδυνση των τεχνολογικών επενδύσεων, η SIlicon Valley Bank αναλαμβάνεται από την FDIC μετά την κατάρρευση των μετοχών της.

Ένας εργαζόμενος ενημερώνει τους πελάτες ότι τα κεντρικά γραφεία της Silicon Valley Bank είναι κλειστά την Παρασκευή στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας. Η Silicon Valley Bank έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας και τέθηκε υπό τον έλεγχο της αμερικανικής Federal Deposit Insurance Corp.

του Joseph N. DiStefano/ The Philadelphia Enquirer/ 11-3-23

Την Πέμπτη είχαμε μια παλιομοδίτικη επιδρομή σε μια μεγάλη αμερικανική τράπεζα. Η τράπεζα πέθανε, και η Wall Street κράτησε την αναπνοή της, ελπίζοντας ότι αυτό δεν ήταν μεταδοτικό.

Η επιδρομή στη Silicon Valley Bank δεν ήταν σαν την επιδρομή στις τράπεζες στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν οι πανικόβλητοι καταθέτες έκαναν ουρά στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια για να ανακτήσουν τις οικονομίες τους, μόνο για να δουν τις τράπεζες να ξεμένουν από μετρητά και να κλείνουν - μερικές φορές για πάντα, αφήνοντάς τες χρεοκοπημένες.

Η ασφάλιση των καταθέσεων έχει ως επί το πλείστον απαλύνει αυτό το πρόβλημα, τουλάχιστον για όσους από εμάς έχουν λιγότερα από το ομοσπονδιακό ασφαλισμένο όριο των 250. 000 δολαρίων στους λογαριασμούς τους.

Και όμως, την Πέμπτη, οι καταθέτες δεν μπορούσαν να πάρουν τα χρήματά τους από την Silicon Valley Bank αρκετά γρήγορα. Τα συστήματα κατέρρευσαν, τα αποθέματα εξαντλήθηκαν. Το πρωί της Παρασκευής, πολιτειακές και ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές επενέβησαν, κλείνοντας γραφεία από την έδρα της Silicon Valley στη Σάντα Κλάρα μέχρι το τοπικό της φυλάκιο στο West Conshohocken. Οι ρυθμιστικές αρχές θα περάσουν το Σαββατοκύριακο προσπαθώντας να διορθώσουν ό,τι έχει απομείνει.

Η Silicon Valley ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση αναδυόμενων τεχνολογικών εταιρειών. Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, τις οποίες βοήθησε και από τις οποίες ήλπιζε να επωφεληθεί, περιλαμβάνουν τις Aclaris, Immunome, Orchestra BioMed, PhaseBio και Triduum. Μια επενδυτική εταιρεία στην περιοχή της Φιλαδέλφειας δήλωσε την Παρασκευή σε συνεργάτες της ότι ορισμένες από τις εταιρείες τεχνολογίας που υποστηρίζει είχαν λογαριασμούς στην αποτυχημένη τράπεζα και εξετάζουν τον αντίκτυπο της εξαγοράς της.

Αυτό που τροφοδότησε τον ιδιαίτερο πανικό: η ανακοίνωση της τράπεζας ότι έχασε 2 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς τα ομόλογα που κατέχει έχασαν την αξία τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Αυτά είναι πολλά για εσάς ή εμένα ή την πολιτειακή κυβέρνηση, αλλά μόνο ένα μικρό κλάσμα των 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων των συνολικών καταθέσεων της τράπεζας. Η τράπεζα είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμη να πουλήσει τα ομόλογα με ζημία και να αντικαταστήσει τις απώλειες, όπως κάνουν οι υγιείς εταιρείες, πουλώντας περισσότερες μετοχές, προσδοκώντας ότι θα επιστρέψουν οι καλές εποχές και τα υψηλά κέρδη.

Και ακόμη και αν δεν μπορούσαν, γιατί να πανικοβληθούν Οι τραπεζικές καταθέσεις δεν είναι ασφαλισμένες Όχι στη Silicon Valley, όπως αποδεικνύεται.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση αυτής της ασυνήθιστης τράπεζας στις 31 Δεκεμβρίου, περίπου 165 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις της Silicon Valley - δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος - δεν ήταν ασφαλισμένα από την Federal Deposit Insurance Corp (FDIC). Ορισμένα από αυτά τα χρήματα ήταν ξένα, αλλά τα περισσότερα ήταν πιθανώς σε λογαριασμούς πελατών της Silicon Valley, δανειοληπτών και άλλων που έκρυψαν τα μετρητά τους, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων σε κεφάλαια επενδυτών, στην τράπεζά τους.

Η εικόνα έχει αλλάξει από εκείνη την έκθεση, και η FDIC δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν ήταν σίγουρη για το πόσα από τα χρήματα της Silicon Valley είναι σήμερα ανασφάλιστα.

Φυσικά, οι περισσότερες καταθέσεις δεν βρίσκονται στην τράπεζα, αλλά δανείζονται σε άλλους πελάτες. Αυτό κάνουν οι τράπεζες. Το σύστημα λειτούργησε καλά σε καλές εποχές, όταν ήταν εύκολο για τις πολλά υποσχόμενες εταιρείες λογισμικού και βιοτεχνολογίας να πουλήσουν μετοχές, να αποπληρώσουν δάνεια και, με την ελπίδα ότι θα αποφέρουν κέρδη, ή να πωληθούν με ένα παχυλό premium, μετά από μερικά φρενήρη χρόνια χρηματοδότησης και ανάπτυξης προϊόντων.

Αλλά αυτή τη φορά οι πελάτες σταμάτησαν να εμπιστεύονται τη Silicon Valley. Θυμήθηκαν ότι οι καταθέσεις τους δεν ήταν ασφαλισμένες και ότι βρίσκονταν υπό πίεση μετά από μήνες αύξησης του επιχειρηματικού κόστους και της αδύναμης χρηματιστηριακής αγοράς. Τελικά ταράχτηκαν από την ατυχή ανακοίνωση της τράπεζας σε μια ευάλωτη στιγμή και έτρεξαν για τα μετρητά που υπήρχαν - τα οποία δεν ήταν αρκετά για όλους.

Καθώς οι καταθέτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους, η μετοχή έχασε το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της και στη συνέχεια σταμάτησε να διαπραγματεύεται. Οι τιμές άλλων τραπεζών μειώθηκαν επίσης, σαν να αναρωτιούνται οι έμποροι ποια τράπεζα θα είναι η επόμενη. Οι τράπεζες πολλών μεγεθών (αν και όχι όλες οι τράπεζες) έχουν μεγάλους όγκους ομολόγων που δεν θα αξίζουν όσα πλήρωσαν γι' αυτά, αν αναγκαστούν να τα πουλήσουν, όπως η Silicon Valley.
Ο Tom Gordon διηύθυνε το γραφείο της τράπεζας στο West Conshy και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από το τοπικό κοινό της βιοτεχνολογίας. Όταν τον ρώτησα για τις εταιρείες που βοήθησε να δημιουργηθούν και για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια, είπε ότι θα ήθελε να πει περισσότερα, "αλλά όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν είμαι σε θέση να το κάνω"

Η FDIC, η οποία συχνά οργανώνει πωλήσεις με σφηνάκια για μικρότερες τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δεν βρήκε έτοιμο αγοραστή αυτή τη φορά και αντ' αυτού δημιούργησε έναν προσωρινό διάδοχο, την National Bank of Santa Clara, για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων καταθέσεων της Silicon Valley, οι οποίες, όπως υποσχέθηκε, θα είναι διαθέσιμες το πρωί της Δευτέρας.

Το προφανώς πολύ μεγαλύτερο πλήθος των ανασφάλιστων καταθετών θα λάβει κάποια χρήματα - "ένα προκαταβολικό μέρισμα" - την επόμενη εβδομάδα, μαζί με ένα "πιστοποιητικό για το υπόλοιπο ποσό των ασφαλισμένων κεφαλαίων τους" Στη συνέχεια, ο οργανισμός θα πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley.

Ανάλογα με το πώς θα πάνε αυτές οι πωλήσεις σε αυτή την αργή οικονομία, μελλοντικές επιστροφές σε εταιρείες και άλλους καταθέτες "μπορεί να γίνουν", κατέληξε η FDIC.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.