Η Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) αποτελεί έναν τύπο καρκίνου του αιμοποιητικού συστήματος. Σε αντίθεση με την οξεία λευχαιμία, η ΧΛΛ κατά κανόνα αναπτύσσεται με πιο αργούς ρυθμούς, παρουσιάζοντας διαφορετική εικόνα και απαιτώντας διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση. Η ΧΛΛ είναι η συχνότερη μορφή λευχαιμίας στους ενήλικες. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 72 έτη. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η νόσος εκδηλώνεται και σε νέους ενήλικες κάτω των 30 ετών. 

Η ΧΛΛ χαρακτηρίζεται από παθολογική αύξηση του αριθμού συγκεκριμένων κυττάρων του αίματος που καλούνται Β λεμφοκύτταρα. Γι’ αυτό ονομάζεται λεμφοκυτταρική. Τα Β λεμφοκύτταρα αποτελούν μία κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων με πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Από τα Β λεμφοκύτταρα προκύπτουν άλλα ώριμα κύτταρα που παράγουν τα αντισώματα. Στη ΧΛΛ, τα παθολογικά Β λεμφοκύτταρα (νεοπλασματικά), αφενός πολλαπλασιάζονται περισσότερο σε σχέση με τα φυσιολογικά και αφετέρου επιβιώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους. Το γεγονός ότι παύουν να λειτουργούν φυσιολογικά οδηγεί στη μείωση της ικανότητας του οργανισμού να παράγει αντισώματα και να αντιμετωπίσει πιθανές λοιμώξεις. Επιπλέον, τα νεοπλασματικά κύτταρα συγκεντρώνονται στο αίμα, τον μυελό των οστών, στην σπλήνα και τους λεμφαδένες εμποδίζοντας τα υπόλοιπα φυσιολογικά κύτταρα να αναπτυχθούν. Η συσσώρευση τους στον μυελό των οστών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων οδηγώντας σε αναιμία και τη μείωση των αιμοπεταλίων προκαλώντας μελανιές και εύκολη αιμορραγία. 

Ένα κύριο χαρακτηριστικό της ΧΛΛ είναι η ετερογένεια, δηλαδή τα συμπτώματα και η σοβαρότητα της ασθένειας διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Σε πολλούς ασθενείς οι μετρήσεις των ερυθρών κυττάρων παρουσιάζουν μικρές αλλαγές στον χρόνο και η κατάσταση της ασθένειας μπορεί να παραμείνει σταθερή για χρόνια. Σε άλλους ασθενείς, η εξέλιξη της ασθένειας μπορεί να είναι ταχύτερη. Αυτό εξαρτάται από τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα κύτταρα. Σήμερα, η επιστημονική έρευνα στοχεύει στην όλο και καλύτερη κατανόηση των αιτιών αυτής της ετερογένειας τόσο στην εκδήλωση όσο και στην εξέλιξη της νόσου.

Ας ακούσουμε όμως το podcast που ακολουθεί και με συνεντευξιαζόμενο  τον Μπάμπη, έναν ασθενή με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, ερχόμαστε κοντά στην πάθηση και στον αγώνα που δίνουν εκατοντάδες κατ' έτος νεοδιαγνωσμένοι ασθενείς:

Θέλοντας να συμβάλλουμε στην διάδοση της πληροφόρησης σε όλους όσοι ενδιαφέρονται δίδουμε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας Ελληνικής Ομάδας Ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, https://cll.gr/
 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.