Το μέτρο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της πρότασης. Πρόκειται όμως για μια πρόταση που έχει την υποστήριξη της ρυθμιστικής αρχής του Διαδικτύου και η οποία, μετά από μια πολύμηνη διαβούλευση που ξεκίνησε την Τετάρτη 2 Αυγούστου, θα γίνει σίγουρα νόμος.

Η Αρχή Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC) σκοπεύει να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των ανηλίκων στα smartphones, με κανόνες που, όπως σχολιάζει η The Hindu, είναι "από τους αυστηρότερους στον κόσμο όσον αφορά τη χρήση smartphones από παιδιά".

Μια "λειτουργία για νέους" υπάρχει ήδη στις διάφορες συσκευές για τον "έλεγχο των παιχνιδιών και του περιεχομένου που προορίζονται για χρήστες κάτω των 16 ετών", όπως επισημαίνει η South China Morning Post. Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να απαιτήσουν "τα smartphones να διαθέτουν μια "λειτουργία ανηλίκων" για άτομα κάτω των 18 ετών, η οποία θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη όταν η συσκευή είναι ενεργοποιημένη, με τη μορφή ενός εικονιδίου στην αρχική οθόνη ή στις ρυθμίσεις συστήματος της συσκευής", αναφέρει ο ιστότοπος CNBC. Επομένως, θα πρέπει να το διασφαλίσουν οι κατασκευαστές ή οι προμηθευτές των λειτουργικών συστημάτων.

Η "ήσσονος σημασίας λειτουργία", αναφέρει η South China Morning Post, "θα περιλαμβάνει ένα πολυεπίπεδο σύστημα ελέγχου που θα περιορίζει την καθημερινή χρήση από παιδιά και εφήβους ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα", εξηγεί η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ. Θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μια ψηφιακή "απαγόρευση κυκλοφορίας" μεταξύ 10 μ. μ. και 6 π. μ.

24 εκατομμύρια κινεζικά παιδιά εθισμένα στο Διαδίκτυο

Το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Quartz αναφέρει επίσης ότι "τα παιδιά κάτω των 8 ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε σαράντα λεπτά χρόνου στην οθόνη την ημέρα, τα παιδιά ηλικίας 8 έως 16 ετών σε μία ώρα και οι έφηβοι ηλικίας 16 έως 18 ετών σε δύο ώρες". Σύμφωνα με το σχέδιο, προσθέτει η The Hindu, οι γονείς, οι οποίοι θα ενθαρρύνονται να "υποστηρίξουν την εκστρατεία", θα μπορούν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν αυτή τη "δευτερεύουσα λειτουργία".

Στόχος της Κίνας είναι να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο εθισμό των νέων στις οθόνες. Σύμφωνα με το Quartz, μια εκτίμηση ανεβάζει τον αριθμό των παιδιών που είναι "κλινικά εθισμένα στο Διαδίκτυο" σε 24 εκατομμύρια. Στόχος είναι η μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στην οθόνη.

Αλλά, προσθέτει η South China Morning Post, η ρυθμιστική αρχή ζήτησε επίσης από τις εταιρείες τεχνολογίας να δώσουν "μεγαλύτερη προτεραιότητα στο περιεχόμενο "κοινωνικού ενδιαφέροντος"". Οι δημιουργοί περιεχομένου καλούνται έτσι "να υπερασπιστούν τις κινεζικές "αξίες" και τον παραδοσιακό πολιτισμό", προσθέτει η εφημερίδα, πριν επαναλάβει τις συστάσεις της CAC:

"Σφυρηλάτηση στους νέους μιας ισχυρής αίσθησης της ενότητας του κινεζικού έθνους, καλλιέργεια της υπερηφάνειας των ανθρακωρύχων για τη χώρα μας, καθοδήγησή τους στην ανάπτυξη καλών συνηθειών ζωής και συμπεριφοράς και δημιουργία ενός καθαρού κυβερνοχώρου και διαδικτυακού περιβάλλοντος που ευνοεί την υγιή ανάπτυξή τους".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.