από MoonofAlabama - 9/8/23

Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που ελέγχεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Υποτίθεται ότι δανείζει χρήματα με χαμηλό επιτόκιο σε αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν ανάγκη.

Πέρυσι η θέση του προέδρου της έγινε αμφιλεγόμενη. Ο David Malpass, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, θεωρήθηκε διφορούμενος σχετικά με την αιτία της κλιματικής αλλαγής. Τον Φεβρουάριο πέταξε την πετσέτα:
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας θα παραιτηθεί από τη θέση του τον Ιούνιο, εγκαταλείποντας τον οργανισμό σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του.
Ο David Malpass ανακοίνωσε την απόφασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο λόγο για την αποχώρησή του.

Η επιλογή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει επικριθεί ως αρνητής της κλιματικής αλλαγής.

Πέρυσι, ο Λευκός Οίκος τον επέπληξε αφού είπε ότι δεν γνώριζε αν τα ορυκτά καύσιμα οδηγούσαν στην κλιματική αλλαγή.

Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για τις παρατηρήσεις του.
Τον Ιούνιο ο Ajay Banga, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Mastercard, τοποθετήθηκε ως νέος πρόεδρος. Είχε εργαστεί ως εξωτερικός σύμβουλος για την κυβέρνηση Ομπάμα και αργότερα για την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Υπό τον Μπάνγκα, ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας πήρε την κάτω βόλτα:

Η Παγκόσμια Τράπεζα σταματά νέες δανειοδοτήσεις στην Ουγκάντα λόγω του νόμου κατά των ΛΟΑΤΚΙ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (Reuters) - Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε την Τρίτη ότι θα σταματήσει τη χορήγηση νέων δανείων στην κυβέρνηση της Ουγκάντα, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νόμος της κατά των ΛΟΑΤΚΙ, ο οποίος έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη, έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της τράπεζας.
Σε απάντηση, η χώρα της Ανατολικής Αφρικής απέρριψε την κίνηση αυτή ως άδικη και υποκριτική.

Μια ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας ταξίδεψε στην Ουγκάντα αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου τον Μάιο και διαπίστωσε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα έργα υλοποιούνται σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα της τράπεζας.

"Καμία νέα δημόσια χρηματοδότηση προς την Ουγκάντα δεν θα παρουσιαστεί στο Διοικητικό μας Συμβούλιο έως ότου δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των πρόσθετων μέτρων", ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά συζητούνται τώρα με τις αρχές της Ουγκάντα.

"Ο νόμος της Ουγκάντα κατά της ομοφυλοφιλίας έρχεται σε θεμελιώδη αντίθεση με τις αξίες του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πιστεύουμε ότι το όραμά μας για την εξάλειψη της φτώχειας σε έναν βιώσιμο πλανήτη μπορεί να πετύχει μόνο αν περιλαμβάνει όλους, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο ή τη σεξουαλικότητα", δήλωσε η τράπεζα.
Στις 2 Μαΐου ο νόμος της Ουγκάντα κατά της ομοφυλοφιλίας πέρασε την τρίτη του ανάγνωση στο κοινοβούλιο με ψήφους 348 έναντι 1. Στις 29 Μαΐου έγινε νόμος. Ο Ajay Banta ξεκίνησε την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 2 Ιουνίου.

Η κοινωνία της Ουγκάντα είναι, όπως και πολλές άλλες, κατά της "αφύσικης" διαφοροποίησης του φύλου και της σεξουαλικότητας.

Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει μια σελίδα σχετικά με τις αξίες, αλλά αυτές έχουν σχεδιαστεί για το εργατικό δυναμικό της Παγκόσμιας Τράπεζας και την αλληλεπίδρασή του με άλλους ανθρώπους:
Για το ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ακεραιότητα, η ηθική συμπεριφορά και η προσήλωση στις εταιρικές αξίες αποτελούν τον πυρήνα της επιτυχίας της αποστολής μας για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και την προώθηση της κοινής ευημερίας.
Η αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, αποτελείται από δύο μόνο στόχους:
  • Να τερματιστεί η ακραία φτώχεια: Μειώνοντας το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στο 3%.
  • Προώθηση της κοινής ευημερίας: αυξάνοντας τα εισοδήματα του φτωχότερου 40% των ανθρώπων σε κάθε χώρα.
Δεν βρίσκω τίποτα σχετικά με το ότι η τράπεζα υποτίθεται ότι πρέπει να προωθήσει αμφιλεγόμενες "αξίες" που μόνο μερικές δυτικές κοινωνίες υποστηρίζουν με μισή καρδιά.

Τα δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας προς το Κουβέιτ, το Πακιστάν, την Κένυα ή το Βατικανό θα συνοδεύονται πλέον μόνο από αόριστες αξιακές εντολές

Πώς υποτίθεται ότι αυτό θα βοηθήσει την Παγκόσμια Τράπεζα να εκπληρώσει την κύρια αποστολή της

Αυτό βρωμάει μια πολύ συγκεκριμένη παρέμβαση στην αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας από κάποιους αφυπνισμένους δημοκράτες.

Όπως σωστά επισημαίνει η κυβέρνηση της Ουγκάντα:
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντα, Okello Oryem, κατηγόρησε την τράπεζα για υποκρισία, λέγοντας ότι δανείζει χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας που έχουν τους ίδιους ή πιο σκληρούς νόμους για την ομοφυλοφιλία.
"Υπάρχουν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής που δεν ανέχονται τους ομοφυλόφιλους, στην πραγματικότητα κρεμούν και εκτελούν ομοφυλόφιλους, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πολλές πολιτείες έχουν ψηφίσει νόμους που είτε είναι εναντίον είτε περιορίζουν τις δραστηριότητες της ομοφυλοφιλίας . . . οπότε γιατί να επιλέξουμε την Ουγκάντα;" είπε.

"Η Παγκόσμια Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τους συνήθεις ιμπεριαλιστές"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.