Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της ελληνικής αποστολής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα όρθιας σανιδοκωπηλασίας, που διεξήχθη στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, από τις 15 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2023. Οι Ελληνες πρωταθλητές και οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες του -ευρύτερα γνωστού ως- SUP, κατέκτησαν τον τίτλο «BEST NATIONAL FADERATION OVERALL RANKING», ενώ επέστρεψαν στην Ελλάδα με 12 μετάλλια και συγκεκριμένα, τέσσερα χρυσά, πέντε αργυρά και τρία χάλκινα, φέρνοντας την χώρα μας στην πρώτη θέση του πίνακα μεταλλίων της κορυφαίας διοργάνωσης.
Δύο αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ακτής Θερμαϊκού "ΝΟΑΘ", από τους τρεις που συμμετείχαν στην αποστολή κατέκτησαν μετάλλια.

Η Κυριακή Λογοθέτη κατέκτησε το χρυσό στην κατηγορία των Νεανίδων και ο Νικήτας Τζανάκης 
χάλκινο στο ομαδικό αγώνισμα Long Distance στην κατηγορία των εφήβων. Συγχαρητήρια τους αξίζουν για τις επιτυχίες τους.

Να σημειωθεί, πως στην διοργάνωση, συμμετείχαν περισσότεροι από 800 αθλητές σε όλες τις κατηγορίες, εκπροσωπώντας 51 χώρες.

Ο Νικήτας Τζανάκης (τρίτη θέση στο ομαδικό αγώνισμα Long Distance) περιχαρής για τη συμμετοχή, το μεγάλο επίτευγμα της ομάδας αλλά και για την προσωπική του επίδοση, δήλωσε στο ΑΠΕ:
 
«Η εμπειρία που αποκόμισα από τους αγώνες είναι φανταστική! Παρά τις αντίξοες κλιματικές συνθήκες της περιοχής, όπως η ζέστη και η υπερβολική υγρασία που προκαλούσε έλλειψη οξυγόνου και τα δυνατά ρεύματα που προκαλούνταν από τον αέρα, κατάφερα να ολοκληρώσω τον αγώνα με επιτυχία για τα ελληνικά δεδομένα. Επιπλέον, αναδείχθηκαν αθλητές από χώρες που κανείς δεν το περίμενε και οι επιτυχίες τους ήταν αναπάντεχες. Αν και ασχολούμαι με αυτό το άθλημα μόνο τρία χρόνια, κατάφερα να εξελιχθώ και να φτάσω σε ένα καλό επίπεδο, λαμβάνοντας μέρος ήδη σε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο στόχος μου για το μέλλον είναι στα επόμενα δύο χρόνια να εξελιχθώ και άλλο και να κυνηγήσω ένα ατομικό μετάλλιο στα αγωνίσματα του τεχνικού ή της μεγάλης απόστασης».


Λίγα λόγια για το SUP

Η υπαγωγή του SUP (σ.σ. όρθια σανιδοκωπηλασία, κυματολίσθηση με σανίδα) υπήχθη στην ομοσπονδία κάνοε καγιάκ το 2015 και σήμερα στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται 24 αναγνωρισμένα σωματεία από την ΓΓΑ και οι ενεργοί αθλητές και αθλήτριες, ανέρχονται σε 260. Το SUP είναι το ακρωνύμιο του διεθνούς όρους Stand Up Paddle και σε ελεύθερη μετάφραση όρθια σανιδοκωπηλασία. Πρόκειται για μία σανίδα (σκάφος) όπου ουσιαστικά ο αναβάτης έχοντας καλό συντονισμό, κωπηλατεί όρθιος με κουπί μονής κουτάλας. Θεωρείται ως ένας ιδανικός τρόπος άσκησης για όλες τις ηλικίες, βελτιώνοντας την σωστή στάση του σώματος και βοηθά την ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τον ήλιο και τη θάλασσα.

Το SUP σε αγωνιστική μορφή είναι ένας αγώνας μεταξύ αθλητών σε έναν οριοθετημένο στίβο που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε λίμνες, ποτάμια, αλλά και στην θάλασσα, σύμφωνα με αγωνιστικούς κανονισμούς στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Σε επίσημους διεθνείς αγώνες (σ.σ. παγκόσμια πρωταθλήματα) διεξάγονται τα παρακάτω αγωνίσματα:
-Αγώνας Σπριντ: Διεξάγεται σε ευθεία κατεύθυνση έως 250 μέτρα, σε αποκλειστικές διαδρομές (κουλουάρ), οριοθετώντας τη διαδρομή του αθλητή. Δεν απαιτούνται ξεχωριστές διαδρομές για κάθε αθλητή.
-Τεχνικός Αγώνας: Διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένο στίβο από 800μ. έως 5χλμ. σε σχήμα V, W κ.α. και πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο (2) δεξιές στροφές και δύο (2) αριστερές στροφές. Ένας αθλητής δεν θα αποκλειστεί επειδή άγγιξε μια σημαδούρα σε σημείο στροφής.
-Αγώνας Μεγάλων Αποστάσεων 5Km-35Km: Μπορεί να είναι μια αγωνιστική διαδρομή από σημείο σε σημείο ή μπορεί να είναι μια διαδρομή κυκλική. Σε έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων οι αθλητές ξεκινούν ταυτόχρονα.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.