Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση για την έκρηξη των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, συνεχίζοντας να θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των εργαζομένων.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η μόνη πολιτική αρχηγός που συνεχίζει, καθημερινά, να ασκεί Κοινοβουλευτικό Έργο και Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, θέτοντας την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της με προτάσεις, ερωτήσεις και λύσεις.
Ακολουθεί η Eπίκαιρη Eρώτηση:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟ 2023»

Με ιδιαίτερη ανησυχία και αίσθημα εγκατάλειψης οι πολίτες πληροφορούνται την ιλιγγιώδη άνοδο, εντός του 2023, του αριθμού των καταγεγραμμένων εργατικών ατυχημάτων, τα οποία καταλήγουν, σε μεγάλο ποσοστό, σε θανατηφόρα δυστυχήματα.
Η εκτίναξη του αριθμού των θανάτων αποτελεί πρωτοφανές ρεκόρ: ήδη ο θλιβερός απολογισμός του 2023 ως την 10η Νοεμβρίου αριθμεί 164 νεκρούς και 271 σοβαρά τραυματίες, όταν το 2022, που είχε χαρακτηρισθεί ως «εξαιρετικά κακή χρονιά για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία» είχαν καταγραφεί 104 νεκροί, γεγονός που προκαλεί οργή. Άγνωστος παραμένει ο πραγματικός, τελικός αριθμός των ανθρώπινων απωλειών, αφού δεν υπάρχει στην Ελλάδα επίσημος μηχανισμός παρακολούθησης της πορείας της υγείας τραυματιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως οι σοβαρά τραυματίες, δυστυχώς καταλήγουν.

Το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ε.Ε. δεν επιτρέπει αόριστες ερμηνείες και «αθώες» εξηγήσεις.

Η καταιγιστική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, οφείλεται στην πλήρη απορρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος, στην άκρατη εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας και μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, στην ιδιωτικοποίηση σημαντικών υποδομών, την ελαχιστοποιημένη κρατική παρέμβαση και εποπτεία, εκτός των άλλων και μέσω της θεσμικής αποδυνάμωσης των ελεγκτικών μηχανισμών (Επιθεώρηση Εργασίας), που θα επέβλεπαν την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων και γενικότερης ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η δραματική δε αύξηση των ατυχημάτων και σε χώρους
εργασίας Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. μαρτυρά την εκτεταμένη χαλάρωση και εγκατάλειψη των εργαζομένων. Η διαφημιζόμενη από την Κυβέρνηση κανονικότητα και το «τέλος των Μνημονίων»
ουδεμία ευνοϊκή επίπτωση έχει στην ασφάλεια στους χώρους εργασίας, που δεν είναι εγγυημένη.
Οι κυβερνητικές ευθύνες, ως προς τις κεντρικές πολιτικές επιλογές αλλά και την απουσία κρατικής μέριμνας, εποπτείας και ελέγχου και επιβολής κυρώσεων είναι κολοσσιαίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση η εκρηκτική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και πώς την εξηγεί; Ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να πάρει για να αποτρέψει το επόμενο εργατικό ατύχημα ή δυστύχημα;

2. Πιστεύει ότι οι επιλογές της ως προς τα εργασιακά είναι ασύνδετη με το τραγικό αποτέλεσμα; Έχει σκοπό να εισαγάγει αυστηρότερη ποινική νομοθεσία και λειτουργικούς μηχανισμούς; Έχει σκοπό να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, νομικά, θεσμικά, δικαστικά και οικονομικά;

Αθήνα, 27/11/2023

Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου
Πρόεδρος της Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας

Πλεύση Ελευθερίας
#plefsieleftherias #zoekonstantopoulou #Εσύ_στη_Βουλή #αντιπολίτευση_υπεράσπισης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.