Οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το φθινόπωρο του 2023. Επίσης, εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί ή δεν θα βελτιωθεί στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ειδικό ευρωβαρόμετρο του Δεκεμβρίου, το 86% των Ελλήνων και των Ελληνίδων αντιμετώπισε δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών τους τελευταίους 12 μήνες. Ειδικότερα, το 36% παραδέχθηκε ότι είχε δυσκολία να πληρώσει τους λογαριασμούς του τις «περισσότερες φορές» ενώ το 50% ανέφερε ότι είχε αντίστοιχα προβλήματα «κατά καιρούς».

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον οι Έλληνες στην πληρωμή των λογαριασμών τους είναι μακράν οι μεγαλύτερες στην Ε.Ε., αφού στην Πορτογαλία η οποία βρίσκεται στην προτελευταία θέση αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει το 64% του πληθυσμού. Στον αντίποδα των Ελλήνων βρίσκεται σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο η Σουηδία όπου προβλήματα αποπληρωμής λογαριασμών αντιμετώπισε τον τελευταίο χρόνο μόλις το 6% των πολιτών, με τη Δανία να βρίσκεται στο 7% και τη Φινλανδία στο 20%.

Από την άλλη πλευρά, οι πρώτες δέκα χώρες με την μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής είναι:

86% Ελλάδα
64% Πορτογαλία
63% Κύπρος
59% Βουλγαρία
57% Ιταλία
57% Ρουμανία
55% Ιρλανδία
53% Κροατία
37% Λετονία
36% Γαλλία

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα καταγράφεται στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. των 27 ως προς το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν πως είδαν το βιοτικό επίπεδό τους να πέφτει και ταυτόχρονα αναμένουν να συνεχιστεί αυτή η πτώση και το επόμενο έτος. Σε αυτή την ευρεία κατηγορία περιλαμβάνεται το 70% των Ελλήνων, ενώ μοναδική χώρα με μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα αναδείχθηκε η Κύπρος με 77%. Στον αντίποδα, το 50% των Δανών δήλωσε ότι δεν είχε απώλειες σε προσωπικό βιοτικό επίπεδο και ότι δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο στον επόμενο χρόνο.

Σε ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με το αν σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει βελτιωθεί η εθνική οικονομία, το 66% των Ελληνών πιστεύουν πως θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, το 24% θεωρεί πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 9% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση και το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Στην αντίστοιχη ερώτηση, το 52% των Ευρωπαίων πιστεύουν πως θα είναι χειρότερη η κατάσταση, το 31% θεωρούν ότι θα είναι ίδια η κατάσταση, το 13% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση και το 4% δεν απάντησε στην ερώτηση.


πηγή  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.