Πόντιος στην καταγωγή από τη Σάντα,μενσεβίκος στη ρωσσική επανάσταση,σπούδασε ιατρική στα πανεπιστήμια Οδησσού, Μόσχας και Βερολίνου και υπήρξε υπουργός εξωτερικών της αυτόνομης τότε Γεωργίας, ο μόνος Ελληνας βουλευτής.

Μετά την εκεί εισβολή των σοβιετικών στρατευμάτων το 1921 διέφυγε στο Βερολίνο και μετά τη μικρασιατική καταστροφή το 1922 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε διευθυντής του ρωσικού μαιευτηρίου όπου πρόσφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του στη φτωχολογιά αλλά και στον αστικό πληθυσμό της πόλης.

Το 1923 εκλέγεται βουλευτής [πληρεξούσιος] υπό τον Παπαναστασίου και δίνει αγώνα για την αποκατάσταση των Ποντίων προσφύγων.

Στη διάρκεια της κατοχής συλλαμβάνεται από τους γερμανούς και κρατείται στις φυλακές του Επταπυργίου.

Ιδρυτής στην κατοχή ενός μικρού σοσιαλιστικού κόμματος, εντάσσεται στο ΕΑΜ, συμμαχεί με το ΚΚΕ, αντιτίθεται όμως στον ένοπλο αγώνα του στα 1946-49.

Παρ’όλα αυτά,το 1951 ιδρύει την ΕΔΑ που εξέφραζε την ενότητα των αριστερών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένου και του παράνομου τότε ΚΚΕ και την αναδεικνύει σε αξιωματική αντιπολίτευση την 11η Μαίου 1958 με τις κομματικές του δυνάμεις διάσπαρτες στις φυλακές και τις εξορίες. 

Πεθαίνει κρατούμενος από τις δυνάμεις της δικτατορίας στο διαμέρισμά του επί της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη


Ιωάννης Νισύριος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.