Τη σύσταση και λειτουργία κοινωνικής Επιτροπής Πρόληψης, ελέγχου νοσημάτων και φροντίδας αποφάσισε ο δήμος Θερμαϊκού.

Η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και στόχος είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη συγκρότηση και δραστηριοποίηση της επιτροπής, που έχει –μεταξύ άλλων- τους ακόλουθους στόχους:

1. Ενημέρωση των πολιτών του δήμου Θερμαϊκού για θέματα Υγείας μέσω εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, όπως –για παράδειγμα- Ηλικιωμένοι και προβλήματα τρίτης ηλικίας (άνοια κ.λπ.), μαθητές και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, γυναίκες και εγκυμοσύνη, θηλασμός, πρόληψη καρκίνου μαστού, πρόληψη καρκίνου προστάτη κ.λπ.

2. Δημιουργία συνεργασιών για την διεκδίκηση προγραμμάτων (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, κοινωνικούς φορείς κ.λπ.), τόσο για τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού (screening test), όσο και για συχνές παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, οι λοιμώξεις, η οστεοπόρωση, ο καρκίνος κ.λπ.).

3. Τη συνεργασία για την υποστήριξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι άποροι, οι ανασφάλιστοι, οι οικονομικοί μετανάστες και τον έλεγχό τους για ηπατίτιδα, φυματίωση και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα.

4. Έκδοση επιστημονικών ενημερωτικών φυλλαδίων, αφίσες, μαγνητοσκοπήσεις ή ταινίες ή οτιδήποτε άλλο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγωγή υγείας και καθοδήγηση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση ασθενειών.

5. Συνεργασία με διάφορους συναρμόδιους φορείς (ΠΣΕΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΔΕΝΑΘ κ.λπ.) για συμπληρωματικές δράσεις.

Προληπτικοί έλεγχοι κάθε Τρίτη, για ηλικιωμένους

Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του δήμου για την πρόληψη και την ενημέρωση σε θέματα υγείας η Κοινωνική Επιτροπή Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων και Φροντίδας του Δήμου Θερμαϊκού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το διαβητολογικό κέντρο της Α΄ Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στην προσπάθεια για πρώιμη διάγνωση χρονίων παθήσεων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, η υπερλιπιδαιμία, οι διατροφικές διαταραχές κ.α. οργανώνει από την ερχόμενη Τρίτη 7 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη στις 9 το πρωί, στο ΚΑΠΗ των Νέων Επιβατών πρόγραμμα ελέγχου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλινική εξέταση από ιατρό και αιμοληψία από ειδικό παρασκευαστή και απευθύνεται σε άτομα άνω των 65 ετών, και είναι δωρεάν.

Μελλοντικά το πρόγραμμα ελέγχου θα εφαρμοστεί σταδιακά και στα υπόλοιπα διαμερίσματα του δήμου Θερμαϊκού.

Η σύνθεση της επιτροπής υγείας

Πρόεδρος της επιτροπής υγείας είναι ο κ. Παναγιώτης Κολλάρας, ιατρός παθολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ Α Παθολογική Κλινική Νοσ. ΑΧΕΠΑ και μέλη της οι:
Μεσμερλή Κατερίνα, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Νοσηλεύτρια,
Σδούκος Θοδωρής, δημοτικός σύμβουλος, γενικός γιατρός, ιδρυτικό μέλος Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης,
Συμεωνίδης Αθανάσιος, γενικός ιατρός, Διευθυντής ΚΥ Μηχανιώνας,
Δημητριάδου Αλίκη, Νοσηλεύτρια, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.