Αποτυχημένο το έργο Accolagoons σύμφωνα με το Μ. Τρεμόπουλο


Επερώτηση για το έργο Accolagoons στις λιμνοθάλασσες Επανομής και Καλοχωρίου, για το οποίο η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ήταν Συντονιστής-Εταίρος, κατέθεσε σήμερα ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Για το συγκεκριμένο έργο είχαν γίνει 2 ερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο το 2013 (1), από τους Οικολόγους Πράσινους, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις δράσεων όπως διάνοιξη διωρύγων, εγκατάσταση υδατοφραχτών, σταθεροποίηση των κλίσεων σε περιοχή περίπου 3 000 m2, κατασκευή νησίδων και τεχνητών λιμνών, με χρήση βαρέων εκσκαφικών μηχανημάτων. Σήμερα, μετά την έναρξη του έργου παρατηρούνται στην περιοχή μόνο ελάχιστοι γλάροι, ενώ παλιότερα υπήρχαν μεγάλοι πληθυσμοί από φοινικόπτερα, ερωδιούς, καλαμοκανάδες κ.ά. πουλιά. Η περιοχή μάλιστα είχε περιληφθεί στον κατάλογο (και στην ιστοσελίδα) του ΤΑΙΠΕΔ, και επρόκειτο να πωληθεί μαζί με το Camping!

Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Από πολλούς το συγκεκριμένο έργο θεωρείται αποτυχημένο, ενώ ερωτήματα εγείρονται και για τη σκοπιμότητά του εφόσον είχε ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Με τη σημερινή μας επερώτηση ζητάμε από τον Περιφερειάρχη να μας ενημερώσει για το πώς αξιολογεί τη συνολική παρέμβαση και τι σκοπούς έχει για τη μελλοντική της διαχείριση. Εμείς πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη διαχείριση της σημαντικής αυτής περιοχής. Σε αυτή την περίπτωση όμως, οι στόχοι και η φιλοσοφία των παρεμβάσεων πρέπει να αλλάξουν για να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του έργου». 


                   Θεσσαλονίκη 20.2.2015

ΠΡΟΣ:
κ. Απόστολο Τζιτζικώστα
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
κ. Γυφτόπουλο
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: Έργο Accolagoons στον υγρότοπο Επανωμής

Για το έργο Accolagoons στις λιμνοθάλασσες Επανομής και Καλοχωρίου, για το οποίο η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ήταν Συντονιστής-Εταίρος, είχαν γίνει 2 ερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο το 2013 (1), από τους Οικολόγους Πράσινους, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις δράσεων όπως διάνοιξη διωρύγων, εγκατάσταση υδατοφραχτών, σταθεροποίηση των κλίσεων σε περιοχή περίπου 3 000 m2, κατασκευή νησίδων και τεχνητών λιμνών, με χρήση βαρέων εκσκαφικών μηχανημάτων. Σήμερα, μετά την έναρξη του έργου παρατηρούνται στην περιοχή μόνο ελάχιστοι γλάροι, ενώ παλιότερα υπήρχαν μεγάλοι πληθυσμοί από φοινικόπτερα, ερωδιούς, καλαμοκανάδες κ.ά. πουλιά. Η περιοχή μάλιστα είχε περιληφθεί στον κατάλογο (και στην ιστοσελίδα) του ΤΑΙΠΕΔ, και επρόκειτο να πωληθεί μαζί με το Camping!
Κατόπιν των ανωτέρω

Ελέγχεσθε και ερωτάσθε :

1. Θεωρείτε την όλη παρέμβαση ως επιτυχημένη;
2. Τι ενέργειες κάνατε μετά την ενημέρωσή σας για ένταξη της περιοχής στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ;
3. Τι προτίθεστε να κάνετε τώρα που η παρούσα κυβέρνηση εξήγγειλε την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ;
4. Σε περίπτωση ενεργότερου ρόλου της Περιφέρειας στη διαχείριση της περιοχής, όπως νομίζουμε ότι είναι και σωστότερο, ποιους στόχους θα θέσετε και ποια μέτρα θα πάρετε για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προέκυψαν κατά τη διάρκεια του έργου Accolagoons;


Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Μιχάλης Τρεμόπουλος
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.