Ή λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε.
Ή να λες κάτι καλύτερο από την σιωπή ή να σωπαίνεις.
Ευριπίδης
του ακτιβιστή

Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2014 παρουσιάστηκε σε μια ειδική συνεδρίαση, στους Ν. Επιβάτες, με περισσή υπερηφάνεια από τον δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη και την παράταξή του ο απολογισμός έργου του τετραμήνου Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2014. Εκεί υπήρξε μια πασιφανής προσπάθεια από τον εισηγητή όχι απλά να καταγράψει ότι συνέβη στις 120 μέρες δημαρχίας του αλλά να πείσει τους αδαείς Θερμαϊκιώτες ότι έχει συντελεσθεί τουλάχιστον ένα μικρό θαύμα (θαύμα παιδί μου θαύμα παιδάκι μου, που έλεγε σε κάποια από τις εκπληκτικές γελοιογραφίες του ο Ιωάννου).

Εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την περηφάνεια και τον ενθουσιασμό που επιχείρησε να ενφυσήσει στους σκεπτικούς συνεργάτες του ο νέος δήμαρχος (κάποιοι των οποίων θαύμασαν τον τρόπο παρουσίασης και αναρωτιότανε πότε γίνανε τόσα πολλά που δεν κατάφεραν να τα αντιληφθούν).

Θα θέλαμε φυσικά να σημειώσουμε και την ανώδυνη και ίσως αβανταδόρικη αντιπολιτευτική (;) στάση της παράταξης Τσαμασλή, που προκειμένου να αποστασιοποιηθεί (ξορκίζει όπως ο διάολος το λιβάνι) όσο μπορεί από την προηγούμενη διοίκηση του Γιάννη Αλεξανδρή δείχνει να βρίσκεται σε αγαστή σύμπλευση σε επιμέρους ζητήματα με τον δήμαρχο.

Έτσι σοβαρή αντιπολίτευση άσκησαν η Συμπολιτεία Θερμαϊκού (η οποία μάλιστα αναγκάστηκε, μετά την προκλητικά αλαζονική στάση του «υπότροπου» Προέδρου Αδαμίδη, να αποχωρήσει από την συνεδρίαση) και η Λαϊκή Συσπείρωση. Αλλά τόσο οι Κουζινόπουλος, Τσακμάκας και Ζδούκος όσο και η Ντίνα Μόραλη στον περιορισμένο χρόνο που είχαν – σε αντίθεση με την ωριαία εισήγηση του δημάρχου Μαυρομάτη – ήταν αδύνατο να αναφερθούν σε όλα όσα περήφανος «διαφήμιζε» ο εισηγητής.

Επειδή και χρόνο και χώρο στον ακτιβιστή διαθέτουμε θα σας καταθέσουμε τον αντίλογό μας στα όσα είπε ο Δήμαρχος και μας έστειλε με δελτίο τύπου. Απλά κάθε έργο και δράση που παρουσιάζεται στο δελτίο τύπου (με μαύρους χαρακτήρες) θα σχολιάζεται, είτε με λόγο (μπλε χαρακτήρες) είτε με εικόνα.


Οργάνωση

·       Αποκέντρωση με τη στελέχωση και λειτουργία υπηρεσιών σε κάθε δημοτική ενότητα & τον ορισμό δημοτικού ανταποκριτή.
Από εδώ ξεκινούν απολογισμοί της φαντασίας.... Η λέξη δημοτικός ανταποκριτής εκτός από ανύπαρκτος αποτελεί και άγνωστη λέξη ακόμη και για τους συνεργάτες του δημάρχου.
·       Λειτουργία γραφείων δημάρχου και αντιδημάρχων με ανοιχτές πόρτες στους πολίτες.
Να προσέξετε τις ανοιχτές πόρτες, είναι επικίνδυνες (κυκλοφορεί κι αυτή η περίεργη νέα ίωση) μπορεί να κρυολογήσετε !!!
·       Οργανώνεται από 1/9/2014 η τήρηση φυσικής και λογιστικής αποθήκες, που δεν υπήρχε μέχρι τότε.
Μέλλει να αποδειχθεί ότι λειτουργεί η αποθήκη .... εννοούμε όπως θα έπρεπε να λειτουργεί μια τέτοιας σημαντικής εμβέλειας υπηρεσία και όχι με την θεώρηση "νάχαμε να λέγαμε".
·       Στελέχωση υπηρεσιών που δεν λειτουργούσαν, όπως το τμήμα δημοτικής περιουσίας, το λιμενικό γραφείο, το γραφείο εσόδων.
Ένας υπάλληλος εντάχθηκε στο τμήμα δημοτικής περιουσίας, το  γραφείο εσόδων λειτουργεί με το προσωπικό που λειτουργούσε και το λιμενικό γραφείο μάλλον αγνοείται ....
Οι φωτο που ακολουθούν (και πάμπολλες που δεν περιλαμβάνονται) δείχνουν την προστασία και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας:


·       Κάθε τοπικό κατάστημα γίνεται κέντρο παροχής υπηρεσιών για τους κατοίκους.
Τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής ;; Επιστημονικής φαντασίας εξαγγελία ή εξαγγελία δημιουργικής σκέψης. Όπως θέλετε το βαφτίζετε.

Ανάπτυξη

·       Διασφάλιση λειτουργίας κάμπινγκ Αγίας Τριάδας.
Έγιναν πράγματι επαφές με την διοίκηση ΤΑΙΠΕΔ (άγνωστο αν υπάρχει ουσιαστική συμφωνία – άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ δεν γνωρίζουμε αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται .... άρα στον αέρα όλα;)
·       Δικαστική διεκδίκηση του κάμπινγκ Επανομής.
Κάτι εκατομμυριάκια απαιτούνται που δυστυχώς δεν υπάρχουν, νομικίστικες διελκυνστίδες ….Το σίγουρο είναι πως οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου θα έχουν να παράγουν έργο. Για το αποτέλεσμα ιδέα δεν έχει κανείς.
·       Χαρακτηρισμός 20 στρεμμάτων για ενυδρείο στο Αγγελοχώρι.
Πόσο θα είναι το κόστος και με τι προοπτικές ανάπτυξης κι απασχόλησης άραγε; Επί χάρτου βρίσκεται η πρόταση από την εποχή δημαρχίας Μαυρομάτη στη Μηχανιώνα.
·       Λειτουργία του ΚΑΠΠΑ 2000 από τον δήμο.
Η συμφωνία μετά από αίτημα της διοίκησης του ΚΑΠΠΑ υπήρχε πριν την ανάληψη της διοίκησης Μαυρομάτη, αλλά "οικειοποιούμεθα" την παραχώρηση ...
·       Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της επιστημονικής έρευνας για την αρχαία Αίνεια.
Ένας ελπιδοφόρος σχεδιασμός του Διεθνούς Πανεπιστημίου που αν τελεσφορήσει θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της  περιοχής αλλά από πού κι ως που εντάσσεται στα θετικά του τετράμηνου απολογισμού Μαυρομάτη;
·       Πρόγραμμα τουριστικής προβολής του δήμου.
Μιλάει για τα τυριά και κρασιά και δημοτικούς χορούς στην αποτυχημένη εκδήλωση της ΤΕΘ στο Ξενία με στόχο και προσδοκία προσέλευσης τουριστών από την Ιορδανία … Ή μήπως συμπεριλαμβάνονται και η πλήρως αποτυχημένη  εκδήλωση Αστρογειτονιές(οικονομικός απολογισμός της αποτυχίας θα γίνει;)

·       Δημιουργία Κέντρου Επιχειρηματικότητας στο Αγγελοχώρι.
Περιμένουμε και την επιχειρηματικότητα και τους επιχειρηματίες …. Τους είδε μήπως κανείς;
·       Μείωση δημοτικών τελών από 7,1% έως 42% για τους επαγγελματίες.
·       Απαλλαγή τελών για νέους επαγγελματίες.
·       Μείωση κατά 50% τελών για ευπαθείς ομάδες και μείωση του ποσοστού αναπηρίας από 80% σε 67%.
·       Προέγκριση λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε 48 ώρες.      
·       Διαγραφή οφειλών σε επαγγελματίες για μη νόμιμες χρεώσεις.
Μήπως θα έπρεπε να μας δώσουν πληροφορίες για τις ενέργειές τους προκειμένου να εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα των 5.000.000 € και τι προτίθενται να πράξουν με τους μπαταξήδες που συνεχίζουν να κατέχουν δημοτικά ακίνητα ή που χρωστούν χιλιάδες ευρουλάκια και παραμένουν στο απυρόβλητο ;;;
·       Αδειοδότηση και εκμίσθωση ακινήτων του δήμου.
Η αποχώρηση της Συμπολιτείας από τη περασμένη συνεδρίαση έγινε όταν μεταβιβάστηκαν τα αναψυκτήρια του Ποταμού μαζί με μια τεράστια έκταση στην Τουριστική χωρίς να ενημερωθούν για τα αναγκαία παραστατικά. Για τον ίδιο λόγο προσέφυγε και στην Αποκεντρωμένη διοίκηση ....

Οικονομικά

·       Απαλλαγή χρέους 1,2 εκατ. ευρώ για δεσμευμένο από το 1996 ακίνητο στην Επανομή.
Η άλλη ανάγνωση είναι ότι οικόπεδο χαρακτηρισμένο για εκπαιδευτήριο αποχαρακτηρίστηκε (κάτι τέτοια λέγανε κι οι άλλοι όταν αποχαρακτηρίζανε οικόπεδα …. Αλλά δεν το διαφημίζανε κι από πάνω!!)
·       Ρύθμιση οφειλών 2,1 εκατ. ευρώ στο δημόσιο.
Btw τι γίνεται με τα πρόστιμα για τα τσαρδάκια; Έγινε καμιά ρύθμιση των προστίμων του Δήμου; Ποιο ακριβώς είναι το νούμερο;
·       Μείωση κόστους προμηθειών και λειτουργίας κατά 50% .
Δεν γνωρίζουμε τα νούμερα … μένει να αποδειχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται.
·       Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων της ΔΕΥΑΘ με την ΕΥΑΘ για παλαιές οφειλές, αλλά και την περίοδο 2015 / 2016 και συνολικό όφελος 970.000 ευρώ.
Και προσπάθεια να βολευτούν με …. μισθουλάκια  οι ημέτερες δυνάμεις …


Τεχνικά έργα

·       Αποκατάσταση αγροτικών δρόμων σε Επανομή – Μεσημέρι – Νέους Επιβάτες – Αγγελοχώρι.

·       Μελέτες για παρεμβάσεις σε γυμναστήρια και γήπεδα σε Ν. Επιβάτες, Ν. Μηχανιώνα, Επανομή, Μεσημέρι.

·       Σύμβαση για τοποθέτηση σηματοδότη στον κόσμο αναστροφής στην είσοδο της Επανομής.
Ένα έργο που πραγματικά επιβαλλόταν και μπορούσε να είχε τελειώσει, δυστυχώς ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της γραφειοκρατίας.
·       Επέκταση φωτισμού στην οδό Ανθέων της Περαίας.
Στα μαύρα σκοτάδια βρίσκεται όλος ο δήμος όπως και επί προηγούμενης διοίκησης ... εξαιρείται στύλος με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που εξακολουθεί να ανάβει κάθε βράδυ (φωτο αριστερά).








·       Μελέτες για την επέκταση του δικτύου ομβρίων υδάτων στην Περαία, τους Ν. Επιβάτες και τον οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας.
Πάντα είναι χρήσιμες οι μελέτες (αν και συνήθως αποτελούν το απαραίτητο πολυέξοδο στάδιο κάθε δημοτικής αρχής) αλλά οι δρόμοι στην Περαία - (και όχι μόνο) παρά τις σημαντικότατες παρεμβάσεις με τη διευθέτηση των ρεμάτων που έγιναν - εξακολουθούν να μετατρέπονται σε πλωτούς, σε ακραίες βροχοπτώσεις.


·       Ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου της Επανομής.
Ελπίζουμε να γίνει η παράδοση του έργου στον χρόνο του, να μην έχουμε προβλήματα καθιζήσεων (όπως διατείνονται  ορισμένοι απαισιόδοξοι γνωρίζοντες) και με παράπλευρες απώλειες χιλιάδων ευρώ σε βλάβες  οχημάτων συνδημοτών μας. Ευχόμαστε να μην θρηνήσουμε τραυματισμούς αφού σε ένα ρεύμα ( ο Θεός να το κάνει) αναγκάζονται να  διακινούνται οχήματα δίκυκλα, αγροτικά μηχανήματα και πεζοί.

Παιδεία

·       Υποβολή πλήρους μελέτης στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ για το 5ο δημοτικό σχολείο Περαίας.
·       Ολοκλήρωση μελέτης για την κατασκευή έξι νέων αιθουσών στο 1ο δημοτικό σχολείο Επανομής.
·       Λειτουργία στην Περαία και την Κερασιά δύο σύγχρονων πιστοποιημένων ΚΔΑΠ. 
·       Σύνταξη μελέτης για νέες παιδικές χαρές σε Κερασιά, Νέους Επιβάτες, Αγία Τριάδα και Παραλία Επανομής.
Και εδώ βρισκόμαστε στο ενδιαφέρον κεφάλαιο "η χαρά του μελετητή".
·       Μεταφορά μαθητών για πρώτη φορά στη διαδρομή Ν. Μηχανιώνα – Επανομή.
·       Δημιουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης.
·       Λειτουργία Ανοιχτού πανεπιστημίου.
Κάτι που υφίστατο τι νόημα έχει να   διαφημίζει κανείς την συνέχισή του ;

Περιβάλλον

·       Αποκατάσταση της καθαριότητας του Δήμου.
Φωτο: 




·       Προμήθεια 300 νέων κάδων ανακύκλωσης.
Φώτο:
















·       Αποκατάσταση 2ου οχήματος ανακύκλωσης.
Τέτοιες αποκαταστάσεις οχημάτων έκαναν κι οι άλλοι ...
·       Οργάνωση αποκομιδής ογκωδών.
Πως ακριβώς έγινε το θαύμα που δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε. Επί μήνες παραμένουν τα ογκώδη στη θέση τους. Ποια απομακρύνονται και αλήθεια που προωθούνται; Αποκτήθηκε σπαστήρας ογκωδών; Ούτε η αθλιότητα του σκουπιδαριού όγκων κλαδιών κλπ πίσω από το ΚΑΠΠΑ  δεν απομακρύνθηκε.
·       Αποκατάσταση λειτουργίας του ΣΜΑ.
Δεν αντιλαμβανόμαστε ακριβώς το μέγεθος της αποκατάστασης. Ελπίζουμε να μην θρηνήσουμε και το φετινό καλοκαίρι νέες τοξικές πυρκαγιές όπως τα προηγούμενα ....
·       Πιλοτικό πρόγραμμα φωτισμού LED στην οδό Θερμαϊκού.
Μαύρα σκοτάδια παντού στο δήμο, καιρός να βάλετε τουλάχιστον λάμπες ….

Ποιότητα ζωής

·       Αποκατάσταση ευταξίας στα κοιμητήρια.
·       Τέλος στο παράνομο χαράτσι 150 - 500 ευρώ για ταφή και εκταφή.
Κάτι καλό.   


Κοινωνική πολιτική

·       Ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Δεν το είδαμε ….αλήθεια υπάρχει; είναι όπως το ανύπαρκτο των προηγούμενων;  Με 5 παπάδες στη διοίκηση; Τουλάχιστον θα είναι ευλογημένο :)
·       Ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου.
It does not exist brothers !!!
·       Ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
Σε περιορισμένη έκταση και μόνο στη Μηχανιώνα …
·       Δημιουργία σώματος εθελοντών του Δήμου.
Μια οργανωτική προσπάθεια που μέλλει να αποδειχθεί και χρήσιμη στην πορεία ….
·       Ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Ανταποκριτη ΟΑΕΔ στην Επανομή.
·       Δωρεάν υπηρεσίες σε 200 άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Δεν υπήρχε βοήθεια στο σπίτι ;;; Πως έχουμε την εντύπωση πως δεν στήσατε κάτι νέο;


Κατακείδα: Σε 120 μέρες δεν μπορεί κανείς να αλλάξει τα πάντα. Το πολύ να επικεντρωθεί σε ορισμένα και να δώσει δείγματα γραφής των προθέσεών του. Ούτε με τέτοιου είδους απολογισμούς, ούτε με φανφάρες μπορεί κανείς να περάσει την ψεύτικη εικόνα. Οι δημότες μπορούν και κρίνουν τα όποια θετικά γίνονται αλλά δεν είναι αφελείς ώστε να καταπίνουν την προπαγάνδα ....

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.