Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 5 Απριλίου 2016 στον Σταυρό, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (20 έναντι 2) να αποδεχθεί την πρόταση του συντονιστή του Διυπουργικού για το Προσφυγικό,
αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα για την παραχώρηση χώρου στο Βαγιοχώρι, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.

Πρόκειται για περιοχή δίπλα στο πρώην δημοτικό σχολείου Βαγιοχωρίου, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού και ζητήθηκε από τον δήμο Βόλβης, με επιστολή του κ. Βίτσα στις 4 Απριλίου 2016. Στην επιστολή αναφέρεται ότι είχε ήδη γίνει αναγνώριση στον χώρο από αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα έχουν καθοριστεί και οι εργασίες διαμόρφωσης που πρέπει να γίνουν. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης ζητά από την Πολιτεία να προχωρήσει σε μια σειρά από δεσμεύσεις για τις προϋποθέσεις και τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας. 

Καταρχήν να προσδιορισθεί ο αριθμός των προσφύγων, ανάλογα με τις δυνατότητες και τον πληθυσμό του δήμου Βόλβης και να προτιμηθούν ομοεθνείς οικογένειες λόγω της εγγύτητας με τον οικισμό του Βαγιοχωρίου. Παράλληλα να προσδιορισθεί ο χρόνος που θα λειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας, το οποίο πρέπει να έχει προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα εγκατάστασης. 

Να δοθούν ξεκάθαρες εγγυήσεις που να διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των συνδημοτών μας αλλά και των φιλοξενούμενων προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό να υπάρξει 24ωρη φύλαξη της περιοχής, ενίσχυση της αστυνομικών τμημάτων, των γειτονικών κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων. 

Ακόμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης ζητά να δεσμευθεί η Πολιτεία ότι οι αγορές και οι εργασίες που έχουν σχέση με τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων, να γίνονται από τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα και επαγγελματίες του δήμου.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης τονίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή εγκατάσταση και άλλου χώρου φιλοξενίας εντός του δήμου Βόλβης.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.