Έξι καίρια ζητήματα, θέτει στον δήμαρχο Θερμαϊκού η «Συμπολιτεία», με επίκαιρη ερώτησή της, σχετικά με την παράνομη και ποινικά κολάσιμη αμμοληψία που πραγματοποιήθηκε με φορτηγά και μηχανήματα του Δήμου στον Ποταμό της Επανομής.

Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος, Θοδωρής Ζδούκος και Γιάννης Τσακμάκας με την ερώτησή τους, ζητούν να πληροφορηθούν αν ο κ.Μαυρομάτης γνώριζε για την αμμοληψία και αν όχι τι έπραξε όταν την πληροφορήθηκε, αν κατέθεσε όπως όφειλε μήνυση κατά των δραστών, αν έλεγξε πειθαρχικά τα άτομα που μετείχαν, αν ζήτησε την παραίτηση του αντιδημάρχου που επέβλεπε στη διάπραξη αυτής της παράνομης πράξης, αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι έγινε και ισοπέδωση τμήματος της προστατευόμενης περιοχής για τη δημιουργία πάρκινγκ και τέλος, αν πρόκειται να αποκατασταθεί ο χώρος από τον οποίο έγινε η αμμοληψία.

Όπως υπενθυμίζουν οι εκπρόσωποι της «Συμπολιτείας», η αμμοληψία στο συγκεκριμένο χώρο είναι εντελώς παράνομη και ποινικά κολάσιμη, δεδομένου ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Νatura 2000. Αναφέρουν δε το πρόσφατο παράδειγμα, πριν δύο εβδομάδες, όταν κατά τη διενέργεια ανάλογης αμμοληψίας στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, συνελήφθησαν από την Αστυνομία οι οδηγοί δύο φορτηγών αυτοκινήτων κι ενός εκσκαφέα και κατασχέθηκαν τα οχήματά τους, ως μέσα διάπραξης αδικήματος.

Αναλυτικά η ερώτηση των τριών δημοτικών συμβούλων της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ.Ι.Μαυρομάτη
Θέμα: Παράνομη αμμοληψία στον υγρότοπο του Ποταμού

Κύριε δήμαρχε, 
Με μεγάλη έκπληξη αλλά και οργή, πληροφορηθήκαμε, βλέποντας μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, ότι ο Δήμος Θερμαϊκού οργάνωσε ολόκληρη εκστρατεία με φορτηγά αυτοκίνητα και μηχανήματα, με επικεφαλής μάλιστα αντιδήμαρχο της διοίκησής σας, για να κάνει αμμοληψία από τον προστατευόμενο υγρότοπο του Ποταμού Επανομής, προκειμένου να ικανοποιηθεί αξίωση ενοικιαστών των τουριστικών περιπτέρων που διαθέτει ο Δήμος στην παραλία του Ποταμού.
Όπως γνωρίζετε καλά, η ενέργεια αυτή είναι εντελώς παράνομη, δεδομένου ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), καθώς αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Νatura 2000, με αύξοντα αριθμό 20, κωδικό GR1220011 και χαρακτηριστική ονομασία LIMNOTHALASSA EPANOMIS (έκταση 689,4 στρεμμάτων, γεωγραφικό πλάτος E 22- 54 και γεωγραφικό μήκος N 40- 23), όπως καθορίζονται στο ΦΕΚ 1495 της 6ης Σεπτεμβρίου 2010. 
Είναι επίσης γνωστό ότι ανάλογες έκνομες δραστηριότητες, όπως αυτή της αμμοληψίας, τιμωρούνται αυστηρά από τους ελληνικούς νόμους και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με πρόσφατο παράδειγμα αυτό που συνέβη στις 5-4-2016, όταν αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, συνέλαβαν έναν χειριστής εκσκαφέα και δύο οδηγούς φορτηγών, να κάνουν ανάλογη αμμοληψία στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, κατάσχοντας ταυτόχρονα τον εκσκαφέα και τα φορτηγά ως μέσα διάπραξης αδικήματος.
Με βάση όλα αυτά σας ρωτάμε: 
1. Εάν γνωρίζατε ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αμμοληψία και αν δεν γνωρίζατε, τι πράξατε όταν την πληροφορηθήκατε
2. Εάν καταθέσατε, όπως έπρεπε, μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Επανομής και αναφορά στην Εισαγγελία κατά των δραστών και αν όχι, μήπως προτίθεστε να το πράξετε τώρα, έστω καθυστερημένα.
3. Εάν ελέγξατε πειθαρχικά τα άτομα που μετείχαν στην παράνομη αμμοληψία.
4. Εάν ζητήσατε τις παραιτήσεις του αντιδημάρχου που έδωσε οδηγίες και επέβλεπε στη διάπραξη αυτής της ενέργειας, καθώς και των άλλων αιρετών που τυχόν συμμετείχαν.
5. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι υπήρξε παρέμβαση και σε τμήμα της προστατευμένης περιοχής, μέρος της οποίας εκχερσώθηκε και ισοπεδώθηκε για να γίνει πάρκινγκ προς χρήση των ενοικιαστών των τουριστικών περιπτέρων του Ποταμού.
6. Εάν σκοπεύετε να προβείτε στην άμεση αποκατάσταση του χώρου από τον οποίο έγινε η αμμοληψία.

Περαία 21-4-2016 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»
Σπύρος Κουζινόπουλος
Θοδωρής Ζδούκος
Γιάννης Τσακμάκας
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.