Άρθρο γνώμης και ρεπορτάζ του ακτιβιστή

Επειδή γενικώς έχουμε "λαλήσει" λίγο πολύ όλοι με την επιδείνωση της οικονομικής μας κατάστασης, για να μην πω της προσωπικής μας εξαθλίωσης. Και με τον εκνευρισμό που μας έχει καταλάβει μετά από 8 χρόνια περιορισμών μειώσεων και αθλιότητας έχουμε σχεδόν χάσει την αυτοκυριαρχία μας και πολλές φορές "πέφτουμε" χωρίς δεύτερες σκέψεις επί δικαίων και αδίκων ....
Με αφορμή τα ποικίλα σχόλια που εκφράζονται είτε στον "ακτιβιστή" είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κατάσταση της καθαριότητας ( να πω βρώμας ;;;) στον Δήμο Θερμαϊκού, ως δημότης αλλά και ως μπλόγγερ σας καταθέτω την πληροφόρηση καθώς και την άποψή μου.

Κατ' αρχήν, επειδή ορισμένοι λίγοι, έπεσαν να φάνε κυριολεκτικά τους εργαζόμενους στο δήμο που απέχουν από τη Δευτέρα 19/6 από τα καθήκοντα της αποκομιδής κλείνοντας τα αμαξοστάσια για μια μέρα ώστε να μην βγαίνουν οι σκουπιδιάρες στους δρόμους. Κι αυτό σε αντίδραση για την κοροϊδία του υπουργείου και του Ελεγκτικού συνεδρίου που στέλνει στην ανεργία των παρατασιούχους και μάλιστα μη καταβάλλοντας τα δεδουλευμένα τους.

Να πούμε πως οι δρόμοι του Θερμαϊκού, και στις τρεις δημοτικές ενότητες, ήταν φίσκα από σκουπίδια επί μήνες πριν απ' αυτό. Σε πολλές περιοχές η αποκομιδή γινόταν σε λιγότερες από δύο φορές την εβδομάδα.Και στις περισσότερες των περιπτώσεων υπεύθυνο δεν ήταν το προσωπικό του δήμου (10 μόνιμοι στην καθαριότητα συν ελάχιστα άτομα που μετακίνησαν από τη ΔΗΚΕΘ και 22 συμβασιούχοι που ήδη τους απέλυσαν) αλλά το αδρά πληρωμένο με (1.084.921,46 του 2014, συν 1.663.810 € για τα επόμενα 2 χρόνια μέχρι τον Σεπτέμβρη του 17, συν άλλα 1.489.239,53 για τα επόμενα 2 χρόνια) ιδιωτικό συνεργείο που προσέλαβε η διοίκηση και ανέθεσε την καθαριότητα της Περαίας και του Μπαξέ.


Στις άλλες δύο δημοτικές ενότητες αλλά και σε απομακρυσμένα σημεία των χωριών και πόλεων τα σκουπίδια μάζευαν απορριμματοφόρα του δήμου και όχι του ιδιώτη. Προφανώς με περισσότερα χιλιόμετρα αποστάσεων και περισσότερο χρόνο αποκομιδής. Και εκτός αυτού με ΜΟΝΟ ΤΡΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΑ που ήταν αξιόμαχα από τον στόλο των ΕΝΝΕΑ συνολικά που υπάρχουν. Αν ρωτήσετε που είναι τα άλλα έξι (αριθμός μεγαλύτερος από τα μόλις 5 που ο ιδιώτης παρέχει βάσει της σύμβασής του με τον δήμο) θα σας πληροφορήσω πως είναι παροπλισμένα με βλάβες στα αμαξοστάσια. Κι αυτό γιατί δεν φρόντισε η διοίκηση να αποκαταστήσει τις βλάβες που έχουν. Εδώ να πούμε και για την έλλειψη ενός δημοτικού συνεργείου επισκευών που θα έπρεπε να δημιουργηθεί για να μην πριμοδοτούμε ιδιωτικό συνεργείο που με ανάθεση στέλνονται για επισκευή οχήματα του δήμου, όπως και για απουσία ενός ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού που θα απέκλειε τις ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ.

Πάμε παρακάτω.


Το αλαλούμ με τη μετατροπή του Δήμου Θερμαϊκού σε σκουπιδότοπο επιτάθηκε τους μήνες του χειμώνα και μέχρι σήμερα γιατί υπάρχει μια κακή διαχείριση της προμήθειας καυσίμων στα οχήματά του. Κι αυτό γιατί η σύμβαση που έγινε ήταν εξ αρχής στον αέρα (δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε φυσικά και άλλος μειοδότης)  αφού ο μειοδότης βενζινάς δεν δήλωσε έδρα πρατηρίου (ως ο νόμος ορίζει)  στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού. Για να κριθεί σύννομη η σύμβαση υποχρεώθηκε εκ των υστέρων να νοικιάσει κλειστό πρατήριο καυσίμων ιδιώτη (που τυχαίνει να είναι και σύμβουλος της πλειοψηφίας). Μέχρι τότε όμως εφοδίαζε τα οχήματα στον δρόμο ή με μπετονάκια. Και εκ των υστέρων ζητούσαν πιστοποίηση της προμήθειας από τους εργαζόμενους (μια διαδικασία τελείως παράτυπη). Σαν συνέπεια αυτό οδήγησε στο να μη γίνει δεκτή από τον ελεγκτικό μηχανισμό της περιφέρειας και να μην μπορεί να πληρωθεί ο προμηθευτής. Στην πορεία επήλθε διαφωνία προμηθευτή βενζινά και ιδιοκτήτη του πρατηρίου στο Αγγελοχώρι αποτέλεσμα της οποίας ήταν να αναγκάζονται τα οχήματα να βγαίνουν εκτός ορίων του Δήμου για να εφοδιάζονται με καύσιμα από πρατήριο στην περιοχή του Hayatt. Αυτό (που σαφώς επιβάρυνε πρόσθετα την κατανάλωση που υποχρεωνόταν να πληρώσει ο Δήμος) σε συνδυασμό με τις οφειλές του Δήμου προς τον συμβασιούχο βενζινά οδήγησε τον τελευταίο να σταματήσει να παρέχει καύσιμα στα οχήματα του Δήμου.
Έτσι τα τρία (από τα 9 απορριμματοφόρα - τα άλλα βρίσκονται σε ακινησία όπως είπαμε) δυσλειτουργούσαν λόγω έλλειψης καυσίμων. Παράλληλα, βάσει σύμβασης του Δήμου με τον ιδιώτη εργολάβο καθαριότητας,  ο τελευταίος ξεφόρτωνε τις σκουπιδιάρες του σε τράκτορες του Δήμου και οι τράκτορες μετέφεραν τον όγκο σκουπιδιών στη Μαυροράχη.
Έτσι αφού δεν υπήρχαν καύσιμα και οι τράκτορες δεν μπορούσαν να κινηθούν.
Γενικό έμφραγμα λοιπόν. Μπορεί ο συμβασιούχος καθαριότητας να μην παρείχε τις υπηρεσίες που απόρρεαν από τη σύμβαση που είχε υπογράψει αλλά πληρωνόταν κανονικά. Και τα σκουπίδια στους κάδους εξελισσόταν σε βουνά. Οι αρουραίοι περιχαρείς έκαναν την εμφάνισή τους.
Αναζητήθηκαν προσωρινές λύσεις μεταφοράς με τράκτορες της EDIL (εργολάβος σύμβασης) ή άλλων  εργολάβων με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ.
Το χειρότερο είναι πως υπάρχουν καταγγελίες για μεταφορά σκουπιδιών και θάψιμό τους σε λάκκους στην περιοχή του ΚΑΠΠΑ.

Όπως εύκολα συνάγεται από την παραπάνω πληροφόρηση οι εργαζόμενοι (αν έχουν) έχουν την λιγότερη ευθύνη για την άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες (και σαφώς όχι τις τελευταίες μέρες).
Πέρα από τα παραπάνω ο όρχος της Μηχανιώνας, όπου παρκάρουν τα οχήματα της EDIL, έκλεισε μια μέρα μόνο από τους εργαζόμενους, αν και απέχουν από την εργασία τους από τις 19 του μηνός.

Οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν στη διοίκηση, στις συμβάσεις, στους ιδιώτες, στην ανοχή των υπευθύνων, σ'  αυτούς που ηγούνται αντιδημαρχίες καθαριότητας και σε ότι δεν λέγεται αλλά δρα και κινείται στο παρασκήνιο.

Να σημειωθεί πως το Σωματείο Εργαζομένων αλλά και εργαζόμενοι στην καθαριότητα ισχυρίζονται πως θα μπορούσε να καλυφθεί η καθαριότητα του Δήμου αποκλειστικά με προσωπικό και μηχανήματα που έχουμε συν τα πρόσθετα απορριμματοφόρα που εξήγγειλε η διοίκηση πως προτίθεται να αγοράσει.

Στα παράπονα των εργαζομένων συγκαταλέγεται και η αθέτηση της υποχρέωσης της διοίκησης για παροχή υλικού αναγκαίου για την εργασία τους στην καθαριότητα, όπως ρουχισμό, γάντια και μάσκες, παρότι ο δήμαρχος το έχει πάμπολλες φορές υποσχεθεί. Ή ακόμα και των απαραίτητων εμβολιασμών του προσωπικού, που εργάζονται σε ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες.


Από τη συμμετοχή εργαζομένων στο συλλαλητήριο στην Αθήνα (22/6/17)
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Αν ο εργολάβος καθαριότητας πληρώνεται κανονικά και η πόλη έχει αυτά τα χάλια όλο το χρόνο τότε δεν πρέπει να ντρέπεται η δημοτική αρχή αλλά όλοι εμείς οι άλλοι που τους ανεχόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.