της Δώρας Τουρλιτάκη *


Διασχίζοντας τον χρόνο και οδοιπορούντες στην ιστορία ξεκινήσαμε ταξίδι -προσκύνημα στον ιστορικό Πόντο. Δεν ξέρω τι είναι πιο συναρπαστικό,το ταξίδι ή ο προορισμός, ένα μου φαίνεται βέβαιον. 
Η αναβάπτιση στην ιστορία του πρόσφατου παρελθόντος του έθνους μας που αναμφίβολα σηματοδότησε όλη την μετέπειτα πορεία του, ομοίως και το άγγιγμα της γης που διαδραματίσθηκαν τόσο τραγικά γεγονότα, χαρίζει ωριμότητα και αυτογνωσία. 

Στα παράλια της " άξενης θάλασσας" που εκτείνεται πέρα από τα στενά του Βοσπόρου, Έλληνες πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια έχτισαν φιλόξενες πολιτείες κιβωτούς του πολιτισμού τους στο διάβα των αιώνων. 
Στα δαντελωτά ακρογιάλια της βόρειας Μ.Ασίας οι μυθολογικοί ήρωες, ο Φρίξος και ο Ιάσων, εκφραστές του ανήσυχου ελληνικού πνεύματος αναζήτησαν περιπέτειες, δόξα και πλούτο..

Οι απαρχές της ελληνικής παρουσίας στην Μαύρη Θάλασσα πρέπει να αναζητηθούν κατά την δεύτερη φάση του ελληνικού αποικισμού τον 8ο-7ο αιώνα π.Χ. 

Πρώτοι οι κάτοικοι της Ιωνικής Μιλήτου ίδρυσαν αποικίες στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Οι πηγές ανάγουν την ίδρυση πόλεων όπως η Σινώπη,η Αμισός σημερινή Σαμψούντα, τα Κοτύωρα σημερινή Ορντού, η Κερασούντα και η Τραπεζούντα, στα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ.,αν και τα αρχαιολογικά ευρήματα στις περιοχές υποδηλώνουν ελληνική παρουσία ενάμιση αιώνα νωρίτερα. 
Και ο Ξενοφών το 400 π.Χ. περιγράφει τας "ελληνίδας πόλεις που συναντούν οι οι μύριοι στην πορεία τους, την Τραπεζούντα, τα Κοτύωρα, την Κερασούντα, την Αμισό και την Σινώπη".



Μερζιφούντα  


Το αμερικανικό κολέγιο Ανατόλια που έγινε από Αμερικάνους ιεραποστόλους της Βοστώνης,πρωτολειτούργησε το 1862 στο ιεροδιδασκαλείο του Bebek της Κωνσταντινούπολης για να μεταφερθεί το 1867 στο ιεροδιδασκαλείο της Μερζιφούντας. Λειτούργησε με πρώτο πρόεδρο τον Charles Tracy. Είχε μαθητές Αρμένιους, Έλληνες, και Ρώσους, και διδάσκαλους Έλληνες, Αρμένιους και Αμερικάνους. Τα μαθήματα γινότανν σε τέσσερις γλώσσεςελληνικάτουρκικάαρμένικα και ρωσικάΈκλεισε για πρώτη φορά μετά την αρμένικη γενοκτονία το 1915, περί το 1916. Ξαναλειτούργησε το 1919 για να ξανακλείσει το 1921 επί Κεμάλ, αφού εξοντώθηκε η ηγεσία μαθητών και καθηγητών. Πέντε καθηγητές και δύο μαθητές που εξέδιδαν την αθλητική εφημερίδα "Πόντος" τουφεκίσθηκαν στις γνωστές στημένες "δίκες της Αμάσειας"Το 1924 μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη έπειτα από ενέργειες του μακροβιότερου προέδρου του, George White.  Σήμερα λειτουργεί σαν τουρκικό λύκειο.




Η μαγευτική Αμάσεια.

Την διαχίζει ο ποταμός Ίρις. Απέναντι οι τάφοι των Μιθριδατών λαξευμένοι στο βουνό. Ο Μιθριδάτης ήταν ο πρώτος βασιλιάς του κράτους του Πόντου, περσικής καταγωγής, λάτρης της ελληνικής παιδείας και πολιτισμού.




Αμάσεια - Ίρις ποταμός.





Κοτύωρα, τουρκιστί Ορντού...

Στην είσοδο της πόλης πάνω σε ύψωμα, ατενίζουσα την Μαύρη Θάλασσα, η εκκλησία της Υπαπαντής της Θεοτόκου, σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο.




Ναός Υπαπαντής, Κοτύωρα


Κοτύωρα - Ορντού
Η ελληνική γειτονιά,δίπλα στην εκκλησία της Υπαπαντής. Ο τοίχος δίπλα από την εκκλησία, που μόλις φαίνεται, είναι από το γκρεμισμένο "Ψωμιάδειο Ίδρυμα."





Πλησιάζοντας προς την επίσης μαγευτική Κερασούντα, η θέα από μακριά.





Κερασούντα



Το παλιό ελληνικό δημαρχείο που σήμερα είναι το μουσείο του Κεμάλ....
Στην Κερασούντα η πολυπληθέστερη παροικία ήταν πάντα η ελληνική, με αποτέλεσμα να εκλέγεται πάντα έλληνας δήμαρχος. Ισόβιος δήμαρχος της υπήρξε ο Βασίλης Κωνσταντινίδης,πατέρας του ηγέτη του ποντιακού κινήματος στην Ευρώπη, Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη εμπόρου φουντουκιών στην Μασσαλία, που οργάνωσε το "πρώτο Παμποντιακό Συνέδριο " το 1918 στη Μασσαλία και πρωτοστάτησε στην κίνηση για την δημιουργία του "Κράτους του Πόντου", επισκεπτόμενος Ευρωπαίους ηγέτες με πρώτον τον Βενιζέλο, μαζί με τους επίσης πρωτεργάτες του ποντιακού κινήματος, μητροπολίτη Χρύσανθο Τραπεζούντας και Γερμανό Καραβαγγέλη Αμάσειας.




Κερασούντα



Στην Κερασούντα σε λόφο, στο υψηλότερο σημείο της πόλης, ευρίσκεται ο τάφος του αιμοσταγούς τούρκου στρατιωτικού, του διαβόητου για τα εγκλήματα έναντι των Ελλήνων και Αρμενίων κατά τις γενοκτονίες των δύο πληθυσμών, του  Τοπάλ Οσμάν, του αποκαλούμενου και "ύαινα του Πόντου", που υπήρξε και δήμαρχος Κερασούντος. Ενώ τον χρησιμοποίησε ο Κεμάλ σε δολοφονίες χριστιανικών πληθυσμών με τις παραστρατιωτικές ομάδες των Τσετών ατάκτων που είχε οργανώσει, τις οποίες νομιμοποίησε. Επίσης και σε δολοφονιες και πολιτικών του αντιπάλων, όπως του Τούρκου αντικεμαλικού βουλευτή Τραπεζούντας Αλή Σιουκρού, τον οποίο στραγγάλισε. Τέλος τον έκανε πρόεδρο της προεδρικής φρουράς στην Άγκυρα. Λογω της κατακραυγής του κόσμου για την σαδιστική του δράση, και την δολοφονία του βουλευτή τον κρέμασε.




Το "Φροντιστήριο Κερασούντας" ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, αντίστοιχο του "Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας"


Εκκλησάκι της Παναγίας, χτισμένο στα θεμέλια των τειχών της Κερασούντας   

Κάποτε ήταν πάνω στην θάλασσα. Μετά το μπάζωμα της προκυμαίας είναι κρυμμένο στις παρυφές των τειχών, Διακρίνεται ο σταυρός στην πόρτα.




Το ακρωτήριο του Ιάσονα  

Από εδώ πέρασε, σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ιάσονας πηγαίνοντας για το χρυσόμαλλο κριάρι. Εδώ αργότερα έγινε μια χριστιανική εκκλησία .Σήμερα ειναι τζαμί. Διακρίνονται νύφες που έρχονται για φωτογράφιση.



Μαγευτική περιοχή του ακρωτηρίου



Στην διαδρομή Κερασούντα προς Τραπεζούντα.....
Πρώτη στην παγκόσμια παραγωγή φουντουκιού.

Το τελεφερίκ στην Σαμψούντα με πανοραμική θέα της Μαύρης Θάλασσας.

Σαμψούντα,η αρχαία Αμισσός.
Πιθανόν το νεώτερον όνομα να οφείλεται εις ποντιακή προφορά των λέξεων "εις Αμισσόν"



Σινώπη, ένα δρομάκι με ελληνικά σπίτια.


Το άγαλμα του Διογένη του Κυνικού, 
έξω από το αεροδρόμιο της ιδιαιτέρας πατρίδας του της Σινώπης,τοποθετήθηκε πρόσφατα.


Πηγαίνοντας προς την μητρόπολη Τραπεζούντα....Σέρρα.



* Η Δώρα Τουρλιτάκη είναι ιατρός καρδιολόγος και ζει στα Νέα Μουδανιά.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.