Στο πλαίσιο της χθεσινής του συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση της εισήγησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τη χωροθέτηση του Κεντρικού Πράσινου Σημείου του Δήμου Θέρμης, στο οποίο θα γίνεται η παράδοση από κατοίκους και επιχειρηματίες ανακυκλώσιμων υλικών και προϊόντων. Το Πράσινο Σημείο πρόκειται να γίνει σε χώρο δίπλα από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στη Θέρμη σε έκταση μεγαλύτερη από 4.000 τ.μ., ενώ για τη λειτουργία του κέντρου θα κατασκευαστεί αίθουσα παρουσιάσεων χωρητικότητας 30-40 ατόμων.

Όπως είναι γνωστό, με τη δημιουργία και λειτουργία των Πράσινων Σημείων δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Δήμους της χώρας, να αναπτύξουν τη διαλογή στην πηγή και να διαχειρίζονται τα υλικά που συγκεντρώνονται σε αυτά. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, μπορούν οι ΟΤΑ να εμπορεύονται τα υλικά που ανακτούν από τα Πράσινα Σημεία, μειώνοντας, αντίστοιχα, τα τέλη καθαριότητας.

Στο Κεντρικό Πράσινο Σημείο του Δήμου Θέρμης θα αναπτυχθούν αρχικά οι ακόλουθες δραστηριότητες: Η βασική του δραστηριότητα θα είναι η παράδοση από κατοίκους και επιχειρηματίες ανακυκλώσιμων υλικών και προϊόντων που θα αποθηκεύονται σε κατάλληλα αποθηκευτικά μέσα και θα προωθούνται για περαιτέρω επεξεργασία και ανακύκλωση σε συνεργασία με ΣΣΕΔ και ιδιώτες ή σε μονάδες Κομποστοποίησης (πράσινα απόβλητα ή βιοαπόβλητα) ή/και προς τελική διάθεση σε ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Η παράδοση των υλικών θα γίνεται απευθείας από τους δημότες σε συγκεκριμένα σημεία συλλογής σύμφωνα με τη διάταξη του Πράσινου Σημείου με περιμετρική κίνηση των οχημάτων. Παράλληλα, θα παρέχονται υπηρεσίες γενικής ενημέρωσης για τη βασική λειτουργία του ΠΣ, ενώ θα πραγματοποιηθεί στοχευμένη ενημέρωση που θα απευθύνεται σε κατηγορίες επαγγελματιών, πολιτών και σε σχολικές μονάδες, σε ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς, και θα υλοποιηθούν πολλές επικοινωνιακές δράσεις.


Τα εισερχόμενα υλικά ή απόβλητα στο Κεντρικό Πράσινο Σημείο του Δήμου Θέρμης θα είναι τα ακόλουθα:
- Συσκευασίες (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλα)
- Έντυπο χαρτί
- Μεταλλικά αντικείμενα (εκτός συσκευασιών)
- Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
- Λαμπτήρες και φωτιστικά
- Χρήσιμα ογκώδη (έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός κ.λπ.)
- Είδη οικιακής χρήσης
- Ρούχα, υποδήματα, αξεσουάρ, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, βιβλία, ποδήλατα, CD-DVD
- Ελαστικά οχημάτων
- Πράσινα Απόβλητα
- Χρησιμοποιημένα λίπη και έλαια (τηγανέλαια)
- Μελάνια εκτυπωτών
- Ξύλο
- Τζάμια και γυαλιά εκτός συσκευασιών.

Μελλοντικά, και ανάλογα με την πρόοδο της επίτευξης των στόχων της λειτουργίας του ΠΣ, θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων, ώστε να αναπτυχθούν και επιπλέον δραστηριότητες. Στο Πράσινο Σημείο οι δημότες της Θέρμης θα απευθύνονται επίσης:
Στο Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης υλικών, όπου θα μεταφέρονται διάφορα αντικείμενα (έπιπλα, ρουχισμός, είδη οικιακής χρήσης κ.α.), τα οποία θα ελέγχονται για τον βαθμό καταλληλότητας προς επαναχρησιμοποίηση και θα οδηγούνται στο Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης, όπου θα επιδιορθώνονται ή θα επισκευάζονται με σκοπό τη μεταπώλησή τους σε χαμηλότερες τιμές. Επισημαίνεται ότι από τη μεταπώληση των αντικειμένων που είναι σε καλή και λειτουργική κατάσταση ή επισκευάσθηκαν εντός του ΠΣ, μπορεί να εξασφαλιστεί και η οικονομική βιωσιμότητά του.
Στο τμήμα Διαχείρισης ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών, όπου θα γίνεται ο Ποιοτικός έλεγχος των παραδιδόμενων από δημότες και επαγγελματίες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, για την αξιολόγηση της κατάστασής τους και στη συνέχεια έκθεση αυτών σε κέντρο επαναχρησιμοποίησης προς μεταπώληση. Σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να επιδιορθωθούν, θα οδηγούνται σε κοντέινερ προσωρινής αποθήκευσης. Το Κεντρικό Πράσινο Σημείο του Δήμου Θέρμης θα είναι μέσης κλίμακας και θα περιλαμβάνει λειτουργίες συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης ενώ το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης εκτιμάται στα 2 εκ. ευρώ περίπου. Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης ενέκρινε τη χωροθέτηση του Κεντρικού Πράσινου Σημείου λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

- τη συμβατότητα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής

- την επάρκεια του οδικού δικτύου και την εγγύτητα με κύριους οδικούς άξονες

- τη μέγιστη απόσταση από όλες τις περιοχές του δήμου στα 30 χλμ., και τέλος την εγγύτητα στους οικισμούς με μεγάλο αριθμό κατοίκων.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.