sinedriasi22022011Η χθεσινή 7η συνεδρίαση του ΔΣ στο Δήμο ήταν μια από τα ίδια. Εντάσσεται κι αυτή στις συνεδριάσεις που - κατά την ταπεινή μας γνώμη - συγκαλούνται:
ή για να αντιμετωπίσουν επείγοντα αιτήματα των υπηρεσιών του Δήμου, που χρειάζονται αποφάσεις ΔΣ για να διευθετήσουν καταστάσεις

ή για να ψηφίσουν και να  συγκροτήσουν όργανα που είναι υποχρεωμένοι - κυρίως λόγω επιταγών του Καλλικράτη - ως Διοίκηση 
ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να καλύψουν με αποφάσεις τους προτάσεις υπό το πρίσμα της  αντίληψης του εκάστοτε εισηγητή αντιδημάρχου, συμβούλου ή υπηρεσιακού παράγοντα.
Και σχεδόν πάντα αποφεύγεται να ενταχθούν  σε ένα γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό, απαραίτητο για να   δηλώσει την κατεύθυνση που θέλουν να δώσουν   οι κυβερνώντες στο καράβι του Δήμου Θερμαϊκού. Ένα καράβι που δείχνει να θαλασσοδέρνει αγωνιώντας να βρει τη ρότα του.
Και η χθεσινή συνεδρίαση δεν μας άλλαξε τη γνώμη. Ευθυγραμμίστηκε με παλαιότερες συνεδρίες, όπως αυτές που έθαψαν το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη.
Δύο ήταν τα σημαντικά ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει η 7η συνεδρίαση:
Τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (ενός σημαντικού θεσμικού συμβουλευτικού  οργάνου, βλέπε εδώ την άποψη των Ενεργών Πολιτών Θερμαϊκού). Που θα αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των Διοικούντων - αν δεν το ακυρώσουν στην πράξη - και που τελικά δεν συζητήθηκε (αποσύρθηκε από τον εισηγητή, μετά από ( unfair αλλά εξηγήσιμη, από τους γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία της Διοίκησης ) επίπληξη του κ.Αθανασιάδη προς τον Πρόεδρο, και
Την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Θερμαϊκού, για το έτος 2011.
Αυτό θα έπρεπε να είχε κατατεθεί από εβδομάδες πριν και να είχε διενεργηθεί δημόσια συζήτηση και διαβούλευση ώστε να κατοχυρωθεί η αναγκαία συμμετοχή. Να είχαν προκληθεί ανοιχτές διαδικασίες συζήτησης με τους δημότες, να αναρτηθεί στο διαδίκτυο, και να   συζητηθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 76 του νόμου 3852.
Τίποτα από τα αραπάνω φυσικά δεν έγινε. Και αντ' αυτού είχαμε την δυσάρεστη έκπληξη να ακούσουμε από τον εισηγητή Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Βογιατζή σε μια ολιγόλεπτη παρουσίαση να μιλά για ένα μη πλήρες και μη τέλειο (sic) πρόγραμμα που όμως πρέπει να ψηφιστεί από όλους. Και ενώ η έκθεση του προγράμματος διενεμήθη στους δημοτικούς συμβούλους μερικές ώρες πριν την συνεδρίαση.
Αυτό κύριοι της Διοίκησης δείχνει τουλάχιστον ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ,  καιΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ και αποκαλύπτει την έλλειψη οποιουδήποτε συνολικού προγραμματισμού. Κι αυτό γιατί, όπως η αντιπολίτευση τόνισε, είναι προθύστερη η κατάθεση του Τεχνικού προγράμματος ενώ δεν έχει προηγηθεί το οικονομικό πρόγραμμα (αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η απογραφή).
Και με δεδομένη την καθυστερημένη παράδοση του σχεδίου είχαμε και διάφορους αυτοσχεδιασμούς από συμβούλους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως την κολοτούμπα του κ. Οικονομίδη που ενώ αρχικά ( σε διαδικαστική πρόταση του κ. Μαυρομάτη να αποσυρθεί το θέμα και να έρθει σε επόμενη συνεδρίαση ) ήθελε να το συζητήσουν "ολίγον", όπως χαρακτηριστικά είπε, τελικά το υπερψήφισε - όπως και ο κ. Παράσχος - διασπώντας και πάλι την κατακερματισμένη αντιπολίτευση και  εισπράττοντας την κριτική από παριστάμενο θεατή που χαμηλόφωνα τον χαρακτήρισε "αριστερό εξαπτέρυγο του Αλεξανδρή".
Στην ουσία των τοποθετήσεων ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του Δημάρχου αλλά και του κ. Κούτουκα ότι "δεν έχουμε δυνατότητα για έργα, θα γίνουν μόνο αυτά που θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μέσω προγραμμάτων". Προσχώρησαν δηλ. στη Λοβέρδιο διαλεκτική: Δεν υπάρχει σάλιο....
Υπήρξαν δε και κάποιες προσθήκες της τελευταίας ώρας από κάποιους συμβούλους για ένταξη κάποιων έργων ή αύξηση των προβλεπομένων ποσών. Και εκεί είχαμε την "μεγαλόθυμη" συναίνεση του αρμόδιου Αντιδημάρχου για ένταξή τους με το ποσό του "1 ευρώ". Και φυσικά αυτά δεν πρόκειται να γίνουν γιατί θα πρέπει να υπάρξουν μελέτες και η εξέυρεση κονδυλίων που δεν υφίστανται. Άρα εκ του ασφαλούς χουβαρντάς ο κ. Βογιατζής.
Οι ουσιαστικότερες τοποθετήσεις όμως ήρθαν από τον κ. Μαυρομάτη,Παραδείση και κα Μόραλη.
Ο Μαυρομάτης ζήτησε να γίνει αίτηση για σύνδεση με την ΕΥΑΘ για την παροχή άφθονης και καλής ποιότητας νερού στους δημότες. Και στηλίτευσε το πρόγραμμα των τριών γεωτρήσεων που προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα και που φυσικά δεν διασφαλίζει την ποσότητα, την ποιότητα αλλά ούτε και επιλύει το οξυμένο πρόβλημα της ύδρευσης του Θερμαϊκού.
Η κα Μόραλη πρότεινε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ο αντισεισμικός έλεγχος των δημοτικών κτιρίων και σχολείων του Δήμου.
Ο κ. Παραδείσης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το Τεχνικό πρόγραμμα γιατί θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η κατάθεση και έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού και να είχε ολοκληρωθεί η απογραφή.
Ο κ. Οικονομίδης ζήτησε να γίνουν οι πολεοδομικές μελέτες για την Επανομή, που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ώστε ισόρροπα να προχωρήσουν τα Πολεοδομικά σχέδια των τοπικών ενοτήτων του νέου Δήμου.
Και τελικά εγκρίθηκε το ελλιπές και πρόχειρο τεχνικό πρόγραμμα από την πλειοψηφία συνεπικουρούμενη από τις ψήφους του συνδυασμού Οικονομίδη και του κ. Παράσχου.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.