Στα πρόθυρα υποβάθμισης φέρνουν τη Γαλλία οι υπαινιγμοί του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ότι κινδυνεύει, αν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Το ενδεχόμενο το προεδρεύον στις ομάδες G7 και G20 Παρίσι να αποτελέσει τον επόμενο στόχο των αγορών προκαλεί μεγάλη ανησυχία, παγκοσμίως και, κυρίως, στην Ευρωζώνη.


Πολλοί φοβούνται πως μετά τις ΗΠΑ, έρχεται η σειρά της Γαλλίας να εξοστρακιστεί από το κλαμπ των χωρών με την καλύτερη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ, εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου χρέους της. Πριν την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης μάλιστα, διπλασιάστηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα γαλλικά ομόλογα. Ένδειξη για το ότι οι επενδυτές αρχίζουν να αμφιβάλλουν, για το αν η Γαλλία θα συνεχίσει να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο.

Επιπλέον, εκπρόσωποι των αγορών απειλούν να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι του Παρισιού, αν η κυβέρνηση Σαρκοζί δεν προβεί στη λήψη σκληρότερων μέτρων λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματός της. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τον Γάλλο πρόεδρο, που τον Σεπτέμβριο ξεκινά προεκλογική εκστρατεία διεκδικώντας δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ζητούν περικοπές δαπανών για Υγεία και συντάξεις

Οι τρεις μεγάλοι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει θετική αξιολόγηση των γαλλικών ομολόγων, αλλά η S&P προειδοποίησε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ότι η πρωτοκαθεδρία της θα τεθεί μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση των Παρισίων να περικόψει δαπάνες κυρίως για την Υγεία και τις συντάξεις. Ο Ν. Σαρκοζί  δρομολόγησε αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, και πρόσφατα ακολουθώντας το γερμανικό μοντέλο εξήγγειλε πως θα επιδιώξει να συμπεριλάβει στο γαλλικό σύνταγμα πρόβλεψη για φρένο χρέους.

Σημειώνεται πως από τις χώρες της Ευρωζώνης το τιμητικό ΑΑΑ διαθέτουν μόλις πέντε χώρες ακόμα: η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ η Γαλλία ανήκει στις χώρες που εγγυώνται με τα κεφάλαιά τους την καλή λειτουργία του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.