ή  Όταν η ουσία θυσιάζεται για τους τύπους 

Με υπόμνημα της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού εξέθεσε την ιδιαίτερη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος  των συνδημοτών μας και ιδιαίτερα οι ασθενέστερες ομάδες δημοτών.  Υπέβαλε ένα πλαίσιο αιτημάτων προς το Δήμο με στόχο να αντιμετωπισθεί άμεσα το  πρόβλημα των αστέγων που η Πρωτοβουλία έχει καταγράψει, αλλά και ζητά τη συνδρομή του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να αναπτύξει τις δράσεις αλληλεγγύης που ξεκίνησε ή που  σχεδιάζει, όπως οι αγροτοκαλλιέργειες, η ανταλλακτική τοπική μονάδα (Θερμό) και το κοινωνικό ιατρείο.
Δυστυχώς όμως για το Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι δόθηκε η δυνατότητα στο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Βαγγέλη Κουκουρίγκο να εισηγηθεί το υπόμνημα αιτημάτων και μάλιστα να το εμπλουτίσει με μια πολύ καλή πρότασή του για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης, στο οποίο να κατατίθεται το 10% των αμοιβών των εκλεγμένων (Αντιδημάρχων, Προέδρων κλπ), δεν κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί ο λόγος σε εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας να τοποθετηθεί.
Επιχειρήθηκε δε να αναδυθεί πρόβλημα νομιμότητας της Πρωτοβουλίας με τη δικαιολογία ότι δεν είναι σύλλογος νομικά κατοχυρωμένος. Συνέπλευσε δε κατ' αυτόν τον τρόπο ο Πρόεδρος (άραγε εκφράζει και άλλους η άποψή του;) με τις περίεργες δοξασίες ότι η αλληλεγγύη πρέπει να γίνεται από αναγνωρισμένους φορείς και η ενδεχόμενη πολιτική δράση να τυγχάνει της έγκρισης των τοπικών ηγεμόνων. Μάλιστα υπήρξαν και τοποθετήσεις που χαρακτήρισαν τα μέλη της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας ως εθελοντές και τους καλούσαν να ενταχθούν σε ομάδες εθελοντισμού του Δήμου.
Φυσικά δεν έχουν αντιληφθεί οι τωρινοί ένοικοι του Δήμου, πως η Πρωτοβουλία έχει ως στόχους της δράσεις Αντίστασης κι Αλληλεγγύης. Και αυτά πάνε πακέτο. Αντίσταση σε ένα σαθρό πολιτικό σύστημα και μια παράνομη κυβέρνηση που πρέπει να ανατραπεί, αντίσταση  στους υποτακτικούς της και σε όσους δεν βρίσκονται (στην πράξη και όχι στα λόγια) δίπλα στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό αλλά και αλληλεγγύη ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που επέφερε το συγκεκριμένο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Και παρότι  δεν συζητήθηκε, χρειάστηκαν 25 λεπτά της ώρας και πλήθος τοποθετήσεων για να γίνουν "πάσα" τα αιτήματα στον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, ο οποίος θα πρέπει να δώσει λύσεις.
Εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας πάντως του κατέστησαν σαφές ότι αν δεν βρεθεί άμεσα αξιοπρεπής χώρος για τους αστέγους αλλά και θετικές απαντήσεις στα υπόλοιπα αιτήματα, τότε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ακτιβιστικές δράσεις των πολιτών που θα αναγκαστούν να "ανοίξουν" χώρους.
Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από τη χθεσινή συνεδρίαση αλλά και διαβάστε το υπόμνημα της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας, όπως κατατέθηκε στο ΔΣ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ                                       Περαία  15/2/12

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού 

Κε Πρόεδρε,
Σας είναι γνωστή η δράση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού, τόσο για τις παρεμβάσεις της στα τοπικά και γενικότερα πολιτικά δρώμενα όσο και για τις δράσεις αλληλεγγύης που αναπτύσσει ή σχεδιάζει.
Παρόλο όμως ότι πιστεύουμε πως μας γνωρίζετε,  θεωρούμε επιβεβλημένο   να ενημερώσουμε δια της παρούσης και το Δημοτικό Συμβούλιο, του οποίου θα ζητήσουμε την αρωγή, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε αποτελεσματικότερα και ουσιαστικότερα στο πλευρό των πληγέντων συνδημοτών μας. Συνδημοτών μας που δοκιμάζονται από τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της ανάλγητης, αντιλαϊκής και πειθήνιας προς τους ξένους πολιτικής της  παράνομης και έκθετης κυβέρνησης.  
Ως Πρωτοβουλία γεννηθήκαμε με αφορμή ένα άδικο, παράνομο και εξουθενωτικό χαράτσι που επέβαλλαν στις πλάτες μας, το χαράτσι της ΔΕΗ. Καταθέσαμε εκατοντάδες εξώδικα συνδημοτών μας και παλέψαμε μαζί με άλλες αντίστοιχες συλλογικότητες αλλά και Δήμους για την κατάργησή του. Η απόσυρση της απειλής της διακοπής ηλεκτροδότησης σε όποιον δεν το πληρώσει, θεωρούμε ότι είναι μια πρώτη νίκη των πολιτών που αντιστάθηκαν. Το ίδιο σκοπεύουμε να πράξουμε, μετά από προσεκτική μελέτη και για άλλα χαράτσια που κατ’ εντολή της Τρόικας και του ΔΝΤ μεθοδεύονται.
Επειδή όμως η κρίση που βιώνουμε έγινε ήδη απειλητική για την ίδια την επιβίωση των παιδιών και των γονιών μας, ως Πρωτοβουλία παράλληλα κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις που στοχεύουν σε δράσεις συμμετοχής και αλληλεγγύης.
Η πρώτη είναι η κοινή αγροτοκαλλιέργεια. Έχουμε την σκέψη ότι δεν πρέπει να παραμένουν ακαλλιέργητα χωράφια καθ’ ην στιγμή η αγροτική παραγωγή υπολείπεται σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Ήδη κάποιοι φίλοι της Πρωτοβουλίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας, έχουν παραχωρήσει τη χρήση κομματιών γης που κατέχουν προκειμένου να προχωρήσει το πλάνο της κοινής αγροτοκαλλιέργειας της Πρωτοβουλίας, που θα μπορέσει να βοηθήσει μερικά ελλείψεις συνδημοτών μας. Ξεκινήσαμε ήδη το πρόγραμμα εντάσσοντας σε αυτό δύο χωράφια.
Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Θερμαϊκού «ΘΕΡΜΟ». Πρόκειται για τη δημιουργία μιας τοπικής εναλλακτικής μονάδας, που στα πλαίσια της ανταλλακτικής κοινωνίας θα μπορέσει να βοηθήσει τους δημότες υποστηρίζοντας   την τοπική οικονομία μέσα από θετικές δράσεις που ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών.
Επειδή ανησυχούμε έντονα, όπως πιστεύουμε κι εσείς από την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής εξαιτίας της ταχύτατης φτωχοποίησης μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού (Πανελλαδικά, αλλά κυρίως στο Δήμο μας) ξεκινήσαμε  μια καταγραφή των αστέγων της περιοχής μας. Αν και είμαστε ακόμη στην αρχή, έχουμε καταγεγραμμένους άστεγους του Δήμου μας. Η λίστα των οποίων φοβόμαστε ότι τις προσεχείς μέρες θα αυξηθεί.
Ίσως δεν είναι της παρούσης να σας αναπτύξουμε σχεδιασμούς για επιπλέον έγνοιες και σχεδιασμούς των φίλων της Πρωτοβουλίας σχετικά με τη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου.
Θα θέλαμε όμως να σας δώσουμε την ευκαιρία να σταθείτε κοντά μας, δείχνοντας την ευαισθησία σας για τα ασθενέστερα στρώματα των δημοτών μας.
Για το σκοπό αυτό θα θέλαμε την αρωγή σας στα εξής:
·         Ζητούμε να παραχωρηθεί άμμεσα χώρος που να καλύψει τις ανάγκες των αστέγων του Δήμου μας. Η ευθύνη όλων μας από ενδεχόμενες απώλειες ζωών συνδημοτών μας, ιδιαίτερα κατά τις προσεχείς δυσμενείς εβδομάδες του βαρύ χειμώνα, θα είναι μεγάλη.Προτεινόμενοι χώροι: Αθλητικό κέντρο 2ου Γυμνασίου Περαίας, Κοινοτικό κατάστημα Αγίας Τριάδας.
·         Ζητούμε την παραχώρηση χρήσης δημοτικών εκτάσεων γης, ώστε να  καλλιεργηθούν από την Πρωτοβουλία (έναντι συμβολικού τιμήματος).
·         Ζητούμε να διατεθεί δημοτικός στεγασμένος χώρος προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ανοιχτών συνελεύσεων αλλά κυρίως δράσεων αλληλεγγύης της Πρωτοβουλίας. Προτεινόμενοι χώροι: ΠΙΚΠΑ Αγ. Τριάδας, Άκτιο.
·         Ζητούμε την κάλυψη τους κόστους ηλεκτροδότησης γραφείων, η χρήση των οποίων έχει   παραχωρηθεί στην Πρωτοβουλία από φίλο της, προκειμένου να εγκατασταθεί το Δίκτυο  Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Θερμαϊκού «ΘΕΡΜΟ» αλλά και δράσεις αλληλοβοήθειας των δημοτών.
·         Ζητούμε να εξετασθεί η δυνατότητα να υδροδοτηθούν χωράφια που καλλιεργεί η Πρωτοβουλία και στερούνται άρδευσης, εφ’όσον υπάρχει δημοτικό δίκτυο ύδρευσης.

Κε Πρόεδρε,
Με δεδομένη την κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε, αλλά και της ευαισθησίας που οφείλει να διακατέχει κάθε υπεύθυνη δημοτική αρχή απαιτούμε να σταθείτε αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλουμε και οι οποίες έχουν αγκαλλιαστεί με θέρμη και προσδοκίες από μεγάλο τμήμα των κατοίκων του Δήμου μας.
Για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Η Συντονιστική Επιτροπή

Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.