Ομολογία Κλάους Μαζούχ: Φέραμε μισθούς-συντάξεις 12 χρόνια πίσω και αυτό θέλαμε!

Αυτή είναι η κυνική δήλωση του επικεφαλής της τρόικα για την ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Το μόνο που θέλαμε ήταν να φτάσουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990, είπε γεμάτος ικανοποίηση!
Ποιες είναι όμως οι συνέπειες της άγριας ταξικής πολιτικής του ΔΝΤ και της Ε.Ε., των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και των τοκογλύφων-τραπεζών αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Με φωτογραφία από το σημείο που ο 77χρονος Δημήτρης Χριστούλας έβαλε πριν από περίπου δύο μήνες το πιστόλι στον κρόταφο και έδωσε τέλος στη ζωή του στο Σύνταγμα, πραγματοποιώντας μια «πολιτική αυτοκτονία», το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει το φαινόμενο των αυτοκτονιών στις χώρες που η οικονομική κρίση έχει φέρει τους ανθρώπους σε σημείο εξαθλίωσης, με κεντρικό σημείο αναφοράς και σχολιασμού την Ελλάδα.
«Πίσω από κάθε αυτοκτονία σε χώρες που μαστίζονται από την κρίση, όπως είναι η Ελλάδα, υπάρχουν μέχρι και 20 περισσότεροι άνθρωποι που μέσα στην απελπισία τους έχουν προσπαθήσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους», ξεκινά η εκτενής ανάλυση του διεθνούς πρακτορείου για την ψυχική υγεία των Ελλήνων. «Και πίσω από αυτές τις απόπειρες αυτοκτονίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν χιλιάδες κρυμμένες περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός και η αγχώδης διαταραχή, προβλήματα που μπορεί και ποτέ να μη γίνουν γνωστά, αλλά έχουν μεγάλες δυνητικά μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον άνθρωπο», επισημαίνεται στο άρθρο και υπογραμμίζεται πως, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας, «εάν και όποτε τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα ξεπεραστούν, θα αφήσουν ως κληρονομιά ψυχικές ασθένειες στη γενιά των νέων ανθρώπων που θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα πάρα πολλά χρόνια που θα έχει ζήσει χωρίς καμία ελπίδα».
«Η πολιτική λιτότητας μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε επιδημία. Η απώλεια της εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση των κινδύνων που οδηγούν τον άνθρωπο στην κατάθλιψη ή σε άλλες σοβαρές ψυχικές ασθένειες που είναι δύσκολο να αντιστραφούν - ιδίως εάν δεν έχει ληφθεί η κατάλληλη φροντίδα», σχολιάζει ο David Stuckler, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μελετητής των επιπτώσεων που έχουν οι περικοπές προϋπολογισμού της ΕΕ στην ανθρώπινη υγεία.
Συσσώρευση κινδύνων - Τα «βάρη» στη νέα γενιά Στα βάρη που σηκώνει η νέα γενιά, η οποία αντιμετωπίζει δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας, που ξεπερνούν το 50%, και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους, συνεχίζει η ανάλυση του Reuters, όπου οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ψυχικές διαταραχές, επειδή συνήθως ξεκινούν στην αρχή της ενηλικίωσης, η απώλεια της παραγωγικότητας με μακρά διάρκεια, έχει τρομερές συνέπειες στους νέους, οι οποίες, αν δε ληφθούν γρήγορα τα κατάλληλα μέτρα, θα αποκτήσουν τερατώδεις διαστάσεις.«Το θέαμα ομάδων νεαρών στους δρόμους να παίρνουν παράνομα ναρκωτικά δεν είναι ασυνήθιστο στην Αθήνα, ενώ σοκαρισμένη είναι η κοινωνία με τον Έλληνα συνταξιούχο που αυτοκτόνησε στην πρωτεύουσα την Πέμπτη, αφήνοντας ένα σημείωμα που έλεγε ότι είχε εργαστεί σκληρά για πάντα, αλλά βυθίστηκε στα χρέη». Πρόκειται για τη διπλή αυτοκτονία στο Μεταξουργείο και τον 60χρονο Αντώνη Περρή, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας, που έμενε, στο κενό, έχοντας σπρώξει δευτερόλεπτα πριν την 90χρονη μητέρα του.
Το δημοσίευμα στη συνέχεια, κάνει λόγο για τις περικοπές στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας και για την ανάγκη δημιουργίας υπηρεσιών για νέους, όπου θα μπορούν να μιλήσουν με ειδικούς και να έχουν ψυχολογική στήριξη, καθώς τα υψηλά ρίσκα κινδύνου για τους Νεοέλληνες και την ψυχική τους υγεία είναι μεγάλα. Οι υπηρεσίες αυτές θα είναι κυρίως ένα μέσο «απεμπλοκής» για τα νέα παιδιά που είναι ευάλωτα και αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι, λόγω των οικονομικών συνθηκών, δε μπορούν να κάνουν αυτό που ήλπιζαν με αποτέλεσμα να αισθάνονται σα να έχουν μείνει πίσω στη ζωή τους, κάνοντας «αποθεραπεία».
«Δεν θες οι νέοι να είναι χρόνια άνεργοι, γιατί αυτό αυξάνει το κόστος και την πίεση στο ήδη βεβαρημένο σύστημα Πρόνοιας», επισημαίνει ειδικός, ενώ στη συνέχεια του δημοσιεύματος σχολιάζεται η αύξηση των αυτοκτονιών με γεωμετρική πρόοδο στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι και σήμερα, η οποία είναι ραγδαία και άκρως ανησυχητική. Στο δημοσίευμα, ακολούθως, αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις επιπτώσεις σε καιρούς κρίσης στην ψυχική υγεία των κατοίκων της Αργεντινής, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, εν συγκρίσει με την Ελλάδα.
Και όμως: Φοροκαταιγίδα με 8 φόρους σχεδιάζουν για το καλοκαίρι! ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ. Οκτώ φόρους ανάμεσά τους και φόρο (ΕΤΑΚ) του 2009, θα βάλουν να πληρώσουν εντός του καλοκαιριού τους φορολογούμενους. Τη φοροκαταιγίδα για όσους δεν θυμούνται, συμφώνησαν τρόικα, κυβέρνηση Παπαδήμου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από πριν, ώστε να "εκτελεστεί με όσο το δυνατόν μικρότερες αποκλίσεις ο φετινός προϋπολογισμός" δηλαδή, να πληρώσουν τους τοκογλύφους, τις πλούσιες ξένες τράπεζες και τους μετόχους τους. Και ενώ η ανεργία θεριεύει, οι περικοπές σε μισθούς-συντάξεις-κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται, ο κόσμος της εργασίας έχει σαφή αδυναμία καταβολής των προηγούμενων χαρατσιών, αυτοί απειλούν να στείλουν εκκαθαριστικά και ειδοποιητήρια για νέους φόρους. Αναλυτικά οι φόροι που θα κληθούμε να πληρώσουμε είναι:
1. Tο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009. Πρόκειται για περίπου 300.000 εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ 2008 τα οποία αφορούν φορολογούμενους που το 2008 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους. Λόγω τεχνικών προβλημάτων και νομικών εμποδίων που είχαν προκύψει στο παρελθόν με την ανάθεση της σχετικής επεξεργασίας σε ιδιωτική εταιρεία, τα σχετικά εκκαθαριστικά καθυστέρησαν. Η τελευταία καθυστέρηση προέκυψε από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να αναβάλει την αποστολή τους για μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
2. Φόρος εισοδήματος 2011. Πρόκειται για τα γνωστά εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται τις αμέσως επόμενες ημέρες με την πρώτη εκκαθάριση. Η καταληκτική ημερομηνία αλλάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα και ήδη το υπουργείο έδωσε παράταση (δείτε εδώ τις ημερομηνίες) ενώ ο θα είναι εξαιρετικά αυξημένος. Οι λόγοι της αύξησης είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2011 στα 5.000 ευρώ από 12.000 που ήταν το 2010, η μείωση του ποσοστού έκπτωσης από όλες τις φοροαπαλλαγές στο 10% της δαπάνης από το φόρο και η αλλαγή επί τα χείρω για τους φορολογούμενους της φορολογικής κλίμακας.
3. Τέλος επιτηδεύματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος το λεγόμενο τέλος επιτηδεύματος. Πρόκειται για ένα χαράτσι ύψους 500 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 300. Στα φυσικά πρόσωπα το τέλος θα βεβαιωθεί μέσω του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μπλοκάκι το οποίο είναι ανενεργό, δηλαδή το 2011 δεν είχαν κανένα εισόδημα από αυτό, μπορούν να δηλώσουν διακοπή επαγγέλματος εντός του Ιουνίου και να γλιτώσουν το τέλος. Θα πρέπει μόνο να υποβληθούν στην ταλαιπωρία της διακοπής (έλεγχος κλπ.) και να καταβάλλουν πρόστιμο εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών ύψους 40 ευρώ.
4. Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Πρόκειται για το γνωστό χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η βεβαίωση της πρώτης δόσης για το 2012 αναμένεται να γίνει εντός του Ιουλίου και το χαράτσι θα εξοφληθεί φέτος σε τέσσερις αντί για πέντε δόσεις που είχε θεσπιστεί.
5. Εισφορά Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011. Στο φετινό εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα έχει βεβαιωθεί και η έκτακτη εισφορά η οποία κυμαίνεται από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος, με απαλλαγή των φορολογούμενων με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
6. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010.
7. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011. Τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ 2010 και 2011 θα αρχίσουν να εκδίδονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
8. Έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Η εισφορά θα βεβαιωθεί μαζί με τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.