Πέρσι τέτοιες μέρες (παραμονές Πρωτοχρονιάς ή λίγο μετά) είχαμε μια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας (την κοπή της πίτας της Ανατροπής). Μπορεί η ανατροπή να μην επιτεύχθηκε, αφού μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις εδραιώθηκε η χουντάρα της νέας τρόικας εσωτερικού με όλες τις τραγικές συνέπειες στη διαβίωση των λαϊκών στρωμάτων, το ξεπούλημα της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους, στην διάλυση του όποιου κοινωνικού κράτους και στη συνέχιση της διαφθοράς και διαπλοκής (ας πρόσεχαν όσοι τους ψήφισαν) αλλά η πίτα που ανέλαβα να κάνω ήταν ομολογουμένως καλή. Έτσι φίλοι μου ζήτησαν να δώσω πληροφορίες (συνταγή το λένε) για να φτιάξουν μια καλή παραδοσιακή βασιλόπιτα με μαγιά.

Αφού δηλώσω σχετικός με το θέμα (μεγάλωσα άλλωστε στο φούρνο-αρτοποιείο της οικογένειας) με χαρά θα αποκαλύψω τα όποια μικρά μυστικά της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας: 

Βασιλόπιτα με μαγιά

Ο χρόνος προετοιμασίας εξαρτάται από την εξοικίωση που έχετε με το άθλημα αλλά και την σβελτάδα σας. Επειδή δεν κάνουμε αγώνες ταχύτητας δεν μας αφορά ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Πιστεύουμε πάντως ότι 2 με 3 ώρες τις θέλετε. Μέσα σ' αυτόν τον χρόνο και καφέ θα πιείτε και θα καλαμπουρίσετε και  τον Ακτιβιστή θα διαβάσετε αλλά και καλή μουσική θα ακούσετε.

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσες βασιλόπιτες θα κάνετε και πόσο βάρος θα έχουν. Να υπολογίσετε όμως 30' με 45' της ώρας. Εγώ συνήθως κάνω διπλάσια ή τετραπλάσια δόση από αυτή που σας δίνω παρακάτω. Μου ζητάνε και βαριέμαι να ξανακάνω βασιλόπιτες (άλλωστε μια φορά το χρόνο είναι Πρωτοχρονιά)

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κιλό αλεύρι δυνατό
1 κουταλάκι αλάτι
100 γρ. μαγιά νωπή 
125 γρ. βούτυρο φρέσκο
125 γρ. μαργαρίνη (βιτάμ)
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
5 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα καυτό
7 αυγά
1 κροκάδι για το άλειμμα (το κρατάμε από τα 7 αυγά)
αμύγδαλα ή σουσάμι για το γαρνίρισμα (δεν αρέσουν στα παιδιά και τα αποφεύγω)

Κοσκινίστε το αλεύρι (ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βρεις :-) και ανακατέψτε το με το αλάτι. 
Διαλύετε τη μαγιά σε 8 κουταλιές νερό ζεστό - όχι καυτό γιατί μπορεί να περιμένετε να ανεβεί η ζύμη μέχρι το Πάσχα. 
Ρίξτε 3-4 κουταλιές αλεύρι και ανακατέψτε το ώστε να γίνει χυλός. Τον αφήνετε να σταθεί περίπου 10', ώσπου να κάνει φούσκες. Λιώστε τα βούτυρα σε ένα μπρίκι και ζεστάνετε τα πολύ καλά. 


Σε μια λεκάνη ζυμώματος (όσο μεγάλη χρειάζεται ανάλογα με τη δόση σας) βάλτε τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού (κάποιοι βάζουν και μαχλέπι και κακουλέ, αυτοί μάλλον μπερδέψανε το Πάσχα με την Πρωτοχρονιά, τα τσουρέκια με την Βασιλόπιτα και ίσως είναι αυτοί που ψηφίσανε Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη - lost in space), ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε μ'ένα κουτάλι. 
Ρίξτε κατόπιν τα αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα δάκτυλα σπάζοντας τ'αυγά. 
Ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά κι αφού δουλέψετε λίγο ακόμη το μίγμα με τα δάκτυλα, χωρίς να το ζυμώνετε (απλώς το γυρίζετε - ή αλλιώς υγραίνετε το αλεύρι), ρίξτε το αλεύρι σε 3 - 4 δόσεις και γυρίστε το ελαφρά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.* 
Ύστερα παίρνοντας το ζεστό Βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο, ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Δεν χρειάζεται να απορροφηθεί εντελώς. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει.** Σκεπάστε την με κουβερτούλα (για να μην κρυολογήσει ;-) κι αφήστε τη σε ζεστό και υγρό μέρος (δίπλα στην ξυλόσομπα ή στο καλοριφέρ αν έχετε πετρέλαιο και είναι αναμένο), να διπλασιασθεί σε όγκο, 1 ώρα περίπου. 
Τότε πατήστε τη, να ξεφουσκώσει. Πλάστε μία μεγάλη ή δύο μικρότερες βασιλόπιτες, και μην ξεχάσετε να βάλετε νόμισμα τυλιγμένο σε αλομινόχαρτο. Βάλτε στο ταψί λαδόκολα. Σκεπάστε τες με πετσέτες κι αφήστε τες, να διπλασιασθούν σε όγκο, για  30' περίπου (μπορεί και περισσότερο - για να είστε σίγουρος  πατήστε με την άκρη του δείκτη σας, αν παραμείνει εντύπωμα τότε είναι έτοιμες για φούρνισμα). 
Αλείψτε τες με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και στολίστε τες με τ'αμύγδαλα ή ρίξτε  λίγο σουσάμι. 
Ψήστε σε φούρνο 200°C 30'περίπου. Ελέγξτε αν ψήθηκαν με οδοντογλυφίδα ή υλάκι από σουβλάκι. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμες, αν όχι αφήστε τες κι άλλο στο φούρνο. Το νου σας όμως μην τις κάνετε παξιμάδια.
 Βγάλτε τες από τη λαδόκολα αφού κρυώσουν ελαφρά και αναποδογυρίστε τες για να μην ιδρώσουν πάνω σε πετσέτες. Αφού κρυώσουν τελείως σκεπάστε τες με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσουν.

* Αν η ζύμη σας είναι πολύ μαλακή μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι σε μικρές δόσεις και αναδιπλώνοντας πάντα τη ζύμη.
** Αν δεν έχει απορροφηθεί όλο το βούτυρο προσθέσετε λίγο αλεύρι για να τραβήξει.

Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.