Τα οικονομικά αδιέξοδα και η φτωχοποίηση των πολιτών είναι σήμερα γενικά χαρακτηριστικά όχι μόνο της τοπικής αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθήκον και υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής είναι να αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης για τους πολίτες μέσα στα πλαίσια μιας κοινωνικής πολιτικής χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να προτάσσονται μικροπολιτικά συμφέροντα, με πρωτοβουλίες σε μια κατεύθυνση κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο δήμος μας δεν φημίζεται καταρχήν για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αλλά ούτε και για την επικοινωνία του με τους πολίτες ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των δημοτών. Έτσι μια τέτοια προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης, το λεγόμενο «κοινωνικό φροντιστήριο», δεν είχε τελικά την αποδοχή της δημοτικής αρχής.
Πιο συγκεκριμένα, η Κίνηση Πολιτών Επανομής σε μια προσπάθεια οργάνωσης ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές οικονομικά αδυνάτων οικογενειών και αφού συγκεντρώθηκε πλούσιο έμψυχο υλικό, ζήτησε από τον δήμο να παραχωρήσει κάποιες αίθουσες για να στεγαστεί αυτή η προσπάθεια. Η απάντηση ήταν αρνητική.
Το σκεπτικό του είναι ότι ξεκινά(!!!) ο ίδιος ο δήμος ένα δικό του φροντιστήριο, μέσω μιας ΜΚΟ(;), με καταστατικό, εκλογές ΔΣ κτλ, όπου οι μαθητές θα επιλέγονται με εισοδηματικά κριτήρια (6000€/γονέα) και οι γονείς θα πρέπει να καταθέτουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό εφορίας, Ε9, κάρτα ανεργίας κτλ.
Η ΚΠΕ αρνήθηκε να συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία που αποκλείει μαθητές από την διδασκαλία και θεωρεί ότι οι εύπορες οικογένειες , αν υπάρχουν ακόμη τέτοιες στον τόπο μας, δεν θα ρισκάρουν να πάρουν τα παιδιά τους από τα ιδιαίτερα η τα οργανωμένα ιδιωτικά φροντιστήρια, όπου φοιτούν από την αρχή του έτους, για να έρθουν σε μας. Η ΚΠΕ δεν θα είχε καμιά αντίρρηση συνεργασίας με την δημοτική αρχή, όχι όμως με όρους γραφειοκρατίας και πολύ περισσότερο αποκλεισμού μαθητών από αυτή την προσπάθεια.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η δημοτική μας αρχή δεν αφουγκράστηκε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Τουναντίον, εμπόδισε να υλοποιηθεί μια προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης, ώριμης πια εδώ και καιρό που αγκαλιάστηκε από τους δημότες.
Την αφήνουμε, πνιγμένη στο χαρτοβασίλειο της, να ολοκληρώσει τα σχέδια επί χάρτου για το καταστατικό του νέου φροντιστηρίου της.
Εμείς προχωρούμε άμεσα (αρχές Μαρτίου) στα μαθήματα, σε ιδιωτικούς χώρους που έχουμε βρει ήδη. Με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν αφιλοκερδώς, όσο και όλους όσους συντέλεσαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας.Για την Κίνηση Πολιτών Επανομής - Η ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.