Τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 8.000 τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι σε δύο πλατείες του Καίρου, την Τετάρτη, σύμφωνα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οποία καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να σταματήσει τη «σφαγή». Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις αιγυπτιακές αρχές, εκφράζοντας την ανησυχία της σχετικά με τις πληροφορίες για θανάτους διαδηλωτών. Σε αντίστοιχη δήλωση προέβη και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με τους ισλαμιστές οι 120 από τους οπαδούς τους σκοτώθηκαν μόνο στα πρώτα 40 λεπτά των συγκρούσεων. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν επιβεβαίωνονται από τις αρχές.

Ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλατεία Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο, ανέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Ασουάν.



Ο δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε επίσης ότι είδε περί τους είκοσι διαδηλωτές να έχουν πυροβοληθεί στα πόδια από αιγύπτιους στρατιώτες.

Το στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι 300 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την διάλυση των δύο συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι στις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο.

Στη μεγαλύτερη από τις δύο συγκεντρώσεις, στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταουγία, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν ρίχνοντας δακρυγόνα. Στις εικόνες που μεταδίδονται, ο καπνός έχει καλύψει τις σκηνές ενώ σε ορισμένα σημεία λάστιχα έχουν πυρποληθεί. Πάνω από την πλατεία αλ-Ανταουγία, πετούν ελικόπτερα των δυνάμεων ασφαλείας

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε ότι μέτρησε 17 πτώματα σε νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί επί της πλατείας Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, η οποία τελούσε υπό κατάληψη χιλιάδων υποστηρικτών του Μόρσι επί έναν και πλέον μήνα.



Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από σφαίρες όταν διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι έχουν ενημερώσει τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι για δρόμο που έχουν αφήσει ελεύθερο, προκειμένου να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τον χώρο των επιχειρήσεων.

Οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, καίνε λάστιχα στους δρόμους του Καϊρου, προκειμένου να αμυνθούν και να εμποδίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας που τους επιτίθενται.

«Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα φωνή» έγραψε στο twitter o εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ αλ-Χάνταντ.



Την Τρίτη νεκρός από τα πυρά αστυνομικών έπεσε στο Κάιρο ένα μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενώ τουλάχιστον ακόμα 11 άτομα τραυματίστηκαν, με την ισλαμική οργάνωση να καταγγέλλει πως αστυνομικοί με πολιτικά άνοιξαν πυρ εναντίον πορείας της.



Ανυσυχία από ΕΕ

«Οι πληροφορίες για θανάτους και τραυματισμούς είναι υπερβολικά ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ο Μάικλ Μαν.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η βία δεν θα οδηγήσει σε καμία λύση και καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να επιδείξουν την απόλυτη αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας», κάλεσε από την πελυρά τους τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

«Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας [...] Ζητούμε από όλα τα μέρη να επιστρέψουν αμέσως σε μια πολιτική διαδικασία», ανέφερε ο Βεστερβέλε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.



Ερντογάν: Να σταματήσει η «σφαγή»

Κάλεσμα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να σταματήσουν το αιματοκύλισμα που εξελίσσεται στο Κάιρο απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η διεθνής κοινότητα, ειδικά το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Αραβικός Σύνδεσμος, πρέπει να ενεργήσουν άμεσα ώστε να σταματήσουν αυτή τη σφαγή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.