Να πούμε το "καλώς τηνε κι ας άργησε", να πούμε "τίποτα δεν πάει χαμένο", ή να πούμε το "καλύτερα μην ξύνεις την πληγή" ; Την απάντηση ας την δώσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας.

Αναφερόμαστε στο δελτίο τύπου που διένειμε σήμερα ο Δήμος με θέμα: Οδηγίες για ορθή χρήση της ανακύκλωσης. Με το οποίο θα περιμέναμε να ενημερωθούμε για το πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμάτων (άλλωστε πρώτη φορά στέλνεται ανάλογο δελτίο τύπου απ' ότι θυμόμαστε). Να μας πούνε σχετικά με τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης.....
 Να μας υπενθυμίσουν για τα οφέλη της ανακύκλωσης που σαφώς είναι πολύ περισσότερα από τα προφανή, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Να μας πληροφορήσουν για τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανακύκλωσης, τονίζοντας ότι:
Συμβάλλει στη μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους Δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα και πιο δυσεύρετους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.
Συνεισφέρει στη εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, που συνήθως είναι μη ανανεώσιμες (πετρέλαιο, μεταλλεύματα κλπ.) παρέχοντας και οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος εισάγει πρώτες ύλες και ενέργεια.
Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Προσφέρει στον πολιτισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης.
Και με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, η επιτυχία της εναλλακτικής διαχείρισης εξαρτάται, όχι μόνο από την ευαισθητοποίηση, αλλά και από την ενεργό συμμετοχή. Οι πληροφορημένοι και ενεργοί πολίτες είναι ο κινητήριος μοχλός για να υλοποιηθούν οι στόχοι του νόμου και της ελληνικής κοινωνίας και να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά το περιβάλλον.


Και φυσικά να  δώσουν σαφείς κατευθύνσεις στους πολίτες για τα υλικά που πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους ανακυκλώσιμων απορριμμάτων (ο τρόπος που πρέπει να γίνεται αυτό) και κυρίως ποια δεν πρέπει να τοποθετούνται εκεί (Δείτε αναλυτικό πίνακα ΕΔΩ)

Αντ' αυτού όμως διαπιστώνουμε πως σκοπός του δελτίου τύπου είναι η επίκληση ενδεχόμενων ποινών σε δημότες που ρίπτουν οικιακά απορρίμματα σε κάδους ανακύκλωσης. Χωρίς βέβαια να κάνουν καμία αναφορά στις μεγάλες ευθύνες που έχει η ίδια η αντιδημαρχία Καθαριότητας με την σημερινή ή χθεσινή ηγεσία της (Μπάρμπας, Κ. Βογιατζής) τόσο με την παράλειψη της σωστής ενημέρωσης των δημοτών αλλά κυρίως με την κατ' επανάληψη ταυτόχρονη ( σε κοινά απορριμματοφόρα) αποκομιδή οικιακών σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων υλικών. (Ακτιβιστής 15/7/13  http://activistika.blogspot.gr/2013/07/blog-post_3999.html).

Ιδού το επίμαχο ΔΤ το οποίο ούτε καν  υπογράφει ο "αρμόδιος" αντιδήμαρχος:

Το έργο «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη και υποστήριξη της ανακύκλωσης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη» υλοποιεί ο Δήμος Θερμαϊκού εδώ και τέσσερις (4) μήνες και γι’ αυτό το σκοπό η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας διαθέτει 700 μπλε κάδους σε όλα τα Δημοτικά και Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου μας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, παρατηρούνται κάποια δυσάρεστα φαινόμενα σχετικά με τη λειτουργία της ανακύκλωσης, όπως η μόλυνση πολλών κάδων με κοινά οικιακά απορρίμματα, με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται ολόκληρα φορτία, τα οποία δεν μπορεί να δεχθεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
Πιστεύοντας ότι μόνο με την πληροφόρηση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών επιτυγχάνεται τόσο η λειτουργία του προγράμματος της ανακύκλωσης, όσο και η αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος, επανερχόμαστε σε ενημέρωση σχετική με την ορθή λειτουργία του προγράμματος της ανακύκλωσης:
·         Οι συσκευασίες που επιτρέπεται να μπαίνουν στους μπλε κάδους, είναι: αλουμινένιες, λευκοσιδηρές, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες.
·         Οι συσκευασίες να αδειάζουν εντελώς από τα υπολείμματα πριν την απόρριψή τους στους κάδους.
·         Τα χαρτοκιβώτια να διπλώνονται, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο όγκος τους όσο το δυνατό περισσότερο.
·         Τα υλικά συσκευασίας να μην πετιούνται στους κάδους μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά να απορρίπτονται χύμα.
·         Απαγορεύεται η απόρριψη κοινών σκουπιδιών στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.


Υπάρχουν ήδη πολλές καταγγελίες συμπολιτών μας για αντικανονική ρίψη απορριμμάτων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των παραβατών ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τα πρόστιμα, που προβλέπονται από τις παραγράφους 12 & 13 του άρθρου 7 του Κανονισμού Καθαριότητας. 

Για το Γραφείο Τύπου
Κων/να Τάπρα

ΔΕ Δημοσιογράφων

Και μια και μιλάμε για τα οφέλη της ανακύκλωσης, γνωρίζετε ότι: 

 1.000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούν περίπου 12 κιλά  πετρέλαιο




 

  2.200  κιλά κορμών δέντρων μας δίνουν 1000 κιλά  χαρτιού
  1.000  κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομούν
  130-170 κιλά  πετρέλαιο



  
             Με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει 
                     1 κουτί από αλουμίνιο μπορείτε: 
    • να ακούσετε ραδιόφωνο για 4 ώρες,
    • να ανάβει μια λάμπα 60/Watt για 5 ώρες,
    • να λειτουργεί ένα ψυγείο για 4 ώρες  



  
   Στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο περίπου  4.8 εκατομμύρια τόνοι  
   αστικών στερεών απορριμμάτων



Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.