του Άγγελου Κάλφα

Κάθομαι και παρατηρώ τους ανθρώπους μέσα σε ένα λεωφορείο.. Μικροί, μεγάλοι ,κάθε εθνικότητας .Ένα μικρό αντιπροσωπευτικό κομμάτι της κοινωνίας..
Βλέπω την εξαθλίωση στα μάτια τους.
Μάτια στο κενό.. Αν τύχει και το βλέμμα τους διασταυρωθεί με το βλέμμα κάποιου αλλού επιβάτη, γυρίζουν το κεφάλι τους σαν να δέχτηκαν ηλεκτροσόκ. Φοβούνται ,μάλλον, πως αν κοιτάξουν τον" ξένο" στα μάτια ,αυτός θα βγάλει νύχια και θα ξεριζώσει όσα κρύβουν καλά μέσα τους. Πως θα ορμήξει στα πιο σκοτεινά σημεία της ψυχής τους και θα τους" βιάσει".
Προσπαθώ να κάνω κάποιους από αυτούς να με κοιτάξουν.. Αν κάποιος το κάνει ,τότε το μόνο που βλέπω στα μάτια του είναι αριθμοί. Ναι. Αριθμοί.
Τόσα για την ΔΕΗ, τόσα για το supermarket , τόσα για την τράπεζα, τόσα για τα δίδακτρα, τόσα ..τόσα..
"Θα μου φτάσουν να πληρώσω το ενοίκιο; Ή θα χρωστάω και άλλον μήνα ,μέχρι να με πετάξουν έξω;;" διαβάζω στα μάτια μίας μαμάς.. Θέλω να πάω και να την αγκαλιάσω ..αλλά θα νομίζει πως θέλω να την ληστέψω. Θέλω να της πω "όλα θα γίνουν. Για όλους έχει ο Θεός. Φρόντισε να είσαι δυνατή για την κόρη σου" αλλά θα νομίζει πως την βρίζω. Έτσι έχουν καταντήσει οι άνθρωποι. Να ακούν μόνο ότι τους επιβάλλουν. Πλύση εγκεφάλου.
Ένας κύριος άρχισε να ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια. Πονούσε. Κανείς δεν ήξερε το γιατί. Και κανείς δεν έκανε την κίνηση να τον βοηθήσει. Κάποια απο τα σχόλια που έφτασαν στα αυτιά μου έλεγαν ‘’είναι απατεώνας’’ , ‘’σιγά μην τρέξω.Τον φοβάμαι’’ . Φόβος.
Δε μου αρέσει αυτός ο κόσμος που φτιάξανε για μένα. Τον σιχαίνομαι. Όλοι είναι καχύποπτοι. Για τους περισσότερους αξίζεις ανάλογα με το πορτοφόλι σου.
Θεωρώ πως η ζωή είναι απλή. Και συγχρόνως μικρή. Εσείς υπάρχετε απλά σαν φυσικές παρουσίες. Εγώ ,όμως, θέλω να ζήσω. Και θα ήθελα να το κάνετε και εσείς...Τι πιο ανθρώπινο απο ένα βλέμμα; Απο ένα άγγιγμα; Το να δώσεις το χέρι σου να στο κρατήσει κάποιο άλλο σημαίνει ότι έχεις πάψει να αναρωτιέσαι και ξέρεις ότι θα σε πονέσει σφίγγοντάς σε χωρίς να το καταλάβει. Αλλά και θα σε κρατάει, θα σε στηρίζει, θα σε τραβάει. Το να δώσεις το χέρι σου σημαίνει ότι άνοιξες την γέφυρα να περάσουν όλα από μέσα σου στον άλλον. Ναι, είναι καλύτερα να δώσεις το χέρι σου από το να φοράς εφήμερο "γάντι" για να μην σου κρυώνει!
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.