Σε λανθασμένους χειρισμούς της πλειοψηφίας αποδίδει ο Μανώλης Γλέζος τις σφοδρότατες αντιδράσεις που έχουν προκύψει στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη. Οπως υπογραμμίζει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, η πρόταση να ψηφιστούν πακέτο και οι 13 υποψήφιοι περιφερειάρχες από την Κεντρική Επιτροπή πυροδότησε τη σύγκρουση στη βάση του κόμματος, με τις νομαρχιακές και τις τοπικές οργανώσεις στην Πελοπόννησο να απορρίπτουν τον κ. Βουδούρη.
Ο Μανώλης Γλέζος, με αφορμή την υπόθεση Βουδούρη, ουσιαστικά βάζει ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας στο κόμμα, υπενθυμίζοντας ότι ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μέλη και οι οργανώσεις του. Ακόμη, ζητεί να γίνονται παρουσία των μέσων ενημέρωσης οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά το θέμα καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων, για το οποίο ο κ. Γλέζος έχει δώσει προσωπικό αγώνα, εκφράζει την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό διακομματικής επιτροπής από τη Βουλή. Είχε προηγηθεί επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής για το ίδιο θέμα. Οπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έχω σταματήσει τον αγώνα για τις οφειλές της Γερμανίας από το 1946. Πρέπει, επιτέλους, η δικομματική κυβέρνηση να προβεί στη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας».
Σας αιφνιδίασε η αντίδραση των τοπικών οργανώσεων στην Πελοπόννησο εξαιτίας της υποψηφιότητας του κ. Βουδούρη; Πώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί;
«Αυτό που με αιφνιδίασε ήταν η πρόταση-πακέτο των υποψήφιων περιφερειαρχών. Οταν μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, ξαφνικά παρουσιάστηκε μια πρόταση στην ΚΕ ερήμην των οργανώσεων. Ποιοι αποφάσισαν να παρουσιάσουν τους υποψηφίους και μάλιστα με ΜΙΑ και ΜΟΝΗ ψηφοφορία; Ο τρόπος αυτός λειτούργησε ακριβώς αντίθετα  από αυτό που είχε αποφασιστεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα που δημιουργήθηκε στον κόσμο δεν έχει καμιά σχέση με τις εξαγγελίες μας και τον τρόπο εφαρμογής τους. Ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ  είναι τα μέλη και οι οργανώσεις του. Αυτός ο τρόπος αδίκησε και υποψηφίους που προσδίδουν στην Αυτοδιοίκηση το πνεύμα και τις δυνατότητες που της αξίζει».
Ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι άλλο πράγμα οι ενστάσεις κάποιων τοπικών οργανώσεων και άλλο οι στρατηγικές αποφάσεις οι οποίες έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί στα αρμόδια όργανα. Ετσι είναι τα πράγματα;
«Οι στρατηγικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από καιρό και έχουμε συμφωνήσει όλοι. Ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικας και του συστήματος για να έρθει ο λαός στην εξουσία. Πώς, αλήθεια, θα υλοποιηθούν αυτές οι στρατηγικές χωρίς τη συμμετοχή όλων των μελών, των οργανώσεων, των συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ; Οι ενστάσεις των οργανώσεων είναι η δύναμή μας. Δείχνουν πού γίνονται λάθη και παραλείψεις στον δρόμο για την πραγματοποίηση των στρατηγικών μας αποφάσεων. Οσον αφορά την πολιτική διεύρυνση, τη θεωρώ και απαραίτητη και επιβεβλημένη. Το θέμα είναι ποιες δυνάμεις και ποια πρόσωπα σηματοδοτούν αυτή τη διεύρυνση».
Με ποιον τρόπο μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση γύρω από το θέμα;
«Με την εφαρμογή και τη λειτουργία μόνο των αληθινών δημοκρατικών θεσμών που στηρίζονται στο αξίωμα "Ολες οι λειτουργίες πηγάζουν από τον λαό, ανήκουν στον λαό και ασκούνται από τον ίδιο τον λαό"».
Εχετε ενδείξεις ότι αυτό που είπατε για το «μαντρί» ισχύει ακόμα ή θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει προόδους στο ζήτημα της τήρησης των συλλογικών αποφάσεων και αναβάθμισης των δημοκρατικών διαδικασιών;
«Ευελπιστώ ότι η αντίδραση των Νομαρχιακών Οργανώσεων  της Πελοποννήσου αποδεικνύει ότι η δημοκρατία έχει εμποτιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Το "μαντρί" καταρρέει όταν τα μέλη παίρνουν στα χέρια τους τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις για τη συγκρότηση της κυβέρνησης της Αριστεράς. Αυτή είναι η διαφορά μας από τα άλλα κόμματα και το ελπιδοφόρο μήνυμα».
Τόσο η Κεντρική Επιτροπή που αποφάσισε τις υποψηφιότητες για της περιφέρειες όσο και όλες οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν είναι επιθυμητή η καταγραφή όλων των απόψεων. Θεμιτό;
«Από καιρό έχω υποστηρίξει, και αγωνίζομαι να γίνει πράξη, ότι όλες οι συνεδριάσεις και της ΚΟ και της ΚΕ πρέπει να είναι ανοιχτές στους δημοσιογράφους. Η δημοσιοποίηση όλων των απόψεων που εκφράζονται πρέπει να είναι προσβάσιμες στον κόσμο και να μην γίνονται "διαρροές" κατά πώς "συμφέρουν" κάποιους "προνομιακούς" συζητητές με τα ΜΜΕ».
Η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφή;
«Το χρήμα αντιπροσωπεύει και ανταλλάσσει αξίες. Ο εργαζόμενος με την εργασία του παράγει αγαθά. Συνεπώς η θεοποίηση του χρήματος, αυτού ή εκείνου του νομίσματος, του ευρώ ή της δραχμής ή της λίρας ή του δολαρίου, αποπροσανατολίζει και δημιουργεί σύγχυση για τη λύση των προβλημάτων της οικονομίας».
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η συνολική οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί εκτός ΕΕ. Συμφωνείτε;
«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται στον πραγματικό ρόλο του χρήματος και στην εργασία του εργαζομένου. Εδράζονται σε ένα σύστημα δίκαιης φορολόγησης και σε έναν ισολογισμό των δημοσίων οικονομικών, όπου τα έσοδα θα υπερβαίνουν τα έξοδα. Δεν αποβλέπουν, κατά συνέπεια, σε έξοδο από την ΕΕ. Δεν χαρίζουμε την Ευρώπη σε κανέναν, διότι ως νόημα και ως λεκτική έκφραση αναδεικνύει την πολυδιάστατη αντίληψη η οποία πρωτογεννήθηκε στη χώρα μας».
Αν σας προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα δεχθείτε; Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου;
«Ώς τώρα αρνήθηκα όλες τις προτάσεις να γίνω υπουργός, δηλαδή διαχειριστής εξουσίας, και μου ζητάτε τώρα να επικυρώνω τις πράξεις τους; Αλίμονο! Βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προκαλέσει εκλογές. Διότι η δικομματική κυβέρνηση ουσιαστικά έχει χάσει τη δεδηλωμένη, αφού στηρίζεται στην αρπαγή και μόνο των 50 εδρών από τα άλλα κόμματα. Νομοτυπικά την έχει στην κόψη του ξυραφιού και ακόμα διότι βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση».
Με αφορμή και τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Θεωρείται ότι αυτό συμφέρει τη χώρα;
«Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι αναγκαία, όχι μόνο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά για να αποφασίσει ο λαός για το παρόν και το μέλλον του. Γιατί φοβούνται τις εκλογές, δηλαδή φοβούνται τη γνώμη του λαού; Και μόνο το γεγονός να αρνείσαι να αποφασίζει ο λαός δείχνει αυθαιρεσία, αλαζονεία και πανικό».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.