Υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Μαΐου ψήφισε η ουκρανική Βουλή.
Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Ορισμένοι στάθηκαν όρθιοι, χειροκρότησαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος πάντως λίγη ώρα νωρίτερα διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί ούτε να εγκαταλείψει τη χώρα, τονίζοντας πως είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας φέρεται ότι δήλωσε προ ολίγου πως ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ.

«Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για τη Ρωσία αλλά στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων τον σταμάτησαν», φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Σε συνέντευξή του σε κανάλι της ουκρανικής τηλεόρασης, η οποία ήταν μαγνητοσκοπημένη και μεταδόθηκε στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε τα πρόσφατα γεγονότα στο Κίεβο πραξικόπημα, ενώ ανέφερε πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία».

Παρομοίασε μάλιστα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες με την άνοδο των ναζί στην εξουσία τη δεκατία του 1930 στη Γερμανία.
Ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε επίσης οι ψηφοφορίες που έγιναν στην ουκρανική Βουλή δεν είναι νόμιμες.

Υπενθυμίζεται πως όλοι, εκτός από έναν βουλευτή, ψήφισαν νωρίτερα υπέρ της επαναφοράς του Συντάγματος του 2004, βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης - αντιπολίτευσης που υπεγράφη την Παρασκευή. Το Σύνταγμα του 2004 περιορίζει τις εξουσίες του Προέδρου.
Επίσης, οι βουλευτές με την ψήφο τους άνοιξαν τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία το 2011 καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας.

Oι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι και σήμερα καταιγιστικές, καθώς παρά τη συμφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης που επιτεύχθηκε με την ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση την Παρασκευή, πολλοί διαδηλωτές εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση του φιλορώσου Προέδρου της χώρας.
Η συμφωνία προέβλεπε πρόωρες προεδρικές εκλογές πριν το τέλος του 2014, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός 10 ημερών, αλλαγή εκλογικού νόμου και τις συνταγματικές αλλαγές οι οποίες θα περιορίζουν τις προεδρικές εξουσίες.

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κατοικία του ουκρανού προέδρου, σε προάστιο του Κιέβου, είναι σήμερα άδεια και αφύλακτη, και δημοσιογράφοι εισήλθαν ελεύθερα σε αυτήν.

Μετά και τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ο Γιανουκόβιτς εχει εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ουκρανός Πρόεδρος βρίσκεται στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της χώρας.

Ουκρανοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου. «Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του», δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου.

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ενίσχυσαν τη νύχτα τα οδοφράγματα και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά την υπογραφή της συμφωνίας της Παρασκευής, που ορίζει σαφώς την πλήρη απομάκρυνση των διαδηλωτών από κυβερνητικά κτήρια.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.