Του Χάρη Αμμανατίδη
Δημότη Δήμου Θερμαϊκού

Τρεις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, δε συμμερίζομαι τις ιαχές νίκης από τα υπό δημιουργία ψηφοδέλτια που διεκδικούν την ανάληψη των καθηκόντων διοίκησης στο Δήμο Θερμαϊκού. Κι αυτό γιατί:

Α) Αν υποθέσουμε ότι θα υπάρχει δεύτερος γύρος, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι στο δεύτερο γύρο σε «πάνε» οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και όχι ο υποψήφιος δήμαρχος ή τα κόμματα. Στο δεύτερο γύρο όμως , οι όροι αντιστρέφονται και οι κομματικοί σχηματισμοί και το προφίλ του δημάρχου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή των πολιτών και όχι τόσο οι υπό εκλογή σύμβουλοι, καθώς οι φιλικές, συγγενικές και κάθε είδους συναφείς «υποχρεώσεις» έχουν εξοφληθεί στον πρώτο γύρο. Οπότε το στοίχημα είναι η σοβαρή συγκρότηση υποψηφίου σχήματος.

Β) Υπάρχει δεδομένη η άρνηση των πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά. Αυτή η άρνηση δεν είναι απόρροια τόσο της αδιαφορίας για τα κοινά, όσο του γεγονότος ότι δεν υπάρχει «σάλιο», για απλές κοινωνικές εκδηλώσεις (μια βόλτα στο καφενείο, ένας καφές κλπ), οπότε όλοι το σκέφτονται πολύ σοβαρά και αυτή η οικονομική ανέχεια βάζει φρένο σε οποιεσδήποτε φιλοδοξίες για συμμετοχή. Από την άλλη, το όποιο οικονομικό όφελος υπάρχει αν έχει κάποιος θέση ευθύνης, εξανεμίζεται στην πράξη, λόγω του γεγονότος ότι πολλοί πολίτες ζητούν «κάτι» από τους εκλεγμένους (φτώχεια γαρ…)  και μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα αρεστή αυτή η κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη την αναντιστοιχία «κόστους – οφέλους».

Γ) Πολίτες οι οποίοι έχουν σοβαρό τρόπο σκέψης και είναι ενσυνείδητοι, αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης κι ενώ από τη μία στηρίζουν με την παρουσία τους εκδηλώσεις και συναθροίσεις πολιτικού προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων υψηλού επιπέδου, δεν πρόκειται όμως εύκολα να μπουν στη διαδικασία να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» γιατί αντιλαμβάνονται το μέγεθος του κινδύνου και της πιθανότητας αποτυχίας, ενώ ίσως και να φοβούνται λόγω μη ύπαρξης σημαντικής προσωπικής δεξαμενής ψήφων.

Δ) Ακόμη και οι τύποι που εμφανίζονται σε κάθε εκλογές και ζουν κι αναπνέουν από αυτές, είτε έχουν κουράσει, είτε έχουν κουραστεί και οι ίδιοι. Παλαιότερα υπήρχαν πολλοί περισσότεροι από αυτήν την ομάδα «υποψηφίων» υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Κι επειδή δεν υπάρχει η ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο (διαφωνώ ότι δε μπορεί να γίνει κάτι σε συλλογικό επίπεδο, απλά νομίζω ότι εκφράζω τον τρόπο σκέψης μιας ομάδας ανθρώπων), αυτή η ομάδα δύσκολα ανανεώνεται.

Ε) Πολλοί έτρεχαν κατά το παρελθόν πίσω από τους συνδυασμούς με την ελπίδα μιας θέσης για λίγους μήνες στο δήμο ή και γνωριμιών για δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο η πράξη έχει αποδείξει ότι κατ’ ελάχιστο πλέον ισχύει, οπότε και αυτή η ομάδα «υποψηφίων» έχει κάνει πέρα.
Κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος η διαδικασία συνεχούς ανταλλαγής απόψεων, κατηγοριών, υποστήριξης ή και προβληματισμού για τον επικεφαλής κι αναφέρομαι σε όλους τους συνδυασμούς. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσοι «αξιωματικοί» είναι από τώρα διαθέσιμοι και βάζουν το όνομά τους στη λίστα για να κατέβουν, ανεξαρτήτως του επικεφαλής, ο οποίος μπορεί να επιλεγεί από την ομάδα των αξιωματικών.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, δε συμμερίζομαι την αισιοδοξία των φιλοδοξούντων για συγκρότηση ψηφοδελτίων, είτε σε αυτά έχουν ανακοινωθεί οι επικεφαλής τους είτε βρίσκονται σε αναζήτηση. Η αίσθηση που έχω είναι ότι μετά δυσκολίας θα συγκροτηθούν 3 πλήρη ψηφοδέλτια που θα έχουν πιθανότητες για δεύτερο γύρο.
Επίσης:

Α) Ο κύριος Μαυρομάτης που υποθέτουμε ότι κατεβαίνει έχοντας «μαγιά» από τις προηγούμενες εκλογές, δε γνωρίζουμε την περαιτέρω δυναμική του ή και την αυξημένη πιθανότητά του να βγει στο δεύτερο γύρο λόγω της δεδομένης ύπαρξης «αξιωματικών» εκτός κι αν του έχουν φύγει «δυνατά χαρτιά».

Β) Ο κύριος Στεφανίδης έχει ανακοινώσει κάποια ονόματα από Επανομή και Μεσημέρι αλλά έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση επ΄αυτών, ενώ δεν υπάρχει εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές. Δυνατό «χαρτί» η προσωπική του «αύρα» αλλά δε νομίζω ότι είναι αρκετή για να πάει δεύτερο γύρο, αν δεν κάνει πλήρες ψηφοδέλτιο.

Γ) Ο κύριος Τσαμασλής που έχει δηλώσει επί της ουσίας ότι κατεβαίνει δεν έχει ανακοινώσει «αξιωματικούς» άρα κατά τη γνώμη μου δεν είναι ακόμη εφικτή η καταγραφή της δυναμικής της υποψηφιότητάς του και οι συμφωνίες ή διαφωνίες σε όσα έχει ανακοινώσει στην εκδήλωση που πραγματοποίησε μόνο διαφήμιση της υποψηφιότητάς του κάνουν, δίχως να έχει εμφανίσει ακόμη έστω κι έναν υποψήφιο σύμβουλο. 

Δ) Τα «ορφανά» του κ. Αλεξανδρή δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν, αλλά πιθανολογικά ευνοημένοι θα είναι ο κ. Τσαμασλής και ο κ. Στεφανίδης, καθώς ο κ. Μαυρομάτης δεν άφησε περιθώρια συνεννόησης με αυτούς, με την σκληρή αντιπολίτευση που άσκησε στην ομάδα Αλεξανδρή.

Δ) Η «Συμπολιτεία» εκτός από τη διακήρυξη και μια δεύτερη ανακοίνωση, δεν έχει μπει στη διαδικασία αναζήτησης «αξιωματικών» παρόλο που εκτιμώ ότι ένα πλήρες ψηφοδέλτιο από όλες τις απόψεις (κοινωνικοί χώροι, κομματική προέλευση, συγγενείς κ.α.) του δίνουν δυναμική για δεύτερο γύρο, στον οποίο σίγουρα έχει αυξημένες πιθανότητες λόγω συγκυριών να κερδίσει με οποιονδήποτε αντίπαλο, αν φυσικά μπορέσει να πλασαριστεί στο δεύτερο γύρο. Με δεδομένες όμως τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση πίνακα «αξιωματικών» χάνει χρόνο και πιθανότητες για δεύτερο γύρο. Το κλειδί των εκλογών είναι αν θα μπορέσει να κατεβάσει πλήρες ψηφοδέλτιο η «Συμπολιτεία» ή αν θα κατέβει απλά για καταγραφή δυνάμεων. Στην πρώτη περίπτωση «χτυπάει» δυνατά για δεύτερο γύρο, στη δεύτερη απλά αποδυναμώνει κυρίως το ψηφοδέλτιο του κ. Μαυρομάτη και ίσως και του κ. Στεφανίδη.

Ε) Η κ. Μώραλη θα κατέβει για καταγραφή των δυνάμεων του ΚΚΕ. Πέραν τούτου, ουδέν.

Στ) Οι κ.κ. Μπαλασάς, Χρήστος Βογιατζής και Νίκος Παράσχου, δε φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν κάτι εκτός από τη «διαπραγμάτευση» για θέση ευθύνης σε άλλα ψηφοδέλτια, «κουβαλώντας» κάποια προίκα ψήφων.


Εξαιτίας αυτών των παραμέτρων, η μόνη λύση νομίζω ότι θα είναι η συγχώνευση ψηφοδελτίων στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Γιατί όλοι οι παραπάνω υποψήφιοι σχηματισμοί που έχουν δηλώσει την κάθοδό τους στις εκλογές, έχουν «εκτεθεί» ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά τους και τυχόν «μάζεμά» της, τους πετάει οριστικά εκτός τοπικού πολιτικού σκηνικού. 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. διαλεξε τι εισαι. ειδικος για οικονομοτεχνικες μελετες, οπως εμφανιστηκες στον ΤΣΑΜΑΣΛΗ;της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ; ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ; ή γενικως σχολιαστης ολων των υποψηφιων των εκλογων. ΜΑΛΛΟΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΕΣ( ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ΟΥΤΕ ΟΤΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΗΤΑΝ ΑΛΛΩΝ)ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, ΜΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΛΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΚΡΩΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α) Ο διάλογος επί των δημοτικών είναι δημόσιος κι ανοικτός, από και προς όλες τις κατευθύνσεις. β) Η επαγγελματική ή θεσμική ιδιότητα υπάρχει όποιον συνδυασμό κι αν υποστηρίζει κάποιος. γ) Για ποια κέρδη από μελέτες να συζητούμε, αφού όπως λες η μελέτη είναι άλλων, άρα έχει γίνει. δ) Αν ήθελα να είμαι στα ψηφοδέλτια, πίστεψέ με -ειδικά τώρα- είναι εξαιρετικά εύκολο, για όλους τους πολίτες και σε όλα τα ψηφοδέλτια. ε) Ο "Ακτιβιστής" είναι ένα μπλογκ ελεύθερου διαλόγου, άρα έχει ο καθένας δικαίωμα να εκφράσει την πολιτισμένη άποψή του, όπως κι εσύ -και πολύ ορθά- έπραξες. Αυτή είναι η δημοκρατία.... Δεν υπάρχουν ούτε "αντίπαλοι" ούτε ιδεολογικά άλματα. Συγκυρίες που κάποιος πρέπει να δει και ικανότητες κρίνονται κυρίως σε μια τοπική εκλογική αναμέτρηση. Η ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός, είναι δεδομένη και βιωματική, υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής του ζωής.
    Χάρης Αμμανατίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.