Η Ευρωπαϊκή Ένωση άναψε Πράσινο Φως στην καλλιέργεια ενός ακόμα  μεταλλαγμένου καλαμποκιού ( TC1507) παρά την αντίθεση 19 χωρών.
mais_transgenique
Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά, Βρυξέλλες για pentapostagma.gr
Παρά την αντίθεση των 19 χωρών-μελών,το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της αμερικανικής εταιρείας Pioneer θα επιτρέπεται το  να καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το καλαμπόκι TC1507 , θα  καλλιεργείται εντός εδάφους της Ε.Ε.,καθώς τα κράτη-μέλη που εναντιώνονταν στη αδειοδότηση δεν κατάφεραν  να σχηματίσουν την απαιτούμενη από τον κανονισμό διευρυμένη πλειοψηφία.
“Δεν υπάρχει η απαιτούμενη διευρυμένη πλειοψηφία ενάντια σ’αυτήν την έγκριση της καλλιέργειας”, δήλωσε η Ελληνική Προεδρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση,στα πλαίσια μίας δημόσιας συζήτησης ανάμεσα στους Υπουργούς ευρωπαϊκών θεμάτων στις Βρυξέλλες.
“Ο κανονισμός προβλέπει ότι  εάν το Συμβούλιο (των Υπουργών των κρατών-μελών) δεν πάρει αντίστοιχη απόφαση,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να εγκρίνει την καλλιέργεια μέσα στις επόμενες 24 ώρες”,εξήγησε η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου.
Οι 19 χώρες που τέθηκαν ενάντια σ’αυτή την έγκριση συγκέντρωσαν συνολικά 210 ψήφους,ενώ η διευρυμένη πλειοψηφία ικανή να μπλοκάρει την απόφαση είναι οι 260 ψήφοι. “Οι αποχές της Γερμανίας (με 29 ψήφους) ,του Βελγίου(με 12 ψήφους), της Πορτογαλίας (με 12 ψήφους) και της Τσεχίας (με 12 ψήφους) δεν επέτρεψαν τη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων”, σύμφωνα με τον απολογισμό του Συμβουλίου. Οι 5 χώρες που υπερψήφισαν την απόφαση είναι οι Ισπανία, Αγγλία, Σουηδία, Φινλανδία και  Εσθονία. Ο Οικολόγος ευρωβουλευτής José Bové κατηγόρησε τη Γερμανία ότι με την αποχή της διευκόλυνε την απόφαση.
sante-seuls-trois-pays-interdisent-les-aliments
“Η χειρότερη απόφαση την χειρότερη στιγμή”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας, Tonio Borg, ο οποίος ήταν πολύ ξεκάθαρος από την αρχή της δημόσιας συζήτησης καλώντας τα κράτη-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. “Αν δεν ψηφίσετε κατά,τότε είστε υπέρ”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Αυτοί είναι οι κανόνες, δεν τους ανακάλυψα εγώ”, υπεραμύνθηκε της απόφασης, εξηγώντας πως η Ευρωπαική Επιτροπή θα παρείχε  την έγκρισή της στην καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού διότι  υποχρεούται από τον κανονισμό. “Σε μερικές εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, μια τέτοια απόφαση απαξιώνει  την Ε.Ε. και τους θεσμούς της”, προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Thierry Repentin. ”Έχουμε μία ξεκάθαρη πλειοψηφία ενάντια σ’αυτήν την έγκριση”, πρόσθεσε η Ουγγαρέζα ομόλογός του.
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κάλεσε σε ανάκληση της αδειοδότησης, με 385 ψήφους υπέρ, 201 κατά και 35 απόντες, χωρίς όμως το ψήφισμά του να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Μέχρι τώρα στην Ε.Ε., συνολικά 4  γεννετικά τροποποιημένα προιόντα έχουν λάβει  έγκριση καλλιέργειας : τα μεταλλαγμένα καλαμπόκια  BT176 , T25 , MON810 και  η πατάτα Amflora.

Από αυτά, μόνο το καλαμπόκι MON810 της εταιρείας κολοσσού Monsanto υπέβαλλε αίτημα ανανέωσης της άδειας καλλιέργειας 
 Την Τετάρτη 12 μόνο χώρες ούρ(Αυστρία,Βουλγαρία,Κύπρος,Γαλλία,Ουγγαρία,Ιταλία,Λεττονία,Λιθουανία,Λουξεμβγο,Πολωνία ,Σλοβενία,Μάλτα) από τις αρχικά 19 που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, απέστειλαν επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο με την οποία υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαική Επιτροπή οφείλει να αποσύρει  την απόφαση. Η Ε.Επιτροπή  απάντησε ότι δεν έχει άλλη επιλογή.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.