Η αναφορά τους προς τον Αρειο Πάγο στάθηκε καθοριστική, ώστε να συμπεριληφθεί το «άγνωστο» πογκρόμ της Χρυσής Αυγής στην ογκώδη δικογραφία των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση.
Οι δικηγόροι Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Σκαρμέας προσκόμισαν στοιχεία και αποδεικτικό υλικό και κατάφεραν τον σκοπό τους. Ηδη, η ταυτοποίηση ενός προσώπου «δένει» τη ΧΑ με το πογκρόμ κατά μεταναστών τον Μάιο του 2011.
Ο αγώνας των τριών δικηγόρων κατά του φασισμού επαφίεται... στον πατριωτισμό τους. Οι ίδιοι έχουν δεχθεί εμμέσως απειλές από χρυσαυγίτες, αλλά δεν σταματούν να προσφέρουν αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε μετανάστες και θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Με άλλους συναδέλφους τους, έχουν συγκροτήσει την Πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη κατά της ΧΑ (http://jailgoldendawn.wordpress.com).
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πλέον και δημόσια ότι στη δίκη της Χρυσής Aυγής θα παραστούμε ως πολιτική αγωγή. Η δικογραφία είναι πλέον δυσθεώρητη και θα χρειαστεί πολλή δουλειά», είπαν στο «Εθνος της Κυριακής». Μάλιστα, οι «δημόσιοι κατήγοροι» της ΧΑ δίνουν την «ετυμηγορία» τους: «Με τη δράση του αντιφασιστικού κινήματος και την εγρήγορση της δημοκρατικής πλειοψηφίας, πιστεύουμε ότι ο στόχος μας θα γίνει πραγματικότητα: οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής και όσα μέλη της εγκλημάτησαν θα μπούνε οριστικά φυλακή», καταλήγουν.
«Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι η επιτομή της εγκληματικής οργάνωσης», υπογραμμίζουν οι δικηγόροι Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Σκαρμέας.
Είσαστε οι δικηγόροι που θέλετε να «βάλετε φυλακή τη Χρυσή Αυγή». Πιστεύετε ακράδαντα ότι η θέση των βουλευτών και των στελεχών της οργάνωσης είναι πίσω από τα κάγκελα;
Δεν είμαστε μόνον, ούτε κυρίως εμείς που «θέλουμε» την ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Είναι τα εκατομμύρια των αντιφασιστών και κάθε δημοκρατικός πολίτης, είναι τα εκατοντάδες θύματα της εγκληματικής της βίας, που απαιτούν να τιμωρηθούν οι νεοναζί για τις εγκληματικές τους πράξεις. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει αποδείξει, από την πρώτη της εμφάνιση, ότι πρόκειται για μία νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση. Η «ιδρυτική» της πράξη ήταν η τοποθέτηση βόμβας στον κινηματογράφο «Ελλη» από τον «αρχηγό» της Νίκο Μιχαλολιάκο. Από το 1992 μέχρι το 2007 καταγράφηκαν εκατοντάδες επιθέσεις. Ολα τα τότε ηγετικά στελέχη της, ο Κουσουμβρής, ο Ζαφειρόπουλος, ο Ανδρουτσόπουλος ή «Περίανδρος» -σαν να λέμε οι τότε Κασιδιάρηδες και Παναγιώταροι- έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα επικίνδυνων σωματικών βλαβών και απόπειρας ανθρωποκτονίας, που διέπραξαν ως επικεφαλής ταγμάτων εφόδου.
Η φωτογραφία που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» χρησιμοποιήθηκε από τους δικηγόρους ως αποδεικτικό στοιχείο για το πογκρόμ κατά μεταναστών τον Μάιο του 2011.
Εσείς ως νομικοί πιστεύετε ότι η Χρυσή Αυγή είναι πέραν πάσης αμφιβολίας εγκληματική οργάνωση και ότι οι κατηγορίες ευσταθούν;
Γνωρίζουμε πια, ύστερα από πολύχρονη εμπειρία, ότι όλες οι επιθέσεις από πολυπρόσωπες ομάδες (τάγματα εφόδου) της Χ.Α, έγιναν και γίνονται ύστερα από κεντρικό σχεδιασμό, έγκριση, έλεγχο και καθοδήγηση. Η ηγεσία της ΧΑ είναι η επιτομή της εγκληματικής οργάνωσης. Διαθέτει στρατιωτικού τύπου οργάνωση, με απόλυτα ιεραρχική δομή. Επιβάλλει απόλυτη πειθαρχία και υπακοή στην εκτέλεση των εντολών των ανωτέρων και του «Αρχηγού». Εξασκεί τα μέλη της με στρατιωτικού τύπου ασκήσεις. Εχει ναζιστική ιδεολογία. Οργανώνει και εκτελεί κάθε τύπου βίαιες επιθέσεις, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, βαριές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εναντίον όσων θεωρεί εμπόδιο στον δρόμο της: αγωνιστών του συνδικαλιστικού κινήματος και της Αριστεράς, αντιφασιστών, μεταναστών και κάθε «διαφορετικού». Εξοπλίζεται και εξοπλίζει τα μέλη της με κάθε είδους οπλισμό, για τη διάπραξη των εγκλημάτων αυτών.
Η Χρυσή Αυγή ισχυρίζεται ότι οι διώξεις είναι πολιτικές και ότι η πλειονότητα των νομικών διαφωνεί με τον χειρισμό της υπόθεσης από τον Αρειο Πάγο.
Η δίωξη κατά της Χ.Α όχι μόνο δεν έχει πολιτικά κίνητρα, με την έννοια ότι η κυβέρνηση ήθελε και επεδίωκε τη δίωξή της, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Σήμερα ξέρουμε ότι οι Μπαλτάκοι της κυβέρνησης και οι δημοσιογράφοι τους στα ΜΜΕ μεθόδευαν τη συνεργασία μαζί της. Η ΝΔ, μέχρι τη δολοφονία του Π. Φύσσα, είχε φλερτάρει με την ιδέα της συνεργασίας με μια πιο «σοβαρή» ΧΑ. Ομως η εγκληματική δράση της ΧΑ προκαλούσε την οργή του κόσμου. Η δολοφονία του Π. Φύσσα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η συνάντηση στον δρόμο του αντιφασιστικού κινήματος και των εργατικών κινητοποιήσεων τις ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου υπήρξε εκρηκτική. Μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο, η κυβέρνηση επέλεξε να πάρει αποστάσεις από τη ΧΑ και να παραπέμψει την κρίση στη δικαιοσύνη, αίροντας έτσι τη μακρόχρονη ασυλία που η συμμορία αυτή απολάμβανε.
Καταθέσατε αναφορά στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην ογκώδη δικογραφία κατά της Χρυσής Αυγής και το πογκρόμ κατά μεταναστών που ακολούθησε τη δολοφονία του Μ. Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας. Γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί ήδη; Τι κενά διαπιστώσατε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης;
Το πογκρόμ του Μαΐου του 2011 διαδραματίστηκε κυριολεκτικά κάτω από τη «μύτη» της αστυνομίας και με την πλήρη ανοχή της. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες, παρότι δημοσιεύτηκαν video, δεκάδες φωτογραφίες (μάλιστα οι κρισιμότερες από αυτές δημοσιευμένες στο «Εθνος»), μαρτυρίες, που πιστοποιούσαν τα εγκλήματα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χ.Α, καμία προανακριτική, αστυνομική ή εισαγγελική αρχή δεν τα είδε, ούτε τα άκουσε. Γι' αυτό και τα κενά είναι μεγάλα. Προσπαθήσαμε στην αναφορά μας να συγκεντρώσουμε όλο αυτό το διάσπαρτο αποδεικτικό υλικό, τα ονόματα των αυτοπτών μαρτύρων, τα video και τις φωτογραφίες και να τα θέσουμε υπόψη της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Μετά την αναφορά σας, οι ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση συμπεριέλαβαν τελικά το πογκρόμ στη δικογραφία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά και σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα;
Μας χαροποιεί το γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές κινούνται πλέον προς τη διερεύνηση του όργιου ρατσιστικής βίας που έστησαν οι νεοναζί τον Μάιο του 2011 γύρω από το φέρετρο ενός αδικοχαμένου ανθρώπου, του Μανώλη Καντάρη. Οι ανακρίτριες έχουν προφανώς δυνατότητες που δεν έχουμε εμείς. Να ζητήσουν τη δικογραφία της δολοφονίας του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, του 21χρονου Μπαγκλαντεσιανού που δολοφονήθηκε στις 12/05/2011. Να μάθουν τα ονόματα των 40 προσαχθέντων εκείνη την ημέρα. Να ζητήσουν από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία τα ονόματα όσων παθόντων νοσηλεύτηκαν. Να πάρουν από τα ΜΜΕ τα πλήρη video που έχουν για εκείνο το πογκρόμ. Και φυσικά να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση και τη σύλληψη των δραστών του πογκρόμ, που κυνηγούσαν με μαχαίρια ανθρώπους, μόνο και μόνο γιατί ήταν σκουρόχρωμοι μετανάστες.
Εχετε κινδυνεύσει ή απειληθεί ποτέ -εσείς ή κοντινά σας πρόσωπα- για την αντιφασιστική σας δράση;
Οι απειλές υπήρξαν καλυμμένες σε μας, απροκάλυπτες σε άλλους. Παραδείγματος χάριν, στον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, έγραψαν συνθήματα έξω από το γραφείο του «Πέτρο θα πεθάνεις». Αλλά, από την εμπειρία μας, οι απειλές των φασιστών παίρνουν συνήθως δύο μορφές: αφενός, θρασύδειλα χτυπήματα πολλών εναντίον ενός (συνήθως μετανάστη) τη νύχτα. Αφετέρου, ποινικές διώξεις σε όσους εμποδίζουν το «έργο» τους, μια κυριολεκτική βιομηχανία μηνύσεων, τελευταίο δείγμα της οποίας είναι η δίωξη της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη που δικάζεται στις 12 Ιουνίου.
Δίκες με ρατσιστικά κίνητρα
Η δολοφονία του Φύσσα αλλάζει το σκηνικό
Συμμετείχατε και σε άλλες δίκες ρατσιστικών επιθέσεων, όπως αυτή για τη δολοφονία του Σ. Λουκμάν στα Πετράλωνα. Ποια είναι η αντιμετώπιση της έδρας; Εχει αλλάξει κάτι μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα;
Η εμπειρία της δίκης Λουκμάν ήταν αποκαλυπτική. Ξεκίνησε με ένα βούλευμα που ουσιαστικά δεχόταν ότι δήθεν η δολοφονία έγινε για «ασήμαντη» αφορμή. Κατέληξε με την εισαγγελέα να αναγνωρίζει ότι το μοναδικό κίνητρο των δραστών ήταν η «διαφορετικότητα» του θύματος. Καθοριστικό για την εξέλιξη αυτή ήταν το γεγονός ότι ο Σαχζάτ Λουκμάν είχε γίνει ήδη σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και η παρουσία σε όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου των γονιών του Σ. Λουκμάν και εκατοντάδων αντιφασιστών. Η δολοφονία του Π. Φύσσα αλλάζει το σκηνικό και στη δικαστική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, καταδικάστηκε ένας δράστης του τάγματος εφόδου της ΧΑ για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας και τον εμπρησμό στη Μεταμόρφωση, καταδικάστηκαν οι χρυσαυγίτες για τους εμπρησμούς καταστημάτων μεταναστών στην Πλατεία Αμερικής κ.λπ. Υπάρχει όμως πολύς δρόμος ακόμα.
Μαρία Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας
Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.