Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης του Δήμου με την εταιρεία που αναλαμβάνει να αποπερατώσει (εντός έξι μηνών) το έργο αποχέτευσης στην Επανομή. Από πλευράς δήμου και ΔΕΥΑΘ υπέγραψε ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ. Γιάννης Αλεξανδρής και από πλευράς της αναδόχου εταιρείας ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ ο κ. Γιώργος Ψυχαράκης.


Στην κατάμεστη από κατοίκους της Επανομής αίθουσα του ΚΑΠΗ, στην Επανομή, ο δήμαρχος πριν υπογράψει την σύμβαση αναφέρθηκε σε θέματα που τον απασχόλησαν και τα έφερε, όπως είπε, σε πέρας, αφήνοντας θετική παρακαταθήκη για τους διαδόχους του. Μεταξύ αυτών ανέφερε την απαλοιφή των προστίμων για τα  τσαρδάκια, που οφείλεται σε διαρκείς παρεμβάσεις του σε πολεοδομία, εφορία αλλά κυρίως με ευνοϊκή ρύθμιση που επέτυχε να περάσει μέσω υπουργικής απόφασης του ΥΠΕΚΑ. Αυτή προφανώς είναι μια καλή εξέλιξη γιατί, αν είναι έτσι, θα φύγει από τις πλάτες των δημοτών ένα χρέος 4.500.000 ευρώ. Ολοκληρώνεται η διαδικασία τακτοποίησης με το νόμο περί αυθαιρέτων για τα μπαράκια του Ποταμού, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να τα δημοπρατήσει. Αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας μετά από προσφυγή που κατέθεσε ο Δήμος κατά την απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την "αξιοποίηση" (βλέπε ξεπούλημα) του κάμπινγκ της Επανομής.
Και φυσικά εκδήλωσε την χαρά του που μπόρεσε παρά τα πολλαπλά εμπόδια, τις ενστάσεις και τις καθυστερήσεις να οδηγήσει στο τέλος την αποχέτευση Επανομής, με την σύνδεση του εξωτερικού αγωγού από την Επανομή ως τον βιολογικό καθαρισμό στο Αγγελοχώρι (θέση Αινείας), μήκους 23.165 μέτρων. Ιδιαίτερα τόνισε το γεγονός ότι για το έργο, που ήταν για τον ίδιο "στοίχημα" όπως είπε, με προϋπολογισμό μελέτης 11.600.000 €, δεν θα επιβαρυνθούν στο ελάχιστο οι κάτοικοι, αφού κατάφερε να το εντάξει στα ΕΣΠΑ και μ' αυτό τον τρόπο να γλιτώσουν οι κάτοικοι (προφανώς και ο Δήμος) το 40% (16,5% + 23% ΦΠΑ) της αξίας του έργου.
Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του αλλά και τους υπαλλήλους της Τεχνικής υπηρεσίας που βρήκαν τον τρόπο για την ένταξη του έργου στα ΕΣΠΑ.

Ακολούθησαν οι υπογραφές και ενώ η εκδήλωση είχε τελειώσει εμφανίστηκε ένας σύμβουλος της παράταξης Μαυρομάτη που με την παρέμβασή του δημιούργησε  ένταση, διαπληκτισμούς και τίναξε στον αέρα την ήρεμη μέχρι τότε ατμόσφαιρα.



Τελικά είμαστε ένας πολύ περίεργος λαός. Έχουμε φαίνεται στο αίμα μας τις συγκρούσεις και μάλλον δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαρεί με όποια επιτυχία, αν δεν είναι δική μας.
Δεν ξέρουμε πως αλλιώς να εξηγήσουμε την με προκλητικό τρόπο τοποθέτηση στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, του νεοεκλεγμένου δημοτικού συμβούλου κ. Γιώργου Φεστερίδη, που προφανώς ενεργώντας κατ' εντολή του αρχηγού του,  δικαίως μεν διαμαρτυρήθηκε για την μη πρόσκληση του κ. Γιάννη Μαυρομάτη στην εκδήλωση, αλλά με την κάκιστη  παρέμβαση του,  ουσιαστικά αμαύρωσε την εκδήλωση ζητώντας εξηγήσεις για την καθυστέρηση του έργου με ύφος τουλάχιστον 60 καρδιναλίων και με προφανή επιδίωξη να μετατεθεί το βάρος της εκδήλωσης από τις υπογραφές και την πολιτική πίστωσή τους στον παραπολιτικό καυγά.
Δυστυχώς έχουμε μάθει να λειτουργούμε ως λαός κάπως έτσι.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είδαμε στην αίθουσα μέλη της νυν αντιπολίτευσης εκτός από τον κ. Θανάση Μπαλασά, αλλά ούτε και μέλη του νέου ΔΣ πλην του κ. Φεστερίδη, γεγονός που συνηγορεί για την μη αποστολή προσκλήσεων. Αν και στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν μέχρι και sms με ειδοποιήσεις για την σημερινή διαδικασία.
Στις αιτιάσεις για την απαξίωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης  κ. Μαυρομάτη απάντησε ο Δήμαρχος κ. Αλεξανδρής λέγοντας ότι δεν εκλήθη, διότι  στην τελευταία συνεδρίαση επιχείρησε να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του έργου με την άρνησή του να συναινέσει σε διαδοχική (με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα) συνεδρίαση του ΔΣ που θα εξέλεγε το νέο προεδρείο της ΔΕΥΑΘ που θα προχωρούσε στην υπογραφή της σύμβασης. Άρνηση που σχετίζεται με την χρηματοδότηση του έργου καθώς η πρόοδος του έργου είναι ευθέως ανάλογη με την εκταμίευση της χρηματοδότησης.
Να τι επικαλέστηκε ο κ. Αλεξανδρής, πριν γίνει "της Κορέας" στην αίθουσα και σχολιάσουν πολλοί από τους κατοίκους ότι "ο Φεστερίδης σταμάτησε την εκδήλωση", όπως ακούσαμε να λένε:



Το ηχητικό της ολιγόλεπτης εισαγωγικής ομιλίας του κ. Αλεξανδρή:



Μια ιστορική αναδρομή και ενημέρωση για την αποχέτευση Επανομής.

Το έργο με τίτλο "Αποχέτευση Δήμου Επανομής" του πρώην Δήμου Επανομής και τώρα του Δήμου Θερμαϊκού είναι ενταγμένο για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής με την απόφαση 6932/15-12-2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τροποποιήθηκε αρχικά στις 24-2-2010 και τροποποιήθηκε τελικά στις 27-5-2011. Η οικονομική συμμετοχή του Δήμου είναι το 16,5% στο κόστος του έργου συν 23% του ΦΠΑ. Το 2013 η δημοτική αρχή εξασφάλισε την ένταξη του υποέργου  4 (εξωτερικό δίκτυο) προϋπολογισμού 11.600.000 € στο ΕΣΠΑ.
Το έργο αποτελείται από οκτώ (8) υποέργα:

  1. Υποέργο 1: Αποχέτευση Δήμου Επανομής - 1ος ειδικός προϋπολογισμός (εσωτερικό δίκτυο), 14.300.000 €. Έχει ολοκληρωθεί.
  2. Υποέργο 2: Τεχνική Βοήθεια Έργου, προϋπολογισμός 356.776 €. Έχει ολοκληρωθεί.
  3. Υποέργο 3: Δημοσιότητα, προϋπολογισμός 35.362 €. Έχει ολοκληρωθεί.
  4. Υποέργο 4: Αποχέτευση Δήμου Επανομής, 2ος ειδικός προϋπολογισμός (εξωτερικό δίκτυο) 11.600.000 €. Ξεκινά σήμερα με την εγκατάσταση εργολάβου - υπογραφή σύμβασης.
  5. Υποέργο 5: Κινητός εξοπλισμός, οχήματα που παραλήφθηκαν προϋπολογισμού 1.328.523 €. Έχει ολοκληρωθεί.
  6. Υποέργο 6: ΟΚΩ, "Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας", προϋπολογισμού 90.000 €. Μετά την κατασκευή του εξωτερικού αγωγού (υποέργο 4)
  7. Υποέργο 7: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ προϋπολογισμού 60.000 €. Αναμένεται έγκριση.
  8. Υποέργο 8: Ολοκλήρωση κατασκευής Εσωτερικού Δικτύου Αποχέτευσης Δ.Κ. Επανομής, προϋπολογισμού 958.000 €. Έχει ολοκληρωθεί.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.