του ακτιβιστή

Τα κινήματα της περιοχής του Θερμαϊκού δείξανε τον δρόμο της αντίστασης των πολιτών ενάντια στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για εκποίηση των καλύτερων κομματιών της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής στο βωμό της δουλικότητας της κυβέρνησης των ολετήρων.
Ήταν η μεγαλύτερη σε όγκο συγκέντρωση (άγγιξαν τις 3.000 όσοι πέρασαν από το κάμπινγκ το διήμερο) που πραγματοποιήθηκε από κινηματικές πρωτοβουλίες πολιτών. Η απήχησή της τεράστια τόσο στα όρια του Θερμαϊκού, όπου οι κυβερνητικοί ξεπουλητάδες στοχεύουν στην πώληση εκπληκτικής ομορφιάς, μεγάλης οικονομικής αξίας και ιδιαίτερης συναισθηματικής  φόρτισης μεγάλων κομματιών γης (Κάμπινγκ Αγίας τριάδας και Επανομής, τσαΐρια, τούμπα Επανομής και οικόπεδα στους Ν. Επιβάτες). Αλλά ακόμα μεγαλύτερη για όλη την Ελλάδα αφού σηματοδοτεί την έναρξη των αγώνα των κινημάτων στις εκποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.
Συγχαρητήρια αξίζουν οι πέντε συλλογικότητες που υπέγραψαν αλλά και πραγματοποίησαν την κατάληψη του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, το  Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιουλίου. Τα μέλη της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού, της Συμπολιτείας Θερμαϊκού, της Κίνησης Πολιτών Επανομής, του Αντιφασιστικού Μετώπου Θερμαϊκού και των Εθελοντών Μεσημερίου που δούλεψαν για την επιτυχία της εκδήλωσης θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς ο σημερινός  απόηχος της εκδήλωσης  που αποτελεί την κύρια συζήτηση σε όλο τον Θερμαϊκό (και όχι μόνο) δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την εκτίμησή τους για την αναγκαιότητα προβολής του θέματος του κάμπινγκ και του ΤΑΙΠΕΔ γενικότερα στην τοπική κοινωνία και την ευαισθητοποίηση και κινητοποίησή της.
Καταδείχθηκε τελικά ένας άλλος δρόμος, που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να αποτραπεί το ξεπούλημα και να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας προστατεύοντας παράλληλα και την οικολογική διάσταση που έχει - ως ανεξάντλητος πνεύμονας πρασίνου - το οικόπεδο φιλέτο των 132 στρεμμάτων.
Είχαμε την ευκαιρία, κατά την διάρκεια του διημέρου, να συνομιλήσουμε με δεκάδες επισκέπτες που κατέθεσαν συγκινημένοι προσωπικές τους εμπειρίες και αναμνήσεις από το κάμπινγκ στην άνθιση της λειτουργίας του, πριν απαξιωθεί και εγκαταλειφθεί καθώς και επαγγελματιών που το τροφοδοτούσαν με  προϊόντα τονίζοντας τη συμβολή του στην  τοπική οικονομία.
Ποικίλες οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στον παραλιακό χώρο, όπου στήθηκαν και αρκετές σκηνές: Αρκετές οι συζητήσεις, μία ανοιχτή συνεδρίαση του resist ΤΑΙΠΕΔ,  και ένα σεμινάριο με επίκεντρο την ιδιοκτησία, το ΤΑΙΠΕΔ, τους τρόπους αντίστασης αλλά και αναζητήσεις σχετικά με την ανεύρεση του προσφορότερου και αποτελεσματικότερου αυτών (που προφανώς θα πρέπει να αποτελέσει απόφαση  των κατοίκων της περιοχής, ίσως και με την πραγματοποίηση κάποιου δημοψηφίσματος).
Δύο πολύ όμορφες συναυλίες, με τους Ταγαριώνα (τοπικό και πολύ καλό συγκρότημα) το Σάββατο και τους Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Νάτσιου και Οδυσσέα Μαυρομάτη την Κυριακή που δημιούργησαν κατανυκτικές και ρομαντικές βραδιές δίπλα στο κύμα. Πανέμορφες οι ερμηνείες  όλων  καθήλωσαν τους "καταληψίες".
Τεράστια η συμβολή των χιλιάδων που κατασκήνωσαν ή πέρασαν τις δύο μέρες από το κάμπινγκ ή παρακολούθησαν κάποια από τα δρώμενά του, στην διατήρηση του παραλιακού χώρου καθαρού καθώς ακολούθησαν με πολιτισμική ευλάβεια τις οδηγίες των διοργανωτών σχετικά με την περισυλλογή των απορριμμάτων. Η σημερινή μέρα βρήκε το παραλιακό μέτωπο (στον χώρο κατάληψης) σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτό που παρέλαβαν  οι "καταληψίες".
Οι διοργανωτές  μετά από την επιτυχημένη κατάληψη σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματά τους που σαφώς θα βρίσκονται στο δρόμο της απόκρουσης των σχεδίων εκποίησης και τσιμεντοποίησης των χώρων που επιβάλλεται να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό με ωφελημένους τους κατοίκους, τους επισκέπτες και φυσικά το περιβάλλον.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Η οργανωτική επιτροπή δια εκπροσώπου της, στο κλείσιμο, πριν την χθεσινή συναυλία ευχαρίστησε:

  • για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους ΟΛΟΥΣ τους τραγουδιστές και μουσικούς που συμμετείχαν, 
  • τους κατοίκους που αγκάλιασαν την κατάληψη και έδειξαν την διάθεσή τους να αντιπαλέψουν τα σχέδια ξεπουλήματος, 
  • τα μέλη των πρωτοβουλιών που με αυταπάρνηση δούλεψαν για την επιτυχία της εκδήλωσης   
αλλά και τους επαγγελματίες της περιοχής που με τις ευγενικές χορηγίες τους συνέδραμαν στη λειτουργία του μπαρ της εκδήλωσης:
  1. Το αρτοποιείο Περικλής Ντιγκόζης και ειδικά τον κ. Σταύρο Λαχανούδη
  2. Το αρτοποιείο Διαμαντάκη
  3. Τα αρτοζαχαροπλαστεία ΕΣΤΙΑ
  4. Το all day bar THEROS
  5. Το all day bar RED ROSE
  6. Το οινοποιείο ΜΑΝΤΟΒΑΝΙ



















Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.