Έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας, ο φερόμενος ως αρχηγικό στέλεχος του «Επαναστατικού Αγώνα» τραυματίστηκε και νοσηλεύεται φρουρούμενος στον «Ευαγγελισμό» - Τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός και δύο τουρίστες - Σε αστυνομικό κλοιό το νοσοκομείο που μεταφέρθηκε ο «υπ' αριθμόν ένα» καταζητούμενος.
Στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας έπεσε λίγα λεπτά μετά τις 12:30 ο «υπ' αριθμόν ένα» καταζητούμενος τρομοκράτης και αρχηγικό μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκος Μαζιώτης.
Ο Μαζιώτης εντοπίστηκε σε κατάστημα με είδη ταξιδίου, όπου βρέθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- για να αγοράσει ένα σακίδιο και εξερχόμενος από το κατάστημα αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών και επιχείρησε να απομακρυνθεί, πυροβολώντας εναντίον τους.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στην περιοχή, ενώ ο Μαζιώτης συνελήφθη όταν έπεσε τραυματισμένος στο δεξί χέρι.
Πέραν του Νίκου Μαζιώτη, μετά την αιματηρή συμπλοκή, συνελήφθη και ένας συνεργός του, την ώρα που ορισμένες πληροφορίες ήθελαν τον τρομοκράτη να βρίσκεται στο σημείο με ομάδα τεσσάρων ατόμων.
ÁÈÇÍÁ - ÓÕËËÇØÇ ÔÏÕ Í. ÌÁÆÉÙÔÇ  (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
Στον «Ευαγγελισμό» ο Μαζιώτης
Στο χειρουργείο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» βρίσκεται αυτή την ώρα ο Μαζιώτης, ο οποίος έχει τραυματιστεί στο δεξί ώμο. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε εκεί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ έξω από το νοσοκομείο βρίσκονται δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και της ΔΕΛΤΑ.

Ένας αστυνομικός τραυματίας και δύο τουρίστες
Πέραν του Μαζιώτη, από τη συμπλοκή τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός, ο οποίος οδηγήθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, και δύο τουρίστες. Ο πρώτος, ένας Αυστραλός έχει τραύμα στο πόδι και μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό», όπως και ένας Γερμανός που έχει μικροτραυματισμό.

Το παρελθόν του Μαζιώτη
Ο φερόμενος ως αρχηγικό μέλος-ιδρυτής του «Επαναστατικού Αγώνα», που έδρασε από το 2004 έως και το 2010, πραγματοποιώντας 15 ένοπλες επιθέσεις εναντίον πολιτικών, πρεσβειών και αστυνομικών υπηρεσιών, συνελήφθη το 2010 μαζί με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα.
Το 2011 κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με 11 «συντρόφους» τους, αλλά από τις 20 Ιουνίου 2012 και ενώ δεν είχε εμφανιστεί στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, ως όφειλε, ο Νίκος Μαζιώτης θεωρούνταν δραπέτης.

Ποιος είναι ο Νίκος Μαζιώτης

Ο Μαζιώτης απασχόλησε για πρώτη φορά τις αρχές το 1991, όταν συνελήφθη ως αντιρρησίας συνείδησης και καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Το 1992 συνελήφθη ξανά για ανυποταξία και προσβολή του στρατού.

Προχώρησε σε απεργία πείνας για 57 ημέρες πριν την δίκη του, ενώ βρισκόταν στις στρατιωτικές φυλακές Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη. Αφέθηκε ελεύθερος το 1993.

Συνελήφθη ξανά τον Νοέμβριο του 1995 μαζί με 500 άλλους αναρχικούς για την κατάληψη στοΠολυτεχνείο και καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Συνελήφθη εκ νέου το 1996 στα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, στις 18 Νοεμβρίου.

Με την οργάνωση Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός, αναλαμβάνει την ευθύνη για τοποθέτηση βόμβας που δεν εξερράγη στο υπουργείο Βιομηχανίας στις 5.12.1997 και πέντε ημέρες μετά, με βόμβα στο πολιτικό γραφείο της τότε υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου, στην οδό Ομήρου 15, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη "η επίθεση αυτή έγινε ενάντια στα σχέδια για την εξόρυξη χρυσού από τα ορυχεία της Χαλκιδικής και την καταστροφή που θα προκληθεί στο περιβάλλον από την καναδική εταιρεία TVX".

Ο Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός είχε ήδη αναλάβει τις βομβιστικές επιθέσεις στο Πολυτεχνείο, στο κτήριο Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων (13.11.1996), στην πρεσβεία του Περού (30.12.1996), στο σπίτι της Μαίρης Μπόση, πρώην συμβούλου του υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή (23.2.1997), στην αεροπορική εταιρεία Alitalia (3.4.1997), όπως και στα γραφεία της εταιρείας αυτοκινήτων Lancia(16.4.1997).

Στις 13 Ιανουαρίου 1998 η αστυνομία τον συλλαμβάνει ξανά. 

Στις 7.12.1997 είχαν ήδη φτάσει στο γραφείο του υπουργού Δημ. Τάξεως Γ. Ρωμαίου οι πρώτες αποδείξεις από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για αποτύπωμα που βρέθηκε σε μονωτική ταινία από τη βόμβα που είχε εντοπιστεί έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας στη Μιχαλακοπούλου.

Ήταν από τον δείκτη του αριστερού χεριού του 27χρονου τότε Νίκου Μαζιώτη.

Η Αντιτρομοκρατική τον παρακολούθησε για περισσότερο από έναν μήνα, έτσι ώστε να δει πιθανές διασυνδέσεις του, και τον συνέλαβε σε μονοκατοικία στο Καματερό όπου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών και όπλα.

Για την επίθεση καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 15ετή φυλάκιση. Η ποινή του μειώνεται και αποφυλακίζεται ύστερα από 3,5 χρόνια, τον Αύγουστο του 2001.

Ο Επαναστατικός Αγώνας, με 15 χτυπήματα στο διάστημα 2003-2009, έκανε την πρώτη εμφάνιση τον Σεπτέμβριο του 2003 με διπλή βομβιστική επίθεση στα κτήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, την μέρα της απολογίας του Γιωτόπουλου.
Τον Απρίλιο του 2013 οι δυο καταζητούμενοι, ο Μαζιώτης και η σύντροφός του, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 50 ετών για συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.