Κρίνεται ως ένδειξη βελτίωσης σχέσεων με την Άγκυρα, παρά τις νέες καταγγελίες Ερντογάν για « βαρβαρότητα στο Αλ Ακσά»

του Μιχαήλ Στυλιανού

O υπότιτλος αναφέρει: «Με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί σε ιδιωτική διάσκεψη για την Ενέργεια στο Τελ Αβίβ, ορισμένοι βλέπουν την δυνατότητα ύφεσης με την ΄Αγκυρα.»
 Ο τίτλος, πιο πάνω, λακωνικότερα αναγγέλλει: «Για πρώτη φορά αξιωματούχος από την  Τουρκική Βόρεια Κύπρο στο Ισραήλ»
 Το άρθρο στους Τάϊμς του Ισραήλ είναι του διπλωματικού τους συντάκτη Ραφαέλ ΄Αρεν. Και εικονογραφείται με δύο ογκώδεις φωτογραφίες του επισκέπτη υπουργού, στο γραφείο του, κάτω από ογκώδες πορτραίτο του Κεμάλ. Γράφει ο κ. ΄Αρεν:

Για πρώτη φορά ένας ανώτερος αξιωματούχος από την κατεχόμενη από τους Τούρκους Βόρεια Κύπρο επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ, καλώντας σε καλύτερες πολιτικές σχέσεις και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Βόρειας Λευκωσίας και της Άγκυρας από τη μία πλευρά και του Τελ Αβίβ από την άλλη.

« Είμαι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις (μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας) θα βελτιωθούν. Είναι υπόθεση χρόνου», δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί, ο υπουργός των Εξωτερικών της Βόρειας Κύπρου
(TRNC), μια αυτό-καθορισμένη χώρα, μη αναγνωρισμένη από οποιοδήποτε άλλο κράτος από την Τουρκία. «Υπάρχει ένας σημαντικός όγκος εμπορίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και ελπίζουμε ότι καλύτερες σχέσεις μεταξύ Βόρειας Κύπρου και Ισραήλ θα διευκολύνουν επίσης αυτή τη διαδικασία.»

Μιλώντας στους Τάϊμς του Ισραήλ την Τρίτη, δήλωσε πως θα ήταν πολύ ευτυχής αν η επίσκεψή του είχε έστω και μικρή επίδραση στις προσπάθειες για την αποκατάσταση των παγερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. « Μπορούν όλοι να δουν καθαρά ότι οι Τούρκοι Κύπριοι συντονίζουν όλα τα βήματά τους με την ΄Αγκυρα. Κατά συνέπεια η επίσκεψή μου στο Τελ Αβίβ θα πρέπει να ιδωθεί μέσα σε αυτή την προοπτική».

Πράγματι, ορισμένοι είδαν στην επίσκεψη του Ναμί – που ήταν εντελώς ιδιωτικού χαρακτήρα- μιαν ένδειξη δυνατής ύφεσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. (Σημείωση μεταφραστού:Σε πείσμα του γεγονότος ότι στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται η δήλωση Ερντογάν για ισραηλινή «βαρβαρότητα» στις συγκρούσεις  περί τους κοινούς ιερούς χώρους του Αλ Ακσά.)

« Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανώτερος αξιωματούχος στην  ΄Αγκυρα αναφέρθηκε ότι δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Η επίσκεψη αυτού του ανώτερου Τουρκοκυπρίου αξιωματούχου είναι ένα ακόμη σημάδι τουρκικής ελαστικότητας σχετικά με το Ισραήλ, μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο από δηλώσεις και εντάσεις,» δήλωσε ο Νίμροντ Γκόρεν, πρόεδρος του Mitvim – Ισραηλινού Ινστιτούτου Περιφερειακής Εξωτερικής Πολιτικής- μια δεξαμενή σκέψης, αριστερών τάσεων.

Δοθέντος ότι η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζει τη ΤΔΒΚ, ο Ναμί δεν έγινε δεκτός από Ισραηλινούς αξιωματούχους. Επισκέφθηκε το Ισραήλ ως φιλοξενούμενος μιας ενεργειακής διάσκεψης –της Ισραηλινής Ενεργειακής και Επιχειρηματικής Σύμβασης 2014 στο Τελ Αβίβ- όπου ήταν ένας από τους εξέχοντες ομιλητές. « Ηταν μια επιτυχημένη συνάθροιση, στην οποία συζητήσαμε θέματα υδρογονανθράκων εδώ στην περιοχή, και ειδικώτερα πως επηρεάζουν το κυπριακό πρόβλημα», είπε.

Ο Γκόρεν βλέπει στο θέμα του φυσικού αερίου με περιοχή καρποφόρας περιφερειακής συνεργασίας: « Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η εξαιρετική επίσκεψη κατέστη δυνατή στα πλαίσια του θέματος του φυσικού αερίου –θέματος που ανοίγει στο Ισραήλ νέες δυνατότητες για τις σχέσεις του με τους γείτονες του στην Μέση Ανατολή και την περιοχή της Μεσογείου.»

Αλλά δεν ήσαν όλοι ευτυχείς με την επίσκεψη του Ναμί στο Ισραήλ. Η επικεφαλής μιας εταιρείας που επίσης συμμετείχε στην διάσκεψη του Τελ Αβίβ διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία του: Η Τούλα Ονουφρίου, πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, δήλωσε ότι της προκάλεσε οδυνηρή έκπληξη η ανάμειξη ενός «λεγομένου αξιωματούχου ενός ψευδοκράτους, που είναι το αποτέλεσμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.»

Η συμμετοχή του Ναμί, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί στο πρόγραμμα της διάσκεψης, είναι απαράδεκτη και αντίθετη προς το πνεύμα της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, δήλωσε η Ονουφρίου κατά το Σάϊπρους Μαίηλ. « Αντίθετα από όσα ακούσατε, όλα τα πολιτισμένα έθνη της διεθνούς κοινότητος έχουν καταδικάσει τη Τουρκία για τις ενέργειές της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου», είπε προς τους αντιπροσώπους.
Κατά την διάρκεια της παρέμβασής της ο Ναμί δήλωσε πως όλοι οι Κύπριοι, περιλαμβανομένων αυτών του Τουρκικού Βορά, θα πρέπει να καρπώνονται από τους υδρογονάνθρακες πέριξ των ακτών της Κύπρου.

« Καλούμε το Ισραήλ, στη λήψη των αποφάσεών του, να σεβασθεί τα δικαιώματα και τα π ρ ο ν ό μ ι α επίσης των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε στους Τάϊμς του Ισραήλ, μετά το τέλος της διάσκεψης.» Πιστεύουμε ότι με μια τέτοια περιεκτική προσέγγιση οι ενεργειακές πηγές μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα ειρήνης και συμφιλίωσης, που τόσο χρειάζονται στην περιοχή».

Στο μεταξύ, ο υπουργός των Εξωτερικών Αβιγκόρ Λίμπερμαν επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Κύπρο , όπου δήλωσε ότι το δικαίωμα της χώρας στην εξόρυξη αερίου και πετρελαίου πρέπει να είναι σεβαστό από όλους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Αναφερόμενος σε τουρκικό σκάφος, το οποίο τον περασμένο μήνα εισήλθε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ανοικτά της νότια ακτής της νήσου, ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι θα ήταν «εξαιρετικά περιττό» να προκληθούν περισσότερες συγκρούσεις σε μια ήδη τεταμένη περιοχή. Στα σχόλια αυτά προέβη μετά την συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Από τότε που οι σχέσεις μεταξύ Ιερουσαλήμ και Αγκύρας εχάλασαν τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ επεδίωξε να βελτιώσει τη συνεργασία με την Κύπρο, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα»


Αυτά κατέγραψε με επιμέλεια ο διπλωματικός συντάκτης των Τάϊμς του Ισραήλ για το γεγονός της πρώτης επίσκεψης Τουρκοκύπριου Αξιωματούχου στο Ισραήλ.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.