Ένας παιδικός σταθμός στη Σουηδία σπάει τα στερεότυπα των δύο φύλων με ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό σύστημα


Διπλά μέτρα και σταθμά, ανάλογα με το αν είσαι αγόρι ή κορίτσι; Ξεχωριστά παιχνίδια και στερεοτυπικές ασχολίες ανάλογα με το φύλο; Όχι στην προσχολική παιδεία του νηπιαγωγείου Nicolaigarden, που βρίσκεται στη Στοκχόλμη. Εδώ, όλα τα νήπια αποκαλούνται απλώς «φίλοι». Αντωνυμίες όπως «αυτός» και «αυτή» απουσιάζουν από το λεξιλόγιο. Αντικαθίστανται όταν χρειάζεται από τη λέξη «hen», μια τεχνητή και χωρίς φύλο λέξη που πολλοί Σουηδοί αποφεύγουν, όμως χρησιμοποιείται ευρέως σε γκέι και φεμινιστικά κινήματα. 

Εδώ «οι φίλοι» παίζουν με όλα τα παιχνίδια. Τα αυτοκινητάκια δεν είναι μόνο για τα αγόρια και οι κούκλες -λευκές και μαύρες, με σωστή ανατομία, όχι άφυλες - δεν είναι μόνο για τα κορίτσια. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μερικά κλασικά παραμύθια, όπως η «Σταχτοπούτα» και η «Χιονάτη», με όλα τα βαριά αρσενικά και θηλυκά στερεότυπα, αλλά υπάρχουν και πολλές ιστορίες που ασχολούνται με μονογονεϊκές οικογένειες, υιοθετημένα παιδιά ή ζευγάρια του ίδιου φύλου. 

Αφορμή για την ίδρυση του πρωτότυπου αυτού νηπιαγωγείου ήταν ένας νόμος του 1998, βάσει του οποίου όλα τα σχολεία υποχρεούνται να διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες για τα αγόρια και τα κορίτσια. Οι νηπιαγωγοί του Nicolaigarden αποφάσισαν να κινηματογραφήσουν ο ένας τον άλλον την ώρα που ασχολούνταν με τα παιδιά. Μέσω των βίντεο διαπίστωσαν ότι υπήρχαν πολλές διαφορές στον τρόπο διαπαιδαγώγησης, όλες με κριτήριο το φύλο των παιδιών. Τότε αποφάσισαν να καταρρίψουν την οποιαδήποτε διαχωριστική γραμμή με βάση το φύλο, υιοθετώντας αυτό το πρωτότυπο σύστημα. Το μοντέλο αυτό είχε τόση επιτυχία, που οι νηπιαγωγοί του άνοιξαν και δεύτερο παράρτημα. 

Φυσικά οι επικρίσεις δεν λείπουν. Και σύμφωνα με τους νηπιαγωγούς, έχουν κυρίως τη μορφή αλληλογραφίας θυμού. Ο θυμός ξεκινά από την εξής παρανόηση: ότι θέλουν να μετατρέψουν τα μικρά αγόρια σε μικρά κορίτσια και το αντίστροφο. Το νηπιαγωγείο Nicolaigarden είναι ίσως ένα από τα πιο συναρπαστικά παραδείγματα των προσπαθειών της Σουηδίας να θολώσει τις διαχωριστικές γραμμές των δύο φύλων και να προσφέρει τις ίδιες βάσεις και ευκαιρίες σε αγόρια και κορίτσια. 
Το δημαρχείο της Στοκχόλμης στηρίζει πλήρως αυτή την πολιτική, χαρακτηρίζοντάς την «Ζήτημα ελευθερίας».

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.