Πριν 208 χρόνια τυπώθηκε στην Ιταλία, ιδίοις αναλώμασι, ένα βιβλιαράκι μικρό 9 Χ 13 εκ περίπου σε αρκετά αντίγραφα, τα οποία κάηκαν όπως λέγεται, διότι αν κυκλοφορούσαν θα προξενούσαν μεγάλο κακό.Το 1806 η Ελλάς ήταν ακόμα υπόδουλη κ λίγες κ μικρές πράξεις αντίστασης γεννιόντουσαν εδώ κ εκεί. Αυτός λοιπόν ο ανώνυμος Έλληνας αφιερώνοντας το βιβλίο στον Ρήγα Φεραίο, προσπάθησε με μια σειρά στοχασμούς πρώτον ν' αναδείξει το πρόβλημα κ τη λύση του -τυραννία επανάσταση-, να αναδείξει αιτίες που οι προύχοντες κ το ιερατείο Δεν συναίνεσαν κ δεν συμμετείχαν καθ ολοκληρία γιαυτό το σκοπό ενώ αντίθετα συνεργάσθηκαν με τον τύραννο, έχοντας φυσικά οφέλη για 400 χρόνια κ μη θέλοντας να τα χάσουν προτίμησαν αυτή τη σχέση παρά την αντίσταση στους αλλόθρησκους.
Όμως έτσι δεν γίνεται πάντα;
Περίεργο πάντως είναι το γεγονός πως τα βιβλία που περιέχουν αλήθειες είναι κλασσικά κ αθάνατα στους αιώνες κ όλα τα υπόλοιπα ξεχνιούνται σε υπόγεια σκοτεινά ενώ ούτε το καλό μνημονικό δεν μπορεί να τα επαναφέρει.
Διαβάζοντας λοιπόν την Ελληνική Νομαρχία κ στο πρωτότυπο κείμενο κ σε μια σύγχρονη μορφή βλέπει κανείς την μεγάλη αγάπη του συγγραφέα για την πατρίδα του, το μίσος για το τύραννο, την πίκρα του για τον κλήρο κυρίως τον ανώτερο , μαζί όμως με την πίκρα και την απέχθεια , και την ελπίδα στο τέλος ό,τι κάτι θα γίνει.
Μέσα σ' αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας καλεί τους μορφωμένους και τους πλούσιους Έλληνες που ζουν έξω από τη χώρα να έρθουν κ να την συντρέξουν. Τους καλεί να μην είναι ευεργέτες από μακριά αλλά να έρθουν εδώ να βοηθήσουν.
400 χρόνια σκλαβιάς κ οι ωφελημένοι ήταν οι τύραννοι ο κλήρος-το ιερατείο και οι προύχοντες.
Ο λαός υπέφερε αλλά αυτοί εκεί.Με τους φόρους, τις αδικίες, τους αφορισμούς κ τις απαιτητικές εκβιαστικές ελεημοσύνες τους είχαν κάτω απ την μπότα τους.
Μην απορείτε λοιπόν φίλοι πως σ' αυτή τη σύγχρονη λαίλαπα για ποιο λόγο δεν σηκώνουν παντιέρα η εκκλησία, οι πλούσιοι, οι γραμματισμένοι φιλόσοφοι καθηγητές, συνθέτες, ποιητές κλπ.Οι ηθικοί εξ όλων αυτών δεν ζουν και οι υπόλοιποι είναι συνεργάτες ή πολύ καλά ωφελημένοι..

Ελενα Μυρωνιδου

Σημείωση ακτιβιστή: Την Ελληνική Νομαρχία, στο προτότυπο, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.