"Ήταν ένας άνθρωπος,
ο άνθρωπος ανεμιστήρας.
Αντί για σώμα είχε ένα χοντρό άκαμπτο σίδερο.
Μία προπέλα για πρόσωπο,
ένα κουμπί στη θέση της καρδιάς,
και στο μυαλό αέρα.
Αέρα στο μυαλό.
Πετούσε με τη σκέψη μακριά.
Αντί για λέξεις έβγαζε ένα βουητό.
Ένα βουητό αντί για λέξεις.
Ενοχλητικό.
Και ακατάληπτο.
Κι αυτός ο άνθρωπος,
ο άνθρωπος ανεμιστήρας,
φυσούσε μακριά όποιον τον πλησίαζε.
Όποιον τον πλησίαζε φυσούσε μακριά.
Μακριά.
Μόνο λίγοι.
Λίγοι.
Πολύ λίγοι κάθονταν σε κοντινή απόσταση.
Κάθονταν για να δροσίζονται.
Τους μήνες τους καλοκαιρινούς".




του ακτιβιστή

Όσο μπορώ να θυμάμαι τον εαυτό μου βρισκόμουν στην πλευρά της άλλης άποψης και σύμμαχος της διαφοράς. Και αισθητικά άλλωστε η ομοιομορφία με κουράζει. Από τις πρώτες ετικέτες που εισήγαγα στον ακτιβιστή ήταν αυτή που θεωρώ πολύ σημαντική: "Η διαφορά είναι δικαίωμα".

Παρόλα αυτά όμως και την απόλυτη κατανόηση και στήριξη της διαφορετικότητας, όταν (πριν πολλά-πολλά χρόνια) ήρθε η ώρα να αποφασίσω αν θα την υπηρετήσω (με την ιδιότητα της επαγγελματικής μου ενασχόλησης, ως φυσικοθεραπευτής) αρνήθηκα να το κάνω κάνοντας μια γενικότερη και ίσως πιο ανώδυνη επιλογή. Και αφού μια ζωή ήμουν κοντά αλλά όχι μέσα, να που χθες μια θεατρική παράσταση όχι απλά με συγκίνησε αλλά με έφερε στην κατανόηση του πυρήνα της παλαιότερης άρνησής μου που δεν μπορεί να ήταν άλλη από την αποφυγή σύγχισης της επαγγελματικής ενασχόλησης με την προσφορά σε άτομα που χρειάζονται κάτι πολύ περισσότερο από έναν θεραπευτή.

Χιλιάδες συγχαρητήρια αξίζουν στην ομάδα ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ που για δύο συνεχείς βραδιές στην Επανομή, μέσα από τη διαδρομή της παράστασης «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» έδωσε στους θεατές της τον κοινό τόπο να δημιουργηθεί μια άλλη επικοινωνία με το διαφορετικό. Πέρασε με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της ενσωμάτωσης του "αλλοιώτικου". Μέσα από ευρηματικές σκηνές, χωρίς σκηνικά και υπό μορφή ντοκυμαντέρ, με ένα απόλυτο δέσιμο των ηθοποιών (νέων παιδιών με δυνητικές ικανότητες και συνομιλήκων τους) μας έδωσε την βεβαιότητα πως βρέθηκε αυτός ο δημιουργικός τρόπος έκφρασης ώστε να περιγραφούν προσωπικές ιστορίες αλλά και να δοθούν πληροφορίες στον αμύητο ώστε να μπορέσει να πάρει θέση και να γίνει φίλος και όχι εθελοντής (σύμφωνα και με την τελευταία σκηνή - έκκληση της παράστασης).

Παρότι κινδυνεύουμε να αδικήσουμε την παράσταση αναφερόμενοι σε κάποιες σκηνές - επεισόδια, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί ήταν συγκλονιστική η περιγραφή της γέννας με το ταξίδι στη Σιβηρία χωρίς επιστροφή, όπως και η “επιστημονική απόδειξη” ότι ο εγκέφαλος - πορτοκάλι μπορεί να είναι το τελειότερο όργανο μπορεί όμως να εμφανίσει άπειρες δυσλειτουργίες. ( Όλος ο κόσμος είναι τρελός κι έχει δικαίωμα σ' αυτό).

Πολλές ευχαριστίες αξίζουν στο νεοσύστατο σωματείο γονέων κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ "ΑΝΑΤΟΛΗ" που ως οικοδεσπότες και διοργανωτές ξεκίνησαν με το δεξί τις δραστηριότητες του συλλόγου τους. Είμαστε σίγουροι ότι θα μας επιδείξουν στην πορεία πολλές δράσεις ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία να καλλιεργήσουν τα χαρίσματα τους, να γκρεμίσουν το τείχος της αδιαφορία και αμηχανίας και να φτιάξουν φίλους και συνοδοιπόρους.


Αυτό το μήνυμα θέλησαν να περάσουν τα   μέλη της διοίκησης της "Ανατολής" που προλόγισαν την παράσταση, οι κυρίες Βάσω Χριστοδούλου και Νεκταρία Κουρούπη.


Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαυρομάτης, η Πρόεδρος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ κ. Κατερίνα Χατζηχριστοφή, ο δημοτικός σύμβουλος Επανομής κ. Χρήστος Βογιατζής και ο τοπικός σύμβουλος κ. Σάκης Γιαμουστάρης.

Συντελεστές της παράστασης

Η τελική σύνθεση δεν αποτελεί προϋπάρχουσα θεατρική δραματουργία αλλά προέκυψε μέσα από τις πρόβες από τα μέλη της ομάδας. Η τελική σύνθεση και επιμέλεια έγινε από την Ελένη Ευθυμίου.

Σκηνοθεσία-Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση
Φωτισμοί: Richard Anthony
Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Οργάνωση Παραγωγής-Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Δημοπούλου
Επικοινωνία: BrainCo

Έπαιξαν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Βάσω Ασίκογλου, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης, Άννα Καλίντσεβα, Αναστασία Καρυοφύλλη, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Μαρία Κολτσίδα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Παρμενίων Κυριακούλης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Μέξης, Αγγελική Μούσιου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος.











Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.