Επτά νεκροί -μεταξύ των οποίων και ένας μετανάστης ελληνικής καταγωγής- είναι ο τραγικός επίλογος της Οδύσσειας τουNorman Atlantic, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό, ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 433, ενώ φέρονται να αγνοούνται περίπου 38 άτομα.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός, επιβεβαίωσε πως περισυνελέγησαν τέσσερις σοροί από τη θάλασσα, χωρίς περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα των νεκρών, αν ήτανεπιβάτες ή παράνομοι μετανάστες.

Λίγη ώρα μετά προστέθηκαν άλλοι δύο νεκροί στον απολογισμό της ναυτικής τραγωδίας, μετά τον εντοπισμό τους από μέλη του ιταλικού ΠΝ.

Παράλληλα αρχίζουν και οι ενέργειες εντοπισμού των αγνοούμενων- μία κοπιώδης και δύσκολη διαδικασία, δοθέντος του ότι οι επιβαίνοντες έχουν μεταφερθεί σε διάφορα σημεία.

Ο κ. Λαγκαδιανός τόνισε, ότι οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου.

Στις 17.00 έγινε γνωστό ότι γίνεται εκ νέου καταμέτρηση.

Όλοι οι επιβάτες του Norman Atlantic μεταφέρθηκαν στο πλοίο San Giorgio του ιταλικού ΠΝ, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα από τον Ματέο Ρέντσι.

Στο Norman Atlantic έχει μείνει μόνο ο καπετάνιος, ο οποίος "όπως κάνουν οι σοβαροί κυβερνήτες, ολοκληρώνει τις επιχειρήσεις μαζί με τέσσερα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού. Προσπαθούν ακόμη να γαντζώσουν το πλοίο σε ρυμουλκό".

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού ανέφερε ότι οι ιταλικές Αρχές έδωσαν εντολή αποδέσμευσης του οχηματαγωγού πλοίου Cruise Europa από την επιχείρηση, προκειμένου να κατευθυνθεί με τους 69διασωθέντες προς το λιμάνι της Κέρκυρας και στη συνέχεια της Ηγουμενίτσας.

Όπως είπε, οι ιταλικές Αρχές καταρτίζουν λίστες επιβαινόντων διασωθέντων για την ασφαλή αποβίβασή τους στα λιμάνια Πάτρας, Ανκόνας και Ηγουμενίτσας.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του από τη Βουλή, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, ενημέρωσε πως οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν πως υπάρχουν ακόμη τέσσερις νεκροί, πέραν του άτυχου Γιώργου Δούλη.

"Είδα με τα μάτια μου τέσσερις νεκρούς. Ήταν μπροστά μου", δήλωσε τούρκος διασωθείς.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική εν καιρώ ειρήνης, τονίζουν ιταλικά ΜΜΕ.



Η ρυμούλκηση του σκάφους

Σημειώνεται πως γύρω στις δύο το μεσημέρι έγινε γνωστό πως το πλοίο βρίσκεταιπερίπου 1,5 μίλι από τις ακτές της Αλβανίας.

Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου που βρίσκεται στην περιοχή, οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο.

Δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

Τη νύχτα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκαν τρεις προσπάθειες ρυμούλκησης, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών το εγχείρημα απέτυχε.

Τα ελικόπτερα συνέχισαν και τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τις πτήσεις μεταφοράς εγκλωβισμένων, με τη διάσωση έξι έως επτά ατόμων ανά πτήση, όμως η τελευταία ομάδα ανθρώπων απομακρύνθηκε από το πλοίο με σκάφος της ακτοφυλακής, χωρίς την επέμβαση ελικοπτέρου.

Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν 4 ελικόπτερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροσκάφος ΑC του Λιμενικού Σώματος,ένα ελικόπτερο τύπου Dauphin του Λιμενικού Σώματος, καθώς και η φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟ του ΠΝ για να συνδράμουν στις έρευνες.

Επιστροφή των διασωθέντων

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περί τις 19:00 αναμένεται να αφιχθεί στην αεροπορική βάση τηςΕλευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα μεταφέρει διασωθέντες στην Ελλάδα.

Επίσης, αεροσκάφη της, για τη μεταφορά διασωθέντων στην Ελλάδα, έθεσε στη διάθεση της Πολιτείας και του υπουργείου Ναυτιλίας, η αεροπορική εταιρεία Αegean.

Ρεπορτάζ του RT: Η δύσκολη επιχείρηση διάσωσης



Έρευνα για ποινικές ευθύνες

Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε τηνέναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από την πυρκαγιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.

Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου.

Η έρευνα έχει ως στόχο την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού.

Το πλοίο είχε περάσει πρόσφατα από επιθεώρηση και ο ιταλός πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι είναι βέβαιος για το αξιόπλοο και την ασφάλεια του πλοίου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης εντοπίσθηκε πρόβλημα σε μία από τις πόρτες πυρασφάλειας του γκαράζ, αλλά αυτό το πρόβλημα είχε διευθετηθεί διευκρίνισε ο ιταλός πλοιοκτήτης.

Καταγγελίες της ΠΝΟ

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ανέφερε ότι με πλήθος σχετικών εγγράφων προς το υπουργείο και με αφορμή τις μειωμένες ειδικές οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδας – Ιταλίας, είχε επισημάνει ότι η αντίστοιχη αύξηση των ωραρίων απασχόλησης των ναυτεργατών, προκειμένου να καλύψουν κατά το δυνατόν τις ελλείψεις στελέχωσης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ελαχιστοποίηση των επιπέδων ασφάλειας των πλοίων στην εκτέλεση των δρομολογίων, αλλά και των επιβατών και του πληρώματος.


Υπενθυμίζεται ότι το Norman Atlantic, είχε αναχωρήσει στις 17:30 του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα μέσω Ηγουμενίτσας. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο γκαράζ του σκάφους, ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια βόρεια της Κέρκυρας.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε τα 2/3 του πλοίου. Μάλιστα, την επέκταση της πυρκαγιάς φέρονται να συνέβαλαν και σαράντα μεγάλα μπιτόνια λάδι, τα οποία μετέφερε φορτηγό, στο γκαράζ του Norman Atlantic.

Η λίστα των επιβατών του Νorman Αtlantic

Η λίστα των διασωθέντων Ελλήνων που βρίσκονται στο Aby Jeannete, στοCrusie Europa και στο “Spirit of Piraeus”

Τα τηλεφωνικά νούμερα του Λιμενικού για τους συγγενείς: 210 4191314 και 316



Twitter: #NormanAtlantic



πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.