Στο κάλεσμα για τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, που απευθύνεται στους δημοτικούς συμβούλους Θέρμης τα δύο πρώτα θέματα αφορούν την "Λήψη απόφασης επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την αεριοποίηση της βιομάζας και καύση του παραγόμενου συνθετικού βιοαερίου της εταιρείας με την επωνυμία «ΒΙΟΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΑΖΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΠΕ - BIOSOLAR» στα αγροτεμάχια 1741 και 1472 του Αναδασμού του αγροκτήματος Βασιλικών και στο αγροτεμάχιο 511 του Αναδασμού του αγροκτήματος Βασιλικών μετά την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων".

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στους κατοίκους της δημοτικής ενότητας των Βασιλικών και της Λακκιάς ο σχεδιασμός της επένδυσης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή δύο εργοστασίων στην περιοχή της Λακκιάς και των Βασιλικών. Στη μαζική λαϊκή συνέλευση της 7ης Νοεμβρίου στα Βασιλικά αποδείχθηκε η ομόθυμη διάθεση της τοπικής κοινωνίας κατά της κατασκευής και λειτουργίας των δύο μονάδων αεριοποίησης βιομάζας σε Βασιλικά και Λακκιά.

Η λαϊκή συνέλευση κατέληξε ομόφωνα στην αντίθεση με τις δύο μονάδες γιατί οι περιοχές εγκατάστασης είναι γη υψηλής παραγωγικότητας με δυναμικές καλλιέργειες, γιατί οι μελέτες έχουν σοβαρότατα ελλείμματα τεχνικού σχεδιασμού και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (όπως έχουμε παρουσιάσει σε παλιότερη δημοσίευσή μας), γιατί απουσιάζουν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου περιβάλλοντος στη χώρα μας αλλά και γιατί δεν ακολουθήθηκε διαδικασία διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής και το θέμα τέθηκε αιφνιδιαστικά και πιεστικά στη Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών, με αρνητικά αποτελέσματα.

Και οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο στέκονται απέναντι στην διοίκηση και στα σχέδιά της υιοθετώντας την απόφαση της μεγάλης λαϊκής συνέλευσης των Βασιλικών και υποστηρίζοντας ότι οι μονάδες που προγραμματίζεται να γίνουν σε εκτάσεις υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας και με διάσπαρτες κατοικίες, εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου.

Μάλιστα σε ανακοινώσεις τους κατονομάζονται και δημοτικοί σύμβουλοι που αρχικά είχαν γνωμοδοτήσει υπέρ της μελέτης στηρίζοντας τον "κρατικοδίαιτο, επιδοτούμενο δήθεν επενδυτή Σαλαγκούδη"

Με την πίεση των κατοίκων και της αντιπολίτευσης ο δήμος Θέρμης αναγκάστηκε, έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και ανέπεμψε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας από τον μελετητή τη συμπλήρωσή τους στα εξής σημεία:

1. Να περιγράφεται η διαδικασία της ξήρανσης της πρώτης ύλης και η πηγή ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί και να περιγράφονται οι τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις απ’ αυτή τη φάση της παραγωγικής διαδικασίας της μονάδας και η αντιμετώπισή τους.

2. Να προβλεφθεί κλειστή αποθήκη με εισόδους - εξόδους που θα προστατεύονται από λωριδοκουρτίνες για την αποθήκευση της πρώτης ύλης.

3. Να περιγράφεται στη μελέτη σαφώς όλη η παραγωγική διαδικασία και το χρονικό διάστημα στο οποίο διατηρείται υποχρεωτικά η θερμοκρασία πάνω από 850 βαθμούς Κελσίου για την καταστροφή των διοξινών και των φουρανίων.

4. Να περιγράφεται με σαφήνεια το σύστημα ψύξης που θα εμποδίζει την ανασύνθεση των διοξινών και φουρανίων.

5. Να περιγράφεται λεπτομερώς η χρήση της παραγόμενης θερμικής ενέργειας. Να ποσοτικοποιηθούν η παραγόμενη θερμική ενέργεια, οι ανάγκες της επιχείρησης σε θερμική ενέργεια καθώς και η περίσσεια θερμική ενέργεια -ο τρόπος διανομής της- και οι τελικοί χρήστες. Να είναι δε αυστηρά απαγορευμένη η έκλυσή της στο περιβάλλον.

6. Να περιγραφούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και να διαστασιολογηθεί όλος ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός.

7. Να περιγραφεί η διαχείριση των υγρών αποβλήτων που υπονοείται σε κάποιο σημείο της διεργασίας από τη μελέτη.

8. Να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των ειδών τέφρας, έλεγχος των παραγομένων ποσοτήτων και διακριτός νόμιμος τρόπος διαχείρισης του κάθε είδους.

9. Να προσκομιστούν αποδεικτικά αδειοδοτήσεων της εταιρείας με την οποία υπάρχει πρόθεση συνεργασίας για τη διαχείριση της τέφρας ως επικίνδυνου αποβλήτου.

10. Να υπολογιστούν με σαφήνεια οι αποστάσεις από τους οικισμούς.

11. Να περιγράφεται μόνιμο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των εκπομπών αερίων της μονάδας.

12. Να διασαφηνιστούν ο εξοπλισμός και το ύψος της μονάδας.

13. Να μελετηθούν τα φορτία από τη μεταφορά της πρώτης ύλης και να προβλεφθούν επαρκείς προσβάσεις καθώς και η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

14. Να περιγράφεται σαφώς και με βάση τον νόμο η προσωρινή αποθήκευση και διαχείριση των ΑΕΚΚ στη φάση της κατασκευής.

15. Να ληφθεί υπόψη και να αναλυθεί ο χαρακτηρισμός της περιοχής από θεσμοθετημένα και υπό εκπόνηση σχέδια.



Στη συνέχεια οι αναπομπές για διορθώσεις και βελτιώσεις των ΜΠΕ εστάλησαν από την Περιφέρεια σε αρμόδιο εργαστήριο του ΑΠΘ, το οποίο έκρινε ότι δεν είναι απολύτως επαρκείς κυρίως ως προς την περιβαλλοντική διάσταση.

Αναμένουμε την σημερινή (Δευτέρα 12/1/15 ώρα 18.30 μμ) απόφαση επί του θέματος του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.